Το μωρό ενώ θηλάζει αποκλειστικά χάνει βάρος

Το μωρό ενώ θηλάζει αποκλειστικά χάνει βάρος

Στις 9/11/2017, γέννησα με καισαρική τομή ένα αγοράκι βάρους 3,13 κιλών και 52 εκατοστά ύψος. Εξαιτίας κάποιας ταχύπνοιας χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη ΜΕθ για λίγες ημέρες, ενώ ταυτόχρονα εγώ παρουσίασα επιπλοκή λόγω ραχιαίας, οπότε η αναμονή στη ΜΕΘ διήρκεσε περισσότερες ημέρες.

Από την πρώτη στιγμή, έστελνα όσο γάλα είχα (σύριγγες & θήλαστρο) και φυσικά του δώσανε και συμπλήρωμα. Αφότου γυρίσαμε σπίτι η παιδίατροι συνέστησαν τη συνέχιση του ξένου γάλακτος για να πάρει το μωρό βάρος.Δυσκολευόταν αρκετά, οπότε “ψάξαμε” το θέμα του χαλινού κι όντως είχε πρόβλημα και κόψαμε και το άνω και το κάτω, αρχές του έτους (5/1, 4,49 κιλά). Από τις 14/01 το μωρό με μεγάλη προσπάθεια κι επιμονή κατάφερε να θηλάζει 100% αποκλειστικά.

Στις 19/01(4,59 κιλά) στην επίσκεψη μας στην παιδίατρο, μας συνέστησε να θηλάζω συνέχεια από τη στιγμή που εγώ επέμεινα για αποκλειστικό θηλασμό κι αυτό έκανα. Επίσης, μου τόνισε να ΜΗ ζυγίζω το μωρό και να παρακολουθώ μόνο την διάθεση του και την κλινική του εικόνα…

Θηλάζω συνέχεια παρακολουθώντας τις διαθέσεις του μωρού… Το μωρό είναι όλο αυτό το διάστημα εξαιρετικά ευδιάθετο με πολλά χαμόγελα και τα γνωστά πρώτα λογάκια…

20/02 που είχαμε επίσκεψη στην παιδίατρο, το ζυγίσαμε και δυστυχώς έχει χάσει βάρος (4,25). Απευθείας μου είπε να κόψω τον θηλασμό και να δώσω 100% ξένο. Εγώ αρνήθηκα να το κάνω αυτό και συμφώνησε να δίνω συμπλήρωμα αφού πρώτα αδειάζω το στήθος μου.

Αυτό που με ανησυχεί είναι πως το παιδί αρνείται επίμονα το μπιμπερό και αναζητάει μόνο εμένα… Εννοείται πως έχω ήδη τύψεις πως εγώ ευθύνομαι για όλο αυτό και δυστυχώς στο σπίτι είμαι αρκετές ώρες μόνη λόγω της φύσεως εργασίας του συζύγου μου…

Η όποια συμβουλή σας θα μου είναι σίγουρα ιδιαιτέρως πολύτιμη… (θα κάνουμε εξετάσεις αίματος, καθώς και κ/α ούρων για τυχόν ουρολοίμωξη). Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκριση σας.

Με εκτίμηση

Μ., Γλυφάδα, Αθήνα
08/03/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καταρχήν θα πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη παθολογική αιτία για την απώλεια βάρους του μωρού σας, προτού ενοχοποιηθεί ο μητρικός θηλασμός. Όπως βέβαια ήδη έχετε δρομολογήσει κατόπιν οδηγιών της παιδιάτρου σας.Αν τελικά αποδειχθεί ότι αιτία της απώλειας βάρους είναι η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων από τον μητρικό θηλασμό, θα πρέπει να υποστηριχθεί αρχικά η θρέψη του παιδιού σας έστω και με συμπλήρωμα ξένου γάλακτος. Χωρίς αυτό να  σημαίνει ότι σταματάτε τον μητρικό θηλασμό!

Θηλάζετε όσο πιο σωστά και συχνά μπορείτε και ταυτόχρονα θα βοηθούσε να νοικιάσετε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο (αν έχετε τη δυνατότητα) και να κάνετε όσο πιο συχνές αντλήσεις μπορείτε, έτσι ώστε να δίνετε στο μωρό σας το επιπλέον γάλα που αντλείτε και να αυξήσετε παράλληλα και την παραγωγή σας.

Θα πρέπει βέβαια να είστε σε διαρκή επικοινωνία με την παιδίατρό σας για να είστε σίγουρη ότι το παιδί σας μεγαλώνει σωστά.

Προσπαθήστε να μην απογοητεύεστε γιατί  ο θηλασμός μπορεί να έχει αρκετές δυσκολίες, αλλά οι δυσκολίες αυτές μπορούν να ξεπεραστούν με την αποφασιστικότητα τη δική σας και τη βοήθεια από τους επαγγελματίες υγείας.

Σχετικά άρθρα:

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *