Θα βοηθήσει η χορήγηση σιδήρου στο βάρος του μωρού;

Θα βοηθήσει η χορήγηση σιδήρου στο βάρος του μωρού;

Η παιδίατρος ανησύχησε από το βάρος του μικρού. Μας πρότεινε 2 σταγόνες Ferrum Hausmann/50mg iron/ml ημερησίως.

Ο μικρός κάνει αναγωγές οι οποίες έχουν αυξηθεί τελευταία και ενώ μπορεί να κλάψει δεν χάνει την όρεξη για φαΐ. Κάνει σχεδόν πάντα κακά αμέσως αφού φάει και πολλές φορές είναι πράσινα.Σε μια άντληση που έκανα είδα ότι το γάλα μου είναι πιο υδαρές σε σχέση με άντληση του Σεπτεμβρίου. Σκέφτομαι σοβαρά να δώσω ξένο γάλα και ο σίδηρος με προβληματίζει για τα παραμπέν που έχει.

Θα ήθελα μια καθοδήγηση.
Σας ευχαριστώ

Σοφία, Αθήνα
19/12/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Γεια σας και συγχαρητήρια για την απόφασή σας να θηλάσετε το μικρό σας!Πράγματι από τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δώσατε φαίνεται πως το μωρό σας τον τελευταίο μήνα δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος. Φυσικά και η ανάπτυξη του μωρού δεν καθορίζεται μόνο από το βάρος, αλλά και από τα υπόλοιπα σωματομετρικά στοιχεία, (ύψος, περίμετρος κεφαλής) καθώς και από την ψυχοκινητική του εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως η μειωμένη πρόσληψη βάρους χρειάζεται παρακολούθηση, διερεύνηση και αντιμετώπιση.

Τα συμπτώματα που αναφέρεται υποδηλώνουν πως το μωράκι σας ίσως εμφανίζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Η ΓΟΠ εμφανίζεται φυσιολογικά στα περισσότερα μωρά 2-4 μηνών, λόγω της ταχείας αύξησης του βάρους, η οποία παρατηρείται σε αυτούς τους μήνες. Επίσης, ένας μυς του στομάχου δεν είναι καλά αναπτυγμένος και δεν μπορεί να εμποδίσει την επιστροφή του γάλακτος προς τον οισοφάγο.

Παθολογική ΓΟΠ, ή αλλιώς νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, παρατηρείται σε μειοψηφία των μωρών που εμφανίζουν παλινδρόμηση και συνήθως η νόσος ΓΟΠ σχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη βάρους.

Σε προηγούμενη απάντηση “Πώς θα κοιμάται με ασφάλεια το μωρό που έχει ΓΟΠ;” αναφέρονται διάφορες προτάσεις που διευκολύνουν ένα θηλάζον μωρό με αυτό το πρόβλημα. Ενδεχομένως να χρειάζεται και φαρμακευτική θεραπεία.

Επίσης η υπερπαραγωγή γάλακτος, που αναφέρατε στα συμπληρωματικά στοιχεία, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο ένα θηλάζον μωρό που εμφανίζει παλινδρόμηση και πιθανώς να σας βοηθήσει η συμβουλή κάποιου Πιστοποιημένου Συμβούλου Γαλουχίας.

Σχετικά με τη χορήγηση σιδήρου, αυτή μπορεί να βοηθήσει ένα μωρό που εμφανίζει είτε φυσιολογική αναιμία της βρεφικής ηλικίας, είτε παθολογική αναιμία λόγω οισοφαγίτιδας.

Σας εύχομαι ολόψυχα όλα να πάνε καλά!
Καλές Γιορτές!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *