Απώλεια εμβρύου: Πολλά γιατί, πολύ κλάμα και πόνος

Όσες γυναίκες έχουν βιώσει την απώλεια εμβρύου, έχουν ένα βάρος στην ψυχή που θυμίζει πάντα το δυσάρεστο γεγονός


Τέλη Ιουλίου,  ένα τεστ εγκυμοσύνης στα χέρια με γέμισε ελπίδες για ένα δεύτερο παιδάκι! Το ήθελα πολύ, κι εγώ και ο σύζυγός μου. 

Εξετάσεις χοριακής, προγεστερόνης, ξανά εξετάσεις, λίγες διακοπές στη συνέχεια, και μετά Αθήνα.

22 Αυγούστου επισκέπτομαι το γυναικολόγο για να μου πει για την εγκυμοσύνη… Υπέρηχος… Το μηχάνημα της αλήθειας, των μετρήσεων, των αριθμών.

Ο γιατρός μιλούσε κοφτά. Η μαία το ίδιο. «Δεν ακούσαμε την καρδιά και πρέπει να ξαναέρθετε». Μάλιστα. Και ξαναπήγαμε και ξαναπήγαμε. Η καρδιά δεν ακούστηκε και τα χιλιοστά του εμβρύου δεν αυξάνονταν.

Ο γιατρός μίλησε ξεκάθαρα: «Δεν υπάρχει καρδιακή λειτουργία, δε μεγαλώνει. Πρέπει να το αφαιρέσουμε. Έχει φύγει τουλάχιστον μια εβδομάδα από τη ζωή». Το ταβάνι του ιατρείου ήθελα να πέσει. «Αν θέλετε να επισκεφθείτε κι έναν ειδικό να σας πει κι εκείνος που έχει τα καλύτερα μηχανήματα». Το αποτέλεσμα το ίδιο. «Δε ζει».

Η αποβολή έγινε σε μαιευτήριο με γρήγορες διαδικασίες, με μια επέμβαση «ρουτίνας». Απόξεση, παλίνδρομη κύηση, αποβολή, θεραπευτικό καθάρισμα... δεν έχω καταλάβει πώς λέγεται. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η απώλεια, η ματαίωση, πολλά γιατί, πολύ κλάμα και πόνος.

Σας γράφω γιατί θέλω να τονίσω πως τα παιδιά είναι ευτυχία. Πολλά ζευγάρια όμως δεν το εκτιμούν έτσι. Η πιεστική καθημερινότητα, οι απαιτήσεις της ζωής. Μόνο αν συμβεί κάτι κακό, θυμόμαστε πως η ευγνωμοσύνη είναι σπουδαία αρετή. Και όσες γυναίκες έχουν βιώσει την απώλεια εμβρύου, έχουν ένα βάρος στην ψυχή που θυμίζει πάντα το δυσάρεστο γεγονός.

Νομοτέλεια; Στατιστικά νούμερα αποβολών που αυξάνονται; Ο Θεός; Η μοίρα; Η «τύχη»; Χρωμοσωματική βλάβη;  Τι έφταιξε;

Και η λύτρωση; Και η ψυχή της γυναίκας; του άντρα; της οικογένειας; του περιβάλλοντος; Δε νομίζω πως γνωρίζω τις απαντήσεις.

Εύχομαι από το βάθος της καρδιάς να μη βρεθείτε στη θέση αυτή. Καλή και αίσια εγκυμοσύνη στις αναγνώστριες και ευτυχία στις οικογένειές σας. Και δύναμη. Και για τα ευχάριστα και για τα δυσάρεστα. Μάλλον είναι κάπου εκεί, μέσα μας, κρυμμένη…

Μαρία

    Ευχαριστούμε την φίλη Μαρία που μοιράστηκε μαζί μας τη δική της εμπειρία. Περιμένουμε και τις δικές σας ιστορίες, εγκυμοσύνης, τοκετού ή θηλασμού στο editor[at]mitrikosthilasmos.com

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες θηλασμού ΕΔΩ
& ιστορίες τοκετού ΕΔΩ !

1 σχόλια :

Τζοάννα ,  9/9/16 11:11  

Μαρία το έχω περάσει.. Και είσαι πολύ δυνατή που μπήκες στη διαδικασία να το μοιραστείς, μπράβο σου. Γιατί είναι πολλές οι γυναίκες που το έχουν περάσει και είναι ανακουφιστικό να βλέπουν ότι μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα με άλλες γυναίκες, ότι δεν είναι μόνες.
Τώρα όλα είναι μαύρα, έχεις πόνο, θυμό και απογοήτευση. Και αυτά τα γιατί..
Αλλά είναι αλήθεια Μαρία, δεν είσαι η μόνη. Συμβαίνει δυστυχώς για έναν από όλους τους λόγους που είπες. Και είναι όσο φυσικό όσο και η εγκυμοσύνη που θα σου έρθει και θα κρατήσει και θα νιώσεις την ευτυχία να ακούς την καρδιά του συχνά και μετά να ακούς και το ίδιο.
Το μωράκι που δεν τα κατάφερε, θα υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Αλλά το μωράκι το καινούριο, θα σου θυμίζει ότι η ζωή τα περιλαμβάνει όλα, και αυτό ήρθε για να μείνει και για να έρθει στην αγκαλιά σου.
Και όλα θα πάνε καλά, θα δεις!

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP