Πολύωρος θηλασμός νεογνού και συμπλήρωμα

Εδώ και 15 ημέρες που αποκτήσαμε την κορούλα μας. Προσπαθώ να της παρέχω αποκλειστικό θηλασμό αλλά αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Από τις πρώτες ημέρες το γάλα δεν επαρκούσε παρότι θήλαζα το μωρό επί ώρες, με αποτέλεσμα στο τέλος να κλαίει διαρκώς και οι θηλές μου να είναι πληγωμένες.

Οι μαίες του μαιευτηρίου που με επέβλεπαν μου υπέδειξαν και του έδωσα 2-3 γεύματα ξένο προκειμένου να ξεκουραστούν οι θηλές μου και στην συνέχεια αφού θηλάζει κι από τα δύο στήθη να του δίνω συμπλήρωμα με ξένο. Επίσης μου συνέστησαν να δίνω και ξένο για να πέσει το ίκτερο. 

Αφού βγήκαμε από το μαιευτήριο πριν από 9 μέρες, σταμάτησα να της δίνω ξένο και την θήλαζα κυριολεκτικά από το πρωί ως το βράδυ για μισή με μία ώρα περίπου στο κάθε στήθος με διαλείμματα max 15′ – 20′. Γύρω στη 1:00 το βράδυ κοιμόταν μέχρι τις 7:00 το πρωί περίπου και ούτω καθεξής.

Σήμερα που την είδε ο παιδίατρος μας είπε ότι έχει πάρει λίγο βάρος και πως πρέπει να της δίνουμε πάντοτε συμπλήρωμα. Με αυτό τον τρόπο μας είπε θα αραιώσουν και τα γεύματα (του φάνηκε υπερβολικό το διάλειμμα των 15′ και ο θηλασμός για 30′ με μία ώρα). 

Εντελώς συμπτωματικά σήμερα, για πρώτη φορά από όταν ήρθαμε σπίτι, έκλαιγε και πεινούσε διαρκώς και της δώσαμε συμπλήρωμα.

Τι να κάνω για να αυξήσω την ποσότητα που παράγω και να μην χρειάζεται συμπλήρωμα; Κάνω κάποιο λάθος με τον πολύωρο και επαναλαμβανόμενο θηλασμό; Ο γιατρός μου ανέφερε ότι έτσι το μωρό κουράζεται…

Θένια, Ίλιον

12/7/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Αναστασία Μάρκου Μαία, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Θένια,
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την επιλογή σου να θηλάσεις το μωράκι σου.

Καθώς διαβάζω την ιστορία σου εντοπίζω δυστυχώς μεγάλες παραλείψεις και κακή ενημέρωση από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που σε ανέλαβε στο μαιευτήριο.

Η θέση του παιδιού από την ώρα που γεννιέται είναι στο στήθος και στην αγκαλιά της μητέρας του.

Οι θηλές σου τις πρώτες μέρες προφανώς τραυματίστηκαν λόγω κακής τοποθέτησης στο μαστό.

Ακόμη και όταν οι θηλές είναι πληγωμένες δεν συνίσταται η διακοπή του θηλασμού, αλλά η βελτίωση στάσης και η χρήση ίσως κάποιας κρέμας με αντιφλεγμονώδη δράση, τύπου λανολίνης.

Η θεώρησή σου πως το παιδί πρέπει να θηλάζει ανεμπόδιστα για όση ώρα θέλει και χωρίς ωράριο είναι σωστή.

Όταν όμως από την αρχή η τοποθέτηση στο μαστό και η σύλληψη της θηλής γίνεται με λάθος τρόπο, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθείς σε χαμηλή παραγωγή.

Προτείνω να έρθεις άμεσα σε επαφή με ένα σύμβουλο θηλασμού για να βελτιώσεις την παραγωγή και τη στάση σου καθώς και για να εξεταστεί οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο το οποίο μπορεί να καθιστά το βρέφος ανήσυχο.

Εύχομαι να βρείτε σύντομα το δρόμο σας και όλα να πάνε κατ’ ευχήν!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *