Εισαγωγή στερεών τροφών. Στάδιο διερεύνησης μιας νέας δεξιότητας!

Εισαγωγή στερεών τροφών. Στάδιο διερεύνησης μιας νέας δεξιότητας!

Σ’ αυτό το στάδιο υπάρχουν πολλές, συνήθεις παρανοήσεις που δημιουργούν πολύ άγχος στους γονείς αλλά και στα μωρά

Δεν γίνεται να πατήσουμε ξαφνικά ένα κουμπί στους 6 μήνες και να αλλάξουν οι διατροφικές ανάγκες του μωρού. Αυτό που συμβαίνει τότε όμως, είναι ότι το μωρό θα δείξει ενδιαφέρον για την διαδικασία του φαγητού. Αυτό το στάδιο είναι η εισαγωγή στην διερεύνηση μιας νέας δεξιότητας.

Γράφει η Lauri-Ann Robertson, Μοριακός Βιολόγος BSCM, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC


Οι μητέρες μπορεί να ενισχύσουν στο μωρό τους την ευχαρίστησή του να τρώει και να διερευνά διαφορετικά τρόφιμα χωρίς την αίσθηση ότι πρέπει να φάει, ξαφνικά, στερεές τροφές.

Ορισμένα μωρά δεν θα δείξουν ενδιαφέρον ή όρεξη για τις στερεές τροφές μέχρι και κοντά στο τέλος αυτού του σταδίου. Αυτά τα μωρά συχνά υποφέρουν από αλλεργίες ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο, η μητέρα θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει φαγητά και να ενθαρρύνεται ότι δεν κάνει κάτι λάθος.

“Στην ηλικία των 6 μηνών το μωρό μπαίνει στο πρώτο (εισαγωγικό) στάδιο. Σ’ αυτό το στάδιο ο στόχος μας είναι να αποδεχτούμε κατ’ αρχήν την δυνατότητα του μωρού να δοκιμάσει νέα πράγματα και σιγά-σιγά να περάσουμε σε μια πιο “ώριμη” διατροφή για τους επόμενους 6-12 μήνες (αύξηση στα είδη τροφής και μείωση στο γάλα και τα γαλακτοκομικά).” (απόσπασμα από: Πώς πρέπει να γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών).


1ο στάδιο εισαγωγής στερεών τροφών: 6-8 μηνών
(ελάχιστη χορήγηση μητρικού ή ξένου γάλακτος
5 με 6 γεύματα/ημερησίως)

Τι είναι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε σε αυτό το στάδιο:


  1. Να κάνουμε γνωστά τα σκεύη και την «τελετουργία» του φαγητού (καρέκλα, πετσέτα/σαλιάρα, κούπες, τραπέζι, κουτάλι).
  2. Να δείξουμε την διαφορετική εμπειρία της γεύσης με το να χρησιμοποιούν (τα μωρά) την γλώσσα, τα μάγουλα, τα ούλα για να ανακατεύουν το φαγητό στο στόμα και να καταπίνουν (διαφορετικά από όταν το χρησιμοποιούν για να πιουν από το στήθος ή το μπιμπερό).
  3. Να συστήσουμε το κοινωνικό στοιχείο του να τρώμε μαζί, ειδικά σαν οικογένεια. Το καλύτερο στοιχείο που έχουμε να μεταδώσουμε για το φαγητό είναι η παρατήρηση των μελών μιας οικογένειας να εξασκούν τον υγιεινό τρόπο διατροφής (κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι, μασάνε καλά, τρώνε αργά, και απολαμβάνουν το υγιεινό φαγητό).
  4. Πολλές από αυτές τις δεξιότητες μαθαίνονται με το να παρατηρεί το μωρό τη μητέρα την ώρα που τρώει.
  5. Οι τροφές προσφέρονται μετά το θηλασμό ή το γεύμα με γάλα που θα είναι τουλάχιστον 5 φορές, (ο θηλασμός ενδέχεται ακόμα και τώρα να είναι αρκετές φορές μέρα και νύχτα ανάλογα με την ζήτηση) και ΟΧΙ πριν ή αντί του γεύματος με γάλα.

    “Στην αρχή θέλουμε να επικεντρώσουμε στις τροφές υψηλής ποιότητας σε μικρές ποσότητες χωρίς να ελαττώσουμε το γάλα που λαμβάνει το μωρό.

    Αυτές οι καινούριες τροφές δεν αντικαθιστούν το γάλα άμεσα αλλά είναι συμπληρωματικές και γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος ή κάποιο όφελος, για να αγχωνόμαστε με την ποσότητα που θα φάει το μωρό.

    Αυτές οι πρώτες γεύσεις πρέπει να προσφέρονται στο παιδί μετά το γάλα ή μεταξύ των γευμάτων του γάλακτος.

    Δεν υπάρχει κανένα νόημα να αυξάνουμε το άγχος του μωρού καθυστερώντας το γάλα και περιμένοντάς το να πεινάσει.” (απόσπασμα από: Πώς πρέπει να γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών).

  6. Εισάγουμε το νερό σε μία κούπα. Αν και δεν υπάρχει ανάγκη για το νερό σε αυτό το στάδιο, είναι καλή ιδέα. Όταν τα τρόφιμα αποκτήσουν κάποια υφή και πάχος στο επόμενο στάδιο το νερό θα αρχίσει να είναι απαραίτητο για την πέψη, και είναι ευκολότερο αν είναι ήδη μέρος της όλης διαδικασίας. (Δεν χρειάζεται να δίνουμε χυμό ή γάλα ή χαμομήλι)
  7. Να αποφύγουμε οτιδήποτε δίνει άγχος ή πίεση για φαγητό, σεβόμενοι τα σημάδια που δίνει το μωρό για αποδοχή ή απόρριψη. Η πίεση στο μωρό για να φάει, ειδικά αφαιρώντας γεύματα με γάλα οδηγεί αργότερα σε διάφορα διατροφικά προβλήματα.

    “Είναι πολύ σημαντικό σ αυτό το στάδιο να προσφέρουμε τις τροφές, αλλά να παρέχουμε και ένα θετικό περιβάλλον και θετικά συναισθήματα γύρω από την τροφή και την διαδικασία του φαγητού.

    Η πίεση σε ένα μωρό να φάει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού, που έχει καθορισθεί από τον γιατρό ή τον γονέα, έχει συχνά τελική κατάληξη αυτό το 8 ή 9 μηνών παιδάκι να εμφανίζει ανορεξία, τότε ακριβώς που θα πρέπει να αισθάνεται ακόμη πιο ευχαριστημένο από τις καινούριες γεύσεις και αισθήσεις των τροφών.” (απόσπασμα από: Πώς πρέπει να γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών).

  8. Κάποιες μητέρες έχουν την εντύπωση ότι τα βρέφη που θηλάζουν δεν χρειάζονται στερεές τροφές ακόμη. Είναι εξίσου σημαντικό να συστήσουμε στο μωρό διάφορες τροφές καθώς και να σεβαστούμε το γεγονός ότι κάποιες θα τις αποδεχτεί και κάποιες θα τις απορρίψει.
  9. Ξεκινήστε να δίνετε δύο φορές τη μέρα διαφορετικές τροφές πολυυδαρούς σύστασης (αναμειγμένες με κρύο νερό, μητρικό γάλα ή ξένο γάλα) και φτάστε το στις 3 φορές την ημέρα.

    “Το πρώτο βήμα (στην τροφή) γίνεται κυρίως για τις γεύσεις, την υφή και την ποικιλία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρέχει κάποιος περισσότερη τροφή από όση το παιδί χρειάζεται.” (απόσπασμα από: Πώς αντιμετωπίζουμε την άρνηση εισαγωγής στερεών τροφών).


    Δίνετε μικρές ποσότητες, περίπου 2 κ.σ (30ml). Ακόμα κι αν το μωρό δείξει στην αρχή μεγάλο ενθουσιασμό, δε θέλουμε να “σοκάρουμε το πεπτικό του σύστημα.

    Όταν το μωρό τελειώσει τα 30ml, προσθέστε άλλα 10-15 ml και περιμένετε 3 μέρες. Οι ποσότητες μπορούν να αυξηθούν σταδιακά (10-15 ml κάθε 3 με 5 μέρες) μέχρι το μωρό να χορτάσει.

    Φυσικά θα έχει προτίμηση σε μερικές γεύσεις και κάποιες φορές θα τρώει πολύ λιγότερο.

“Η διαδικασία του φαγητού σηματοδοτεί την έναρξη ενός κατ εξοχήν κοινωνικού στοιχείου της ανθρώπινης κουλτούρας. Διαφυλάξτε το απολαυστικό!”(απόσπασμα από:Πώς πρέπει να γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών)

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *