Υπάρχει περίπτωση να μην έχω αρκετό γάλα;

Γεια σας και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρετε στις αγχωμένες μανούλες!


Έχω ένα κοριτσάκι 12 εβδομάδων που θηλάζω αποκλειστικά και ενώ μέχρι τώρα κάθε εβδομάδα έβαζε πάνω από 200 γρ., από την ώρα που μπήκαμε στον τρίτο μήνα την πρώτη εβδομάδα πήρε 160γρ. , τη δεύτερη 100γρ. Και την τρίτη ούτε ένα!

Να σημειώσω ότι περάσαμε και μια  ιωσούλα με πολύ συνάχι την τελευταία εβδομάδα. Επίσης οι κενώσεις της είναι αρκετά υδαρείς και με πράσινο χρώμα. Φοβάμαι πως ο γιατρός θα μου πει για συμπλήρωμα και δε θέλω γιατί φτάσαμε με πολύ κόπο ως εδώ… Κατά τα άλλα είναι ήρεμη και χαρούμενη. 

Υπάρχει περίπτωση να μην έχω αρκετό γάλα; Γιατί τη νύχτα πλέον θηλάζει μόνο ένα στήθος τη φορά, περίπου ανά τρεις ώρες, ενώ τη μέρα και από τα δύο και όσο και να της προσφέρω ανοίγει διάπλατα το στόμα.
Ευγενία, Γέρακας

8/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η αλήθεια είναι ότι ο θηλασμός τον πρώτο καιρό μπορεί να έχει αρκετές δυσκολίες. Το μωρό σας πάντως μέχρι πριν τρεις εβδομάδες μεγάλωνε πολύ καλά (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δώσατε). Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή του γάλακτος είχε εδραιωθεί και ήταν επαρκής για την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Από τη στιγμή που εδραιώνεται η γαλουχία, το μητρικό γάλα δεν μειώνεται χωρίς λόγο. Θα πρέπει να μεσολαβήσει κάτι για να μειωθεί, όπως για παράδειγμα επιστροφή στην εργασία και αραίωση θηλασμών χωρίς αντίστοιχες αντλήσεις.

Ο λόγος που δεν παίρνει ένα μωρό βάρος μπορεί να είναι όντως η μειωμένη σίτιση, αλλά μπορεί να είναι και μια ιωσούλα, όπως αυτή που πέρασε και το μωρό σας ή κάποια άλλη παθολογική κατάσταση που αν χρειαστεί θα συζητήσετε με τον παιδίατρό σας.

Μπορεί επίσης και να μη βρεθεί κανένα αίτιο και στη συνέχεια το παιδί σας να μεγαλώνει φυσιολογικά. Ούτως ή άλλως προοδευτικά μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των μωρών.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να θηλάζετε όσο περισσότερο μπορείτε και να αδειάζετε καλά κάθε μαστό σε κάθε θηλασμό ή και να κάνετε μαλάξεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Έτσι παίρνει το παιδί το μητρικό γάλα με το περισσότερο λίπος, άρα και με τις περισσότερες θερμίδες.

Καλό είναι να είστε σε τακτική επικοινωνία με τον παιδίατρό σας ο οποίος έχει και συνολική εικόνα για την κλινική κατάσταση του μωρού σας και για την ανάπτυξή του.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *