Επιστροφή στη δουλειά, θηλασμός και δυσκολία του μωρού στον ύπνο από άλλο φροντιστή


Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαίτερα! Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών, θηλάζουμε αποκλειστικά και το βράδυ κάνουμε co-sleeping στο ίδιο κρεβάτι. Ξυπνάει μέσα στη νύχτα 2 με 3 φορές και θηλάζοντας ξαπλωμένοι αποκοιμιέται.

Δεν έχει πάρει ποτέ ούτε πιπίλα, ούτε μπιμπερό, ούτε πιπιλάει τον αντίχειρά του. Από βρεφάκι κοιμάται αποκλειστικά στο στήθος και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νανουριστεί, εκτός από μερικές φορές στο καρότσι στη διάρκεια της βόλτας. 

Το πρόβλημα είναι ότι σε ένα δίμηνο γυρνάω στη δουλειά και οι γιαγιάδες που θα το προσέχουν εναλλάξ από το πρωί έως το απόγευμα δεν μπορούν να το κοιμίσουν! Κλαίει με αναφιλητά γιατί νυστάζει πολύ αλλά δεν μπορεί με τίποτα να νανουριστεί! Ούτε καν με κούνημα! Μόλις όμως το βάλω στο στήθος αποκοιμιέται. 

Τι πρέπει να κάνω ώστε να διευκολύνω την προσαρμογή του μωρού και να το οδηγήσω να μπορεί να φτάσει στον ύπνο χωρίς το θηλασμό; 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων! 

Γιώτα, Θεσσαλονίκη

2/3/2016
Απαντά η Αναστασία-Τάνια Ζώτου Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια, Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Αγαπητή Γιώτα,
η απάντηση στην ερώτηση σου δεν είναι εύκολη.

Η ιδανική συνθήκη θα ήταν να επιστρέψεις στην δουλειά με πλήρες ωράριο μετά του πέρατος του πρώτου χρόνου του μωρού σου.

Πολλοί ερευνητές μελέτησαν τι συμβαίνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού και την καθοριστική σημασία του δεσμού με την μητέρα.

Τα βρεφάκια, τα μωρά δηλαδή που διανύουν τον πρώτο χρόνο της ζωής, τους είναι ακόμη σε μια σχέση "βιολογικής" εξάρτησης από την μητέρα και κάθε προσπάθεια διαταραχής - ρήξης της συνέχειας της σχέσης αυτής, προκαλεί τραύματα στο μωρό που καθορίζουν την διαμόρφωση της βασικής δομής τους ως χαρακτήρα και βιοσύστημα!

Τα μωράκια προκειμένου να αντέξουν το τεράστιο άγχος αποχωρισμού από την μητέρα συστέλλονται. Αυτή η συστολή αφορά την αναπνοή -γίνεται ρηχή για να κόψουν την επαφή με τα συναισθήματά τους, το μυϊκό σύστημα -σφίγγουν καθοριστικές μυϊκές ομάδες και επιπλέον διαταράσσεται η λειτουργία του ίδιου του αυτόνομου νευρικού συστήματος οδηγώντας σε συμπαθητικοτονία.

‘Όλα αυτά αποκτούν χρονιότητα και ολόκληρο το βιοσύστημα λειτουργεί υπό την επήρεια του στρες, όταν το στρες είναι επαναλαμβανόμενο ή πολύ ισχυρό. Αυτή η συνθήκη χαρακτηρίστηκε από τον ψυχίατρο Βίλχελμ Ράιχ, Θωράκιση.

Στον πρώτο χρόνο της ζωής, εδραιώνεται στο μωράκι η ικανότητα για δημιουργία δεσμών αγάπης. Η αίσθηση της συνοχής της δομής του, η ικανότητα συγκροτημένης σκέψης και λειτουργίας, η ικανότητα εμπιστοσύνης στον εαυτό, στους άλλους και στον κόσμο, η ικανότητα άντλησης ικανοποίησης στη ζωή, η αίσθηση του εφικτού στην προσπάθεια, η ικανότητα να λειτουργεί ανεξάρτητα χωρίς να δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης σε οποιοδήποτε τομέα!

Καταλαβαίνεις πως ολόκληρη η κοινωνία λειτουργεί αντίθετα με τις βασικές ανάγκες της λειτουργικής μονάδας μωρού-μαμάς! Και η απόρροια αυτού είναι τα μύρια όσα προβλήματα σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο που ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Το μωράκι σου βέβαια μετά από δύο μήνες θα είναι πολύ πιο έτοιμο να αντέξει τον αποχωρισμό απ’ ότι φαίνεται να είναι τώρα.

Αυτό που θα το βοηθήσει σε αυτή την φάση να ωριμάσει βιολογικά είναι να ανταποκρίνεσαι άμεσα στις ανάγκες του. Κοίμιζε το εσύ αποκλειστικά με θηλασμό για όσο διάστημα χρειαστεί να αισθανθεί ασφαλές ξανά -ίσως πάρει και ένα μήνα αυτό, ενώ παράλληλα οι γιαγιάδες που θα αποτελέσουν τους φροντιστές, να περνούν χρόνο μαζί σας -παρουσία σου, για να μπορέσει να συνδεθεί με αυτές.

Μετά τον χρόνο μπορούν να επιχειρήσουν ξανά να το κοιμίσουν, αν όμως δεν αντέξει πάλι, χρειάζεται να ανταποκριθείς στην ανάγκη του αν θέλεις να μην διαταραχτεί. Προσπάθησε να πάρεις παράταση της άδειας σου και να επιστρέψεις όταν θα είναι έτοιμο.

Δεν αναφέρεις το είδος της εργασίας σου, μήπως θα μπορούσες να βρίσκεσαι στο σπίτι τις ώρες που θηλάζει;

Είναι πολύ σημαντική επίσης η δική σου συναισθηματική κατάστασης, πώς αντιμετωπίζεις το θέμα της επιστροφής σου στη δουλειά; Τι ξυπνάει αυτό μέσα σου; Πώς το αντιμετωπίζει ο σύντροφος και πατέρας του μωρού σου; όσο πιο συναισθηματικά ήρεμη είσαι, χωρίς φυσικά να αρνείσαι τις ανάγκες του μωρού σου, τόσο πιο εύκολη θα είναι η μετάβαση.

Αν δεν είναι επίσης το πρώτο παιδάκι αλλά υπάρχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας στο σπίτι αυτό βοηθάει πολύ.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

5 σχόλια :

Μαρία ,  2/3/16 15:27  

Καλησπέρα σας!
Ενώ παρακολουθώ πιστά το συγκεκριμένο site, είναι η πρώτη φορά που έχω την ανάγκη να σχολιάσω απάντηση ειδικού σε ερώτημα μίας νέας μητέρας. Το ερώτημα ήταν ξεκάθαρο. Η κοπέλα χρειάζεται μία συμβουλή για ομαλή προσαρμογή του μωρού της σε νέα δεδομένα (επιστροφή στη δουλειά και φροντίδα από γιαγιάδες) και η ειδικός απαντάει για καθυστέρηση επιστροφής στη δουλειά ή να προσπαθήσει η κοπέλα να παρευρίσκεται στους θηλασμούς και γενικότερα πόσο μπορεί να "βλάψει" το μωράκι της η επιστροφή της μητέρας στη δουλειά. Μακάρι να μπορούσαμε όλες οι μανούλες που εργαζόμαστε να επιστρέφουμε μετά τον πρώτο χρόνο του μωρού μας, αλλά τα δεδομένα είναι άλλα και χρειαζόμαστε συμβουλές και βοήθεια από τους ειδικούς για να κάνουμε όσο γίνεται πιο εύκολη τη ζωή του μωρού μας....

Nina Christie 2/3/16 21:09  

Κυρια Ζωτου,
Απο την απαντηση σας κρινω οτι ειστε σπουδαια επιστημονας! Πραγματικα εχω εκπλαγει ευχαριστα με ολα οσα γραφετε, τα οποια ειναι ακρως ενημερωτικα και ενδιαφεροντα! Συγχαρητηρια! Σπανιζουν στον τομεα σας και ιδιως σε αυτον της υγειας, οι πληρεις γνωσεις και οι συμβουλες που υπηρετουν το γενικο καλο και πανω απ'ολα ηθικο!
Επιτελους πια ενας ανθρωπος που λεει την αληθεια! Μπραβο σας!

ΜΑΡΙΑ ,  3/3/16 10:44  

ΑΧ ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΣΕ ΝΙΩΘΩ....ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΑΘΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΨΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΤΟ ΜΩΡΟ ΕΝΩ ΗΤΑΝΕ ΗΔΗ 13 ΜΗΝΩΝ.ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΤΥΧΕΡΟ ΗΤΑΝΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΣΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΘΗΛΑΖΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΥΠΝΟ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ.ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΠΟΤΕ ΜΠΙΜΠΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΠΙΛΑ ΟΣΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑΞΑ.ΠΗΓΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΚΙ.ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΧΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΟΣΟ ΘΑ ΕΛΕΙΠΑ.Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΗΤΑΝΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ 6 Η ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΦΥΓΩ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΚΟΥΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ, ΕΤΡΩΓΕ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΤΡΕΦΑ ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 30 ΜΕ ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΘΗΛΑΖΕ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΤΑΝΕ.ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΣΥΝΗΘΗΣΕΙ.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΙΟ ΜΟΥ .ΓΥΡΙΖΩ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΑΛΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΧΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΠΙΜΠΕΡΟ(ΠΙΝΕΙ 50 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΜΟΝΟ)ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΒΟΛΤΑ ΕΞΩ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΡΟΤΣΙ ΚΑΙ ΚΟΥΝΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ.....

anna ,  3/3/16 10:56  

Σε μία ιδανική κοινωνία θα ήμασταν εμείς (αλλά και οι μπαμπάδες), όσο το επιθυμούσαμε με τα μωράκια μας. Αλλά ΔΕΝ είμαστε σε αυτήν την κοινωνία. Εδώ βλέπουμε τα προσφυγάκια να αντεπεξέρχονται σε απίστευτες αντιξοότητες και συζητάμε για το αν το παιδί μας θα αντέξει ψυχολογικά την μερική απουσία μας, και ενώ όλη την υπόλοιπη μέρα έχουμε την απίστευτη ευτυχία να τους προσφέρουμε όλη μας την αγάπη και προσοχή χωρίς να νοιαζόμαστε αν θα πνιγούν σε παγωμένα νερά ή αν θα έχουνε να φάνε.
Αγαπητή Γιώτα, ήμουν κι εγώ στην ίδια φάση με εσένα, μόλις λίγους μήνες πριν. Μην ανησυχείς καθόλου, θα την βρεις την άκρη και εσύ και το μωράκι σου. Όλοι μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, είναι βασικός κανόνας επιβίωσης. Η πρώτη εβδομάδα επιστροφής στη δουλειά ήταν μία φορά δύσκολη για το μικρό μου (8 μηνών τότε), αλλά για μένα εκατό.
Μία εβδομάδα μετά η γιαγιά βρήκε τρόπο να κοιμίζει το μικρό (ή το μικρό βρήκε τρόπο να κοιμάται με τη γιαγιά) *πώς αλλιώς άλλωστε, να μείνει ξύπνιο όλη μέρα αποκλείεται* και εγώ σταμάτησα τα κλάματα και τις ενοχές. Επίσης θεωρώ ότι δεν υπάρχει συνταγή, ο καθένας βρίσκει τον δικό του τρόπο. Στη δική μας περίπτωση έμαθε πρώτα στο καρότσι, μετά στο ριλάξ και εν τέλει στο κρεβατάκι του. Όταν επιστρέφω κοιμόμαστε μαζί στο κρεβάτι μας και αποκοιμιέται στο στήθος μου.
Η ζωή έτσι είναι, έχει τις δυσκολίες έχει και τις χαρές. Αναγκαστικά μαθαίνουμε και στα δύο..

Νίκη ,  7/7/16 13:56  

Δυστυχώς αυτό που μάλλον καταφέρατε είναι να δημιουργήσετε επιπλέον στρες σε μία μητέρα που ήδη δυσκολεύεται να αποχωριστεί το μωράκι της. Τα ευτυχισμένα και ισορροπημένα παιδιά μεγαλώνουν από ήρεμους, ισορροπημένους, ευτυχισμένους και όχι φανατισμένους γονείς. Είναι εγκληματικό να δημιουργείς σε μία νέα μητέρα (με ό,τι συνεπάγεται αυτό- ορμόνες, άγχος αποχωρισμού,πιθανή επιλόχειο κατάθλιψη) ακόμη μεγαλύτερες τύψεις αντί να την καθοδηγείς σωστά και να την ηρεμείς. Υπάρχουν μαμάδες που μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψουν στη δουλειά τους ακόμη και μετά από 20 ημέρες. Πως πρέπει να αισθανθούν εκείνες δηλαδή; Άλλο η υποστήριξη ενός φαινομένου υγιούς για τα μωρά και τα νήπια και άλλο ο φανατισμός που επιβαρύνει την ψυχική υγεία των μαμάδων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ιδανικές συνθήκες. Ως ειδικός θα ήταν φρόνιμο να τα μετριάζετε λίγο αυτά τα πραγματικά περιστατικά και να μην επιτείνετε συναισθήματα άγχους και θλίψης της μητέρας που μπορούν να αποβούν χειρότερα για ένα μωρό.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP