Τραυματισμένες θηλές και δυσκολία αποκλειστικού θηλασμού


Έχω ένα αγοράκι και σήμερα είναι 35 ημερών. Ξεκίνησα να θηλάζω αποκλειστικά από το νοσοκομείο με εξαίρεση της πρώτες 2 μέρες που έδωσα και συμπλήρωμα.

Γυρίζοντας σπίτι οι θηλές μου ήταν ήδη κομμένες και έτρεχαν αίμα. Στο νοσοκομείο μου είπαν πως έτσι είναι το φυσιολογικό μέχρι να σκληραγωγηθούν οι θηλές μου. Έκανα τρομερή υπομονή καθώς ήθελα όσο τίποτα άλλο να θηλάσω. Κάθε φορά που θήλαζα έκλαιγα και φώναζα. 

Είχα πάρα πολύ γάλα τόσο που ο μπέμπης δεν άδειαζε το στήθος και έτσι αντλούσα με το θήλαστρο το υπόλοιπο. Όμως μου έκανε ζημιά και το θήλαστρο με αποτέλεσμα να μελανιάσουν οι θηλές μου και να μην αντέχω να βάλω το στήθος στο στόμα του μωρού.

Από εκεί και μετά αποφάσισα να βγάζω το γάλα με το χέρι και να το δίνω με μπιμπερό. Δεν του αρκούσε όμως περνώντας οι μέρες και έτσι έδινα και συμπλήρωμα μέχρι να κλείσουν οι πληγές μου. 

Εδώ και 2 μέρες προσπαθώ να θηλάσω αποκλειστικά και πάλι αλλά το μωρό πλέον δεν ανοίγει ικανοποιητικά το στόμα του με αποτέλεσμα να μου ερεθίζει τις θηλές κάθε φορά και επιπλέον δεν του αρκεί το γάλα μου. Θηλάζει και μετά τρώει αυτό που έχω βγάλει με το χέρι ή ξένο. 

Έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και ακόμη εξακολουθώ να θέλω να θηλάσω αποκλειστικά. Μπορώ να αντέξω όποια κούραση και ταλαιπωρία εκτός από πληγωμένες θηλές. Αν συνεχίσω έτσι όμως ούτε το γάλα μου θα αυξηθεί ούτε ο μπέμπης θα πίνει αρκετό γάλα και οι θηλές μου θα ξαναγίνουν χάλια. 

Τι πρέπει να κάνω για να πιάσει σωστά τις θηλές μου ο μπέμπης; όλοι μου λένε πως μετά τους 2 μήνες θα ωριμάσει το μωρό και θα ανοίγει περισσότερο το στόμα του και επίσης θα σκληρύνουν και οι θηλές μου και δεν θα νιώθω πόνο αλλά εγώ μέχρι τότε δεν αντέχω να συνεχίσω με τέτοιο πόνο... Δεν χαίρομαι πια ούτε το παιδί μου καθώς από τον πόνο ούτε αγκαλιά δεν μπορώ να τον πάρω.

ΧριστίναΙωάννινα

25/1/2016
Απαντά η Δέσποινα Τσακίρη, Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC


Γεια σας και καλή χρονιά!
Λυπάμαι πραγματικά για την απίστευτη ταλαιπωρία σου και θαυμάζω ειλικρινά την επιμονή σου για το θηλασμό!

Το πρώτο που θα κάνεις είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με έναν παιδοχεορουργό για να ελέγξεις αν το παιδί έχει βραχύ χαλινό (αγγυλογλωσσία), ο οποίος ευθύνεται ουκ ολίγες φορές για τον τραυματισμό των θηλών.

Σε δεύτερη φάση, θα ψάξεις στο διαδίκτυο ή σε εξειδικευμένο κατάστημα βρεφικών ειδών, να αγοράσεις gel pads (επιθέματα υδρογέλης για τις πληγωμένες θηλές). Είναι καταπληκτικά για την ταχεία επούλωση των πληγωμένων θηλών, αν και λίγο πιο ακριβά από τις κρέμες λανολίνης.

Σε τρίτο χρόνο, θα καλέσεις ένα σύμβουλο να δει ιδίοις όμμασι αν το παιδί κάνει καλή προσκόλληση στη θηλή, διαφορετικά (μιας και έχει συνηθίσει το μπιμπερό), ίσως στις πληγώνει συνέχεια.

Οι ψευδοθηλές σιλικόνης, αν τοποθετηθούν σωστά, προστατεύουν την τραυματισμένη θηλή μέχρι να επουλωθεί, και χρησιμεύουν σαν μεταβατικό στάδιο από το μπιμπερό στο στήθος -αργότερα, τις αφαιρείς.

Θήλαστρο χρειάζεσαι πιστοποιημένο. Ακόμα και αυτό μπορεί να σου επιδείνωσε τη ζημιά. Πιστοποιημένο, ηλεκτρονικό, διπλής φάσης, για να μιμείται όσο το δυνατόν τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού (όσο είναι εφικτό). Ένα καλό θήλαστρο θα σε βοηθήσει να αυξήσεις και την παραγωγή σου.

Λυπάμαι για την ταλαιπωρία σου, γράψε μας ξανά να δούμε πως πας...

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

2 σχόλια :

Άννα ,  26/1/16 11:28  

Μου θυμίζεις την ιστορία μου. Θα σου έλεγα να ακουλουθήσεις τις συμβουλές που σου δίνουν παραπάνω και επειγόντως να κλείσεις ραντεβού με σύμβουλο θηλασμού. Χρειάζεσαι υποστήριξη και βοήθεια. Ξέρω πολύ καλά τις εννοείς, είχα επιφανειακές θηλές, κομμένες, αίμα, πόνο... και μέχρι να δημιουργηθούν και να σταματήσω να πονάω πέρασαν 2 μήνες. Ακριβώς. Κάθε μέρα έκλαιγα, πόναγα και απλώς μέτραγα τις μέρες που ήταν πίσω μου και αυτές που ήταν μπροστά μου. Μου είχε πει μια φίλη που είχε περάσει το ίδιο ότι στο δίμηνο θα πέρναγαν όλα και αυτό μου έδινε το κουράγιο να συνεχίσω. Αν δεν προσδοκούσα αυτό δεν ξέρω πως θα συνέχιζα. Μετά το δίμηνο όλα άλλαξαν μαγικά. Ο γιος μου είχε συνηθίσει βέβαια να παίρνει λίγο συμπλήρωμα τα βράδια που με τον καιρό το ελαττώσαμε (ούτως ή άλλως θήλαζε όλη νύχτα) και συνεχίσαμε τους θηλασμούς μέχρι τα τρισήμιση του χρόνια που αποθήλασε φυσικά. Δεν το μετανιώνω αν και αυτοί οι πρώτοι δύο μήνες ήταν η πιο σκληρή δοκιμασία που έχω περάσει ποτέ. Αν όμως χρειαζόταν θα το ξανάκανα...

Χριστίνα ,  2/4/16 13:25  

Μετά από πολυμηνη απουσία μου αποφάσισα να γράψω το υπόλοιπο της ιστορίας μου. Να πω ευχαριστώ και στην Δέσποινα Τσακίρη, Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC αλλά κ στην Άννα για τις απαντήσεις τους!
Λοιπόν, ο μπεμπης μου πια κοντεύει 4 μηνών κ μέχρι κ σήμερα πίνει το δικό μου γάλα αλλά όχι αποκλειστικά! Με μια κρέμα που μου σύστησε παιδίατρος σε μια εβδομάδα οι θηλες μου είχαν σαφώς βελτιωθεί αλλά ο μπεμπης μου δεν κατάφερνε να πιάσει ξανά αποτελεσματικα την θήλη μου κ με τον καιρό σταμάτησε να θέλει να πίνει από το στήθος μου! Έτσι αντλουσα και αντλω ακόμη το γάλα μου κ το πίνει σε μπιμπερό με εξαίρεση τα βράδυα που πίνει ξένο γάλα. Σε όλο αυτό ήρθε να προστεθεί άλλη μια δυσκολία αυτή της περιόδου... Μετά από 2 περιόδους το γάλα μου έχει μειωθεί αισθητά καθώς "βγάζω" μόνο 40ml σε κάθε άντληση και πλέον αδυνατώ να του παρέχω το γάλα μου σε όλα του τα γεύματα. Μες την ημέρα θα πιει πλέον 1 ή 2 δικά μου γεύματα. Σκέφτομαι να συνεχίσω μέχρι να μην βγαίνει σταγόνα καθώς πιστεύω πως έστω κ λίγο από το μητρικό μας γάλα σίγουρα κάτι προσφέρει στα μωρά μας!
Στεναχωριεμαι πολύ που δεν τα κατάφερα όπως ονειρευομουν και που αντιμετώπισα όλες αυτές τις δυσκολίες και δεν με χαροποιεί που βλέπω τον μπεμπη μου να πίνει πλέον γάλα σκόνη αλλά τουλάχιστον άσχετα με το τι γάλα έχει πιει έχω ένα υγιέστατο και χαρούμενο μωράκι κ αυτό μετράει μόνο!
Κλείνοντας εύχομαι σε κάθε μανούλα να καταφέρει να κάνει ότι πιστεύει καλύτερο για το μωράκι της!

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP