Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να υποστηρίζονται αν επιλέγουν να θηλάζουν αποκλειστικά

Νέα έρευνα έδειξε ότι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που θήλασαν αποκλειστικά, για 2 μήνες, μείωσαν τον κίνδυνο υποτροπής για το πρώτο εξάμηνο μετά τον τοκετό.

Συγκεκριμένα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής τους 6 πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν θήλαζαν αποκλειστικά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του ''JAMA Neurology''.

Περίπου το 20 έως 30% των γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνισε υποτροπή εντός των πρώτων 3-4 μηνών μετά τον τοκετό και δεν υπάρχουν παρεμβάσεις για αποτελεσματική πρόληψη της υποτροπής τότε.

Η επίδραση του αποκλειστικού θηλασμού στον κίνδυνο υποτροπής της νόσου μετά τον τοκετό έχει δώσει μεικτά αποτελέσματα στις έρευνες.

Η Kerstin Hellwig, του Ruhr-University Bochum, στη Γερμανία, ανέλυσε στοιχεία 201 εγκύων με σκλήρυνση κατά πλάκας από το 2008 έως το 2012 με παρακολούθηση ενός έτους.

Από τις 201 γυναίκες, 120 (59,7%) θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 2 μήνες, 42 γυναίκες (20,9 %) συνέδεσαν το θηλασμό με συμπληρωματικό τάισμα εντός των 2 πρώτων μηνών μετά τον τοκετό και 39 γυναίκες (19,4%) δεν θήλασαν.

Οι περισσότερες γυναίκες (179 ή 88,6%) είχαν χρησιμοποιήσει τροποποιητική της νόσου θεραπεία (DMT) πριν την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι 31 γυναίκες που δεν θήλασαν αποκλειστικά είχαν υποτροπή της σκλήρυνσης κατά πλάκας τους 6 πρώτους μήνες μετά τον τοκετό σε σύγκριση με 29 γυναίκες που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 2 μήνες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να υποστηρίζονται αν επιλέγουν να θηλάζουν αποκλειστικά, καθώς σαφώς αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής.

Η υποτροπή 6 μήνες μετά τον τοκετό μπορεί ενδεχομένως να περιοριστεί με τον αποκλειστικό θηλασμό, αλλά όταν εισαχθεί η τακτική χορήγηση τροφής η δραστηριότητα της νόσου είναι πιθανόν να επιστρέψει.

Δημοσίευση: 20/10/2015
Πηγές: JAMA Neurology, iatronet.gr

Διαβάστε επίσης:

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP