Ο θηλασμός προστατεύει τη γυναίκα από την καρδιοπάθεια

Η εγκυμοσύνη κάνει το καρδιαγγειακό σύστημα να δουλεύει πιο σκληρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής ασθένειας, αλλά ο θηλασμός φαίνεται πως λειτουργεί αντιρροπιστικά

Ο θηλασμός μπορεί να μειώνει την πιθανότητα της γυναίκας να εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο αργότερα στη ζωή της σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες κατέγραψαν το 1985 τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε ομάδα 846 γυναικών οι οποίες δεν ήταν έγκυες. Είκοσι χρόνια αργότερα, τους έκαναν υπερηχογράφημα για να εξετάσουν το πάχος στο τοίχωμα των καρωτίδων αρτηριών στο λαιμό τους - μία ένδειξη της έκτασης της αρτηριοσκλήρυνσης που έχουν υποστεί.

Αφού οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως φυλή, αρτηριακή πίεση, δείκτη μάζας σώματος, ηλικία και επίπεδο χοληστερίνης, συμπέραναν ότι όσο λιγότερο είχε θηλάσει μια γυναίκα, τόσο πιο μεγάλο ήταν το πάχος στις καρωτίδες της.

Ειδικότερα, σχεδόν 17% των γυναικών που είχαν θηλάσει ένα μήνα ή λιγότερο είχαν αθηρωματική πλάκα καρωτίδων, συγκρινόμενες με κάτω από 11% στις γυναίκες που είχαν θηλάσει τα μωρά τους 10 μήνες ή περισσότερο.

Οι ερευνητές λένε ότι η εγκυμοσύνη κάνει το καρδιαγγειακό σύστημα να δουλεύει πιο σκληρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής ασθένειας, αλλά ο θηλασμός φαίνεται πως λειτουργεί αντιρροπιστικά, επαναφέροντας τους καρδιαγγειακούς μηχανισμούς στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση.

Κίνδυνος

Η κύρια ερευνήτρια Erica P. Gunderson, Kaiser Permanente, Oakland, California, δήλωσε ότι ο θηλασμός χαμηλώνει τον κίνδυνο κι άλλων νόσων.

«Το μεγαλύτερο όφελος όμως είναι η πρόληψη της καρδιοπάθειας που είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών στη Δύση» είπε. «Οι γυναίκες πρέπει να είναι ενημερωμένες ότι ο θηλασμός μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ιδίων αλλά και των μωρών τους».

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Obstetrics & Gynecology».

Δημοσίευση: 11/09/2015
ΠΗΓΗ: iatronet.gr, Obstetrics & Gynecology

Διαβάστε επίσης:

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP