Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε παιδιά

μετά από τροχαία ατυχήματα με παιδιά που κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα χωρίς ζώνη, (αποτελώντας αερόσακο για το συνοδηγό που τα κρατούσε στην αγκαλιά), πτώσεις από ποδήλατο, πτώσεις από ύψος, απροσεξίες στην άθληση...


Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αποτελούν κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε παιδιά, όπως προκύπτει από μελέτη της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, η οποία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νευροχειρουργικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν από το 2011 έως και το τέλος του 2014 το σύνολο του παιδιατρικού πληθυσμού που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο τους με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που προέκυψε κατά βάση από πτώσεις από ποδήλατο, πτώσεις από ύψος, τροχαία ατυχήματα, αλλά και απροσεξίες στην άθληση.

Διαπιστώσαμε ότι το 20% των παιδιών που χειρουργούνται λόγω βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης εμφανίζει βαριά αναπηρία, ενώ το 15% των παιδιών που χειρουργούνται για τον ίδιο λόγο καταλήγει, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιορδάνης Γεωργιάδης, νευροχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο κύριος Γεωργιάδης μάλιστα επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο καλύπτει την 5η ΥΠΕ, δηλαδή τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, με πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων.

Στατιστικές αναλύσεις δείχνουν, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου από τον κ. Γεωργιάδη, ότι σχεδόν το ήμισυ των ασθενών με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στη Βρετανία είναι παιδιά κάτω των 16 ετών και περίπου το 1/3 των ασθενών με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ανά έτος στις ΗΠΑ είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ 0 και 14 ετών.

Το ποδήλατο είναι διασκέδαση για τους μικρούς μας φίλους, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία αν δε χρησιμοποιηθεί κράνος. Τα περισσότερα παιδιά που μεταφέρονται με βαριές κακώσεις στο Νοσοκομείο μας, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα χωρίς ζώνη, αποτελώντας αερόσακο για το συνοδηγό που τα κρατούσε στην αγκαλιά, επισημαίνει ο κύριος Γεωργιάδης.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, τονίζει η νευροχειρουργός, επιμελήτρια Α’ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, Αναστασία Τάσιου και διευκρινίζει ότι στην ιατρική τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Διαφέρουν συγκριτικά με τους μεγάλους ανατομικά, φυσιολογικά και συναισθηματικά. Είναι κρίμα να στιγματίζεται η ζωή παιδιών πριν καν αρχίσει.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες στο Συνέδριο, αξιοποιώντας την επιστημονική βιβλιογραφία, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έχουν χαρακτηριστεί ως σύγχρονη επιδημία που ευθύνεται για το 70% των θανάτων από ατυχήματα, ενώ είναι ταυτόχρονα περίπου 10 – 40 φορές πιο συχνές από άλλες κακώσεις, όπως αυτές π.χ. της σπονδυλικής στήλης.

Δημοσίευση: 04/06/2015
ΠΗΓΕΣ: newsorama.gr, newsbeast.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP