Δέκα βήματα για αύξηση του μητρικού γάλακτος

Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC | Σπίτι Θηλασμού


Καλημέρα σας και καλή χρονιά! Γέννησα με καισαρική στις 19/10/14 40 εβδομάδων και 5 ημερών, γιατί η μικρή μου ήταν ψηλά και κάπως διαγώνια στα οστά της λεκάνης και δεν είχε πάρει σωστή θέση. 

Το βάρος γέννησης της ήταν 2.700. Στο νοσοκομείο έχασε και πήγε 2.500. Ξεκίνησα αποκλειστικό θηλασμό και την πήρα στο σπίτι με βάρος 2.660.
 
Στις 45 μέρες 2/12/14 νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα λόγω πυρετού από 38-39,6 για ένα εικοσιτετράωρο. Κάναμε όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις, μέχρι και παρακέντηση της σπονδυλικής και βρέθηκε στα κόπρανα εντεροϊός.

Όλες αυτές τις μέρες δεν σταμάτησα να θηλάζω την μικρή μου, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι έτρωγε και πιο πολύ ώρα από την γέννηση της. 

Στους δύο μήνες είχε πάει 4.130 και ο παιδίατρος με συμβούλεψε να ξεκινήσω ξένο γάλα μετά από κάθε γεύμα που θα έκανε στο στήθος. 

Αφού το προσπαθούσα ακόμα να δω πως πάει, ξεκίνησε να μην πιάνει το στήθος με αποτέλεσμα το στήθος να με πονάει και να πετρώνει. Ξεκίνησα να το αφαιρώ με θήλαστρο και να το πίνει με μπουκάλι αλλά δεν βλέπω να βγάζω αρκετή ποσότητα από 30-80ml και όχι πάντα. 

Στεναχωριέμαι γιατί ήθελα να την θήλαζα τουλάχιστον μέχρι 6 μήνες. Έχω καμία ελπίδα; Σας ευχαριστώ!

Μαρίνα, Σαλαμίνα
21/01/2015

Δέκα Βήματα για Αύξηση Γάλακτος

1. Καταναλώστε τουλάχιστον 1.800 θερμίδες την ημέρα και να πίνετε υγρά, ενώ είστε σε περίοδο γαλουχίας. 

2. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων για την αύξηση του μητρικού γάλακτος. Τα βότανα που λειτουργούν καλά είναι το fenugreek, το γαϊδουράγκαθο και το κόκκινο βατόμουρο.

3. Χρησιμοποιήστε τακτικά θήλαστρο και κάντε τουλάχιστον 8 αντλήσεις το 24ωρο. Οι αντλήσεις είναι επωφελής για δύο λόγους: Πρώτον, με την άντληση σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα όταν το μωρό σας δεν το χρειάζεται. Δεύτερον, η άντληση διεγείρει την παραγωγή και έτσι παράγεται περισσότερων μητρικό γάλα. Επενδύστε σε μια αντλία υψηλής ποιότητας, μπορείτε να νοικιάσετε ένα θήλαστρο νοσοκομειακής χρήσης και διπλής άντλησης.

4. Περιορίστε τη χρήση των μπουκαλιών, ενώ προσπαθείτε και χρησιμοποιήστε εναλλακτικές μεθόδους σίτισης. Αυτό εξασφαλίζει ότι το μωρό καλύπτει τις ανάγκες από το στήθος. Αν χρησιμοποιείτε μπουκάλια για τη χορήγηση του γάλακτος, προσπαθήστε να τα αντικαταστήσετε με σύριγγα ή ένα κουτάλι κ.α.

5. Θηλάστε όσο πιο πολύ γίνεται ακόμα και όσο το μωρό σας παραμένει στο μαστό.

6. Έχετε συχνή επαφή με το μωρό δέρμα με δέρμα. Αυτό θα αυξήσει την παραγωγή σας και θα ερεθίσει το μωρό προς το μαστό σας.

7. Περάστε όσο πιο πολλές ώρες με το μωρό σας. Κοιμηθείτε μαζί, κάντε μαζί ένα μπανάκι!

8. Αν σας βολεύει, να δοκιμάσετε να είναι το μωρό σας σε ένα sling ούτως ώστε όταν επιζητά τροφή να είναι άμεση.

9. Χρησιμοποιήστε το συμπληρωματικό σύστημα θηλασμού SNS (σωληνάκι για χορήγηση ξένου ή αντλημένου γάλακτος στο μαστό).

10. Κατά την διάρκεια του θηλασμού ή των αντλήσεων κάντε συχνές εναλλαγές στους μαστού. 

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

2 σχόλια :

Μαρία 25/4/16 16:55  

Καλημέρα....γεννησα πριν τρεις μήνες το δεύτερο γιο μου..ξεκινησαμε πολύ καλά με αποκλειστικο θηλασμό κ συνεχίζω.ομως τελευταία νιώθω μείωση στο γάλα μου.ενω άλλαζα στήθος ανά γεύμα ώρα σκέφτομαι να κάνω εναλλαγές του στήθους μέσα σε ένα γεύμα.θα αυξηθεί έτσι η παραγωγή;κ Επίσης μγοψς τελικά δεν μου αδειάζει καλά το στήθος κ γι αυτό μειώθηκε;αλλα αυτό δε μπορώ να το ξέρω.δηλ εάν αδειάζει η όχι...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μαρια

Μητρικός θηλασμός.com 25/4/16 17:57  

Να σας ζήσει το μωράκι και συγχαρητήρια για το θηλασμό του!!

Συνήθως οι μητέρες μετά τον τρίτο μήνα πολλές φορές νομίζουν ότι δεν έχουν γάλα, ενώ στην πραγματικότητα όλα είναι μία χαρά! Τις περισσότερες φορές αυτή η αίσθηση της μείωσης της παραγωγής, σημαίνει απλά ότι το στήθος σας συντονίστηκε απόλυτα με τις ανάγκες του μωρού και δεν βαραίνει αναίτια δλδ εγκαταστάθηκε ο θηλασμός και προσαρμόστηκε η παραγωγή σας σε ότι ζητάει το μωρό!

Διαβάστε επίσης εδώ:

«Δεν έχω γάλα». Είναι έτσι;

Να δίνω στο μωρό μου το ένα στήθος ή και τα δύο σε κάθε γεύμα;

Ωστόσο, αν έχετε αμφιβολίες για το εάν το παιδί σας τρέφεται σωστά, μη βιώνετε όλο το άγχος μόνη σας! Μοιραστείτε άμεσα τις ανησυχίες σας με τον/την παιδίατρό σας, ο οποίος/α οποία θα εκτιμήσει το παιδί σας με βάση τη διούρηση, τις κενώσεις, το σωματικό βάρος και την κλινική του κατάσταση. Εναλλακτικά αναζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό που να γνωρίζει καλά τα θέματα θηλασμού/γαλουχίας αλλά και της συμπεριφοράς/ανάπτυξης βρεφών που θηλάζουν. Εάν το μωρό είναι υγιές, ο θηλασμός εκτιμηθεί ως αποτελεσματικός και το μωρό παίρνει βάρος, τότε κανένα πρόβλημα!

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP