Είχε συνέπειες το χαστούκι μου στο παιδί; Πώς να διαχειριστώ το θυμό μου;

Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα έχω ένα αγόρι 19 μηνών. Κάποιες φορές έχω βγει εκτός ελέγχου και του έχω δώσει καμία στο ποπό και ελαφρύ χαστούκι. Θέλω να ρωτήσω αν του έχω δημιουργήσει κάποιο τραύμα και πως το αντιμετωπίζω.

Είμαι παντρεμένη περίπου δύο χρόνια με αρκετά προβλήματα γάμου αλλά τα έχουμε λύσει σχεδόν όλα κι είμαι 30 χρόνων χωρίς δουλεία δύο χρόνια τώρα. Ευχαριστώ πολύ

Φοίβη, Αθήνα
05/12/2014

Αγαπητή μαμά Φοίβη,
καταλαβαίνω από αυτά που αναφέρετε ότι έχετε περάσει μια δύσκολη περίοδο τα δύο τελευταία χρόνια. Έχετε ωστόσο γίνει μητέρα. Και παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνατε και ίσως συνεχίζετε να βιώνετε πρέπει να αντεπεξέλθετε στο νέο ρόλο που περιλαμβάνει όχι μόνο χαρές αλλά και το «βάρος» της καθοδήγησης του μικρού σας.

Μελέτες έως και σήμερα έχουν δείξει ότι η καθοδήγηση στα παιδιά με χρήση σωματικής τιμωρίας (spanking) δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα της τροποποίησης της συμπεριφορά τους.

Να επισημάνω ότι αν αυτό έχει συμβεί περιστασιακά και δεν είναι κάτι που συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε ως μέσο καθοδήγησης του μικρού σας δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους καθοδήγησης. Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί του για να καταλάβετε τη συμπεριφορά του. Όταν είστε θυμωμένη μαζί του ή σε κακή διάθεση αποφύγετε οποιαδήποτε προσπάθεια να τον καθοδηγήσετε.

Πάρτε το χρόνο σας μακριά του (time out) και επιστρέψτε όταν έχετε καταλάβει τι έχει συμβεί και πιο ήρεμη πια να τον βοηθήσετε να σταματήσει και να μην επαναλάβει –ιδεατά- εκείνη τη συμπεριφορά που εσείς ως μαμά του θεωρείτε απρόσεχτη.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP