Γιατί ενώ έχω δοκιμάσει τα πάντα δεν έχω αρκετό γάλα;

Απαντά η Μαρία Χολή Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Χαίρεται. Έχω ένα μωρό 4½ μηνών και προσπαθώ πολύ για αποκλειστικό θηλασμό. Αν και έχω δοκιμάσει τα πάντα δεν κατάφερα να έχω αρκετό γάλα για να μπορέσει να πάρει τα απαραίτητα κιλά για την ηλικία του.

Το παιδί υπέφερε από κολικούς και έχει γοπ. μαζί με σύμβουλο θηλασμού καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι τους 4 μήνες αλλά πλέον δίνω συμπλήρωμα (60-120ml / 24ωρο) και ρυζάλευρο.

Στις μεθόδους που ακολούθησα είναι η απεριόριστη προσφορά στήθους, αντλήσεις μετά τους θηλασμούς για να στραγγίσω τελείως, το ειδικό τσάι, μαγιά μπύρας, τριγωνέλλα, δομπεριδόνη, βρώμη.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο ενώ έχω κάνει ότι προβλέπεται δεν έχω καταφέρει να ανταποκριθώ στις διατροφικές ανάγκες του μωρού μου;

Μαρία, Αθήνα
14/07/2014

Αγαπητή φίλη,
υπάρχουν περιπτώσεις, ασυνήθεις, όπου η παραγωγή του γάλακτος δεν επαρκεί παρά τις επίμονες προσπάθειες που κάνει μια μητέρα, ακόμα και κατόπιν καθοδήγησης.

Ενδεικτικά αναφέρω παθολογικές καταστάσεις που αφορούν την μητέρα όπως κατακράτηση τμήματος τους πλακούντα, υποπλασία μαζικού αδένα, διατροφικές διαταραχές της μητέρας, διαβήτης που δεν ρυθμίζεται κ.ά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως και την συμμετοχή του βρέφους σε αυτήν την διαδικασία. Καταστάσεις όπως ο βραχύς χαλινός (όχι και τόσο ασυνήθης) ή ένα βρέφος με υποτονία ή λυκόστομα δυσκολεύουν τον θηλασμό και οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή.

Πάντως από αυτά που αναφέρετε αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της προσπάθειά σας και την πιθανή απογοήτευσή σας.

Ελπίζω αυτή η απογοήτευση να ξεθωριάσει σιγά σιγά και να δώσει την θέση της στα υπέροχα και μοναδικά αισθήματα που γεμίζουν μια γυναίκα που καταφέρνει να θηλάσει...

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"

Σχετικά άρθρα:1 σχόλια :

Ανώνυμος ,  14/7/14 19:04  

Με όλο το σεβασμό στη στήλη σας και έχοντας περάσει κι εγώ μεγάλο αγώνα για να καταφέρω να θηλάσω τελικά αποκλειστικά για αρκετούς μήνες, νομίζω πως η απάντησή σας θα έπρεπε να καταλήγει : "Ελπίζω αυτή η απογοήτευση να ξεθωριάσει σιγά σιγά και να δώσει την θέση της στα υπέροχα και μοναδικά αισθήματα που γεμίζουν μια γυναίκα που καταφέρνει να μεγαλώσει τα παιδιά της..." Έχοντας και η ίδια το βίωμα νομίζω πως αυτή η μαμά χρειάζεται πάνω απ' όλα να απενεχοποιηθεί, θηλάσει δε θηλάσει... Σας ευχαριστώ πολύ.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP