Χειρουργείο και βουλωμένη σάλπιγγα

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

Καλησπέρα, προχθές έκανα λαπαροσκοπική αφαίρεση εξωτερικού ινομυώματος και ταυτόχρονα ο γιατρός μου έκανε σαλπιγγογραφία και βρήκε τη μια σάλπιγγα βουλωμένη και την άλλη ίσως με λίγο υγρό.

Μου είπε να επαναλάβω την σαλπιγγογραφία σε ένα μήνα επειδή μπορεί να έδειξαν έτσι οι σάλπιγγες λόγω χειρουργείου. Ισχύει κάτι τέτοιο; Μπορεί να φάνηκε βουλωμενη λόγω σύσπασης από τον πόνο του χειρουργείου; Επίσης αν περάσει το υγρό, η σάλπιγγα ξεβουλώνει;

Ευχαριστώ πολύ!
Βασιλική, Αιγάλεω, Αθήνα
09/05/2014

Αγαπητή φίλη,
αρχικά πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι συνήθως τα εξωτερικά ινομυώματα δεν δημιουργούν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και για αυτό σπάνια χρειάζεται αφαίρεση τους. Πολλά εξαρτώνται από το μέγεθος τους και από τη θέση τους.

Κανονικά, κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης, πριν ολοκληρωθεί η επέμβαση, γίνεται έλεγχος της διαβατότητας των σαλπίγγων με την έγχυση υγρού και βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση τους.

Έτσι, δεν χρειάζεται υστεροσαλπιγγογραφία μετά από την επέμβαση. Επιπλέον, αν υπάρχει πρόβλημα, μπορούμε σε κάποιες περιπτώσεις (συμφύσεις) να το λύσουμε άμεσα, αφού ήδη η γυναίκα είναι μέσα στο χειρουργείο.

Πριν από την υστεροσαλπιγγογραφία πρέπει να χορηγηθούν σπασμολυτικά φάρμακα ώστε να αποφύγουμε να υπάρχει σπασμός και «κλείσιμο» των σαλπίγγων, πχ από πόνο όπως αναφέρατε.

Κάποιες φορές μπορεί ακόμα και η πίεση του υγρού της σαλπιγγογραφίας να διανοίξει τη σάλπιγγα, αλλά αυτό θα είχε φανεί στο αποτέλεσμα της εξέτασης.

Τέλος, αν αυτό δεν σας είναι πρόβλημα, μπορείτε να επαναλάβετε την υστεροσαλπιγγογραφία σε ένα μήνα, τηρώντας όμως τις κατάλληλες προϋποθέσεις. 
___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP