Ελκώδης κολίτιδα και θηλασμός

Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Επιμελήτρια Β' Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
www.lactation.gr

Καλησπέρα σας. Μου διαγνώστηκε ελκώδης κολίτιδα και μου προτείνεται θεραπεία μεσαλαζίνης. Πιο συγκεκριμένα, Salofalk 500ων υπόθετα. Οι απόψεις διίστανται περί της δυνατότητας να συνεχίσει ο θηλασμό στης 15μηνης κόρης μου.

Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ιδιοπαθές νόσημα και ήδη με έχουν γονατίσει με την έλλειψη σιγουριάς.

Μπορεί κάποιος υπεύθυνα να μου απαντήσει αν μπορώ να θηλάζω κάνοντας την θεραπεία, αν πρέπει να αποθηλάσω ή αν υπάρχει εναλλακτική;

Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Έρση, Λευκάδα
26/05/2014

Το φάρμακο αυτό δεν είναι λόγος διακοπής του θηλασμού σύμφωνα με τους περισσότερους. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι μικρές ποσότητες περνούν στο γάλα.

Ο μεταβολίτης του όμως acetyl-5- αμινοσαλυκιλικό οξύ περνά στο γάλα και δεν είναι γνωστό αν έχει επίδραση στα θηλάζοντα βρέφη. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις διάρροιας σε θηλάζοντα βρέφη.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι αρκετά ασφαλές κατά το θηλασμό (κατηγορία L3). Δεν είναι λόγος διακοπής θηλασμού, αλλά συστήνεται στενή παρακολούθηση του βρέφους για πιθανή εμφάνιση διάρροιας (αν και έχει αναφερθεί σπάνια).

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν και το ψυχολογικό κόστος της απότομης διακοπής της γαλουχίας θα πρότεινα συνέχιση του θηλασμού με παρακολούθηση.

Βιβλιογραφία
1. Medications and Mother's Milk, Thomas Hale, 2008 edition
2. http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/f?./temp/~gDUuk8:1
3. http://www.perinatal.gr/index_2.asp

Εύχομαι όλα να πάνε καλά

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"

Σχετικά άρθρα:

1 σχόλια :

Ανώνυμος ,  27/5/14 09:47  

Μαμά Έρση,

ΑΝ σε βοηθάει η περίπτωσή μου, έχω νόσο του Crohn, διέκοψα την αγωγή πριν μείνω έγκυος (salofalk)και θήλασα το μωρό μου αποκλειστικά 17 μήνες. Περίπου στους 4,5 μήνες παρουσίασε αίμα στα κόπρανα -αλλεργία στο αγελαδινό γάλα που έπινα εγω. Περίπου στους 5 μήνες άρχισα να έχω προβλήματα και ο γαστεντερολόγος μου επέμεινε να ξεκινήσω την θεραπεία μου. Ο παιδίατρος μου είπε ότι μπορώ να θηλάσω και βλέπουμε αν παρουσιαστεί προβλημα. Ευτυχώς δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα, συνεχίσαμε μέχρι που εγώ κουράστηκα και απόφάσισα να αποθηλάσω. Ο γιος μου είναι 3 ετών τώρα, πίνει κατσικίσιο γάλα - και αγελαδινο φρέσκο γάλα, δεν περάσαμε καθόλου από σκόνη, και είναι πολύ δυνατός και υγιής.
Είναι σημαντικό είναι να είναι η μανούλα υγιής και 15 μήνες δεν είναι και λίγο! ;-)
Καλή τύχη.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP