Ασπίδα προστασίας κατά του άσθματος αποτελεί ο θηλασμός

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, τόσο στη βρεφική, όσο και στην παιδική ηλικία


Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη από Βρετανούς ερευνητές καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο θηλασμός προσφέρει προστασία κατά του άσθματος σε ποσοστό 37%


Οι επιστήμονες δεν ήταν μέχρι σήμερα σίγουροι ότι ο θηλασμός προστατεύει από το άσθμα, ωστόσο η νέα μελέτη καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology και αποφαίνεται ότι ο θηλασμός προσφέρει ισχυρή προστασία κατά του άσθματος σε παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Προχωρώντας σε μεταανάλυση 117 μελετών που έγιναν την τελευταία 30ετία και αφορούσαν την παρακολούθηση συνολικά 250.000 μωρών, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάφολκ, διαπίστωσαν ότι ο θηλασμός πράγματι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, τόσο στη βρεφική, όσο και στην παιδική ηλικία.

17-37% μείωση του κινδύνου άσθματος

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θηλασμός περιόριζε τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος κατά 37%, σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Είδαν μάλιστα, ότι και στην περίπτωση των μεγαλύτερων παιδιών ηλικίας 7 ετών και άνω τα οφέλη του θηλασμού είναι υπαρκτά, καθώς τα παιδιά εμφάνιζαν 17% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος.

Από το σύνολο των μελετών που ανέλυσαν οι ερευνητές εντόπισαν 62 μελέτες οι οποίες υποστήριζαν ότι ο θηλασμός προστάτευσε τον οργανισμό των παιδιών. Από τις υπόλοιπες μελέτες οι 43 είχαν βρει ότι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, 4 ότι ο θηλασμός προκαλούσε άσθμα, και 8 μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι άλλοι παράγοντες ήταν πιο σημαντικοί.

Κατά με τους επιστήμονες, τα παιδιά που δεν θηλάζουν καθόλου αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξελιχθούν σε άσθμα.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το 8,6% του γενικού πληθυσμού έχει άσθμα, ενώ η συχνότητα του άσθματος αυξάνεται με την ηλικία, από 4% σε παιδιά κάτω των 9 ετών μέχρι και 12% περίπου σε άτομα άνω των 70 ετών.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP