Κρυφός κίνδυνος για βρέφη και μικρά παιδιά τα υπολείμματα του καπνού του τσιγάρου

Ο καπνός του τσιγάρου κολλάει στους τοίχους, στα έπιπλα, στις κουρτίνες, στα παιχνίδια... και απειλεί την υγεία των παιδιών!


O καπνός του τσιγάρου προσκολλάται σε διάφορα αντικείμενα μέσα σε ένα σπίτι απειλώντας την υγεία των μικρών παιδιών, ενδεχομένως όσο και το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) στο Ντάλας του Τέξας.


Κρυφός κίνδυνος!

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πολλές από τις περίπου 4.000 ουσίες του καπνού ενός τσιγάρου παραμένουν στις επιφάνειες των κλειστών χώρων πολύ μετά το σβήσιμο του τσιγάρου, καθώς ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προσκολληθεί σε τοίχους, υφάσματα και άλλες επιφάνειες προκαλώντας τοξικά καρκινογόνα ακόμη και όταν ο καπνιστής έχει φύγει.

Οι ουσίες αυτές μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ρύπους των εσωτερικών χώρων, όπως το όζον και το νιτρώδες οξύ, και να δημιουργήσουν νέα χημικά τα οποία μπορεί να είναι καρκινογόνα.

Ένα από αυτά τα χημικά, το ΝΝΑ ή Methylnitrosamino-4-(3-pyridyl)-butanal, παραμένει στις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών των παιδιών. Να σημειωθεί ότι ορισμένα μικρά παιδιά βάζουν τα παιχνίδια τους στόμα.

Το ΝΝΑ έχει τη δυνατότητα να επιδράσει στο DNA των κυττάρων και προκαλέσει ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους, δηλαδή καρκίνο. Άλλα χημικά όπως το ΝΝΚ ή 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone) επίσης μπορούν να αλλοιώσου το DNA και να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις.

Επικίνδυνο το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους

Όπως εξήγησε ο Μπο Χανγκ, από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, τα υπολείμματα του καπνού στους τοίχους, στα έπιπλα και στα αντικείμενα των κλειστών χώρων «αποτελούν το καλύτερο επιχείρημα γα την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους».

Και πρόσθεσε ότι τα υπολείμματα αυτά αποτελούν τον «μεγαλύτερο δυνητικό κίνδυνο για βρέφη και μωρά», διότι καθώς μπουσουλούν και βάζουν συνεχώς τα χέρια και διάφορα αντικείμενα στο στόμα και στο πρόσωπό τους, καταπίνουν και εισπνέουν τα πάσης φύσεως χημικά των τσιγάρων και των χημικών ενώσεών τους. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας των μικρών παιδιών είναι να μην καπνίζει κανείς μέσα στο σπίτι.

Ο Χανγκ πρόσθεσε ότι, όπως ακριβώς χρειάσθηκαν χρόνια για να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας η καρκινογόνος δράση του τσιγάρου, θα χρειασθεί καιρός για να τεκμηριωθεί η καρκινογόνος δράση του ΝΝΑ και των άλλων χημικών που δημιουργούνται από το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία είναι ανησυχητικά.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP