Εισαγωγή στερεών τροφών. Έχω προβληματιστεί με τις συμβουλές της παιδιάτρου

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου Παιδίατρος MB ChB MRCPCH Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρετε.

Το μωρό μου είναι 6 μηνών και 6 ημερών. Μεθαύριο θα ξεκινήσουμε την εισαγωγή στερεών τροφών και έχω προβληματιστεί με τις συμβουλές της παιδιάτρου μου. 

Μου πρότεινε να ξεκινήσει με το απογευματινό. Βιολογικό ρυζάλευρο σκέτο χωρίς ζάχαρη αραιωμένο με δικό μου γάλα (αφού της είπα ότι δεν θα ήθελα να του δώσω κρέμες εμπορίου για ευνόητους λόγους) μετά από μία εβδομάδα φρούτα και μετά από δύο εβδομάδες από τα φρούτα να βάλουμε λαχανικά.

Προσπαθώ να ενημερωθώ για την διατροφή του παιδιού μου για να αποφύγω οτιδήποτε επεξεργασμένο και θα ήθελα να περάσω μόνο στις φυσικές τροφές.

Έχω προσπαθήσει πολύ για να θηλάσω αποκλειστικά και το ρυζάλευρο με τις κρέμες έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θα Θέλα για το μικρό μου.

Θεωρώ ότι το ρυζάλευρο δεν θα του προσφέρει κάτι ειδικά όταν οι καμπύλες ανάπτυξης του μικρού μου είναι τόσο καλές, η παιδίατρος όμως επιμένει ότι θα βοηθήσουν το πεπτικό του σύστημα.

Αλλιώς μου πρότεινε βρώμη ή κεχρί, αλλά και πάλι μου επισήμανε ότι το ρυζάλευρο είναι πιο εύπεπτο για ξεκίνημα από τα άλλα δύο. Πιο είναι όμως πιο υγιεινό;

Πρέπει όντως το παιδί να πάρει σιτηρά "σε αυτήν την ηλικία" και σε ποια μορφή είναι πιο θρεπτικά; ρυζάλευρο, βρώμη ή κεχρί;

Δεν θα μπορούσα να αποφύγω το απογευματινό προς το παρόν να συνεχίσω με θηλασμό και να του δώσω πρόβειο γιαουρτάκι μετά τον έβδομο μήνα; 

Σκέφτομαι ότι αν βάλω τόσα γεύματα μαζεμένα τον επόμενο μήνα θα έχω χάσει τρία γεύματα μητρικού γάλακτος.

Επίσης έχει σημασία αν θα ξεκινήσουμε πρώτα με λαχανικά ή με φρούτα; Να σημειώσω ότι το μικρό μου έχει ατοπική δερματίτιδα και δυσκολία-πόνο στις κενώσεις του.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Χαρά, Ηράκλειο
24/03/2014

Αγαπητή Χαρά,
Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς σου.

Πρώτα θα ήταν καλό να δούμε αν η ατομική δερματίτιδα του μωρού οφείλεται σε αλλεργία σε συχνά αλλεργιογόνα στη δικιά σου διατροφή όπως γαλακτοκομικά αυγά κλπ. Σε ατοπικά παιδιά χρειάζεται προσοχή και σε δυσκοίλια παιδιά καλό είναι να αποφεύγεται το ρύζι και ρυζάλευρο.

Δεν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα στο να δώσεις ρυζάλευρο. Δικιά μου εισήγηση να ξεκινήσεις με λαχανικά βάζοντας γρήγορα δημητριακά όπως κεχρί, κινόα και φαγόπυρο και προσθέτοντας σύντομα μετά κοτόπουλο, κρέας ή όσπρια.

Τα φρούτα προτιμώ να μπαίνουν πιο αργά απλά γιατί στα παιδιά πάντα αρέσουν οι πιο γλυκές γεύσεις και αν αρέσουν πολύ τα φρούτα ίσως μετά να αρνείται να φάει λαχανικά.

Λόγω δερματίτιδας προσοχή με τα γαλακτοκομικά και μπορείς να δίνεις γεύματα το πρωί και μεσημέρι όταν είσαι δουλειά και να συνεχίσεις με θηλασμό όταν είσαι μαζί με το μωρό.

Καλή αρχή 

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"

Σχετικά άρθρα:1 σχόλια :

Ανώνυμος ,  25/3/14 11:31  

Αν τελικά πρόκειται να δώσεις ριζάλευρο για κάποιες μέρες, από τα βιολογικά, έχε υπόψιν ότι με το μητρικό γάλα δεν πήζει όπως πήζει με το νερό ή με γάλα σκόνη. θα είναι πολύ νερουλό και μην προσπαθήσεις να το πήξεις με επιπλέον ριζάλευρο..

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP