Κολπική εξέταση στην 35η εβδομάδα

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.παιδογυναικολογος.gr
Καλησπέρα σας. Βρίσκομαι στην 35 εβδομάδα και ο γιατρός μου, μου έκανε κολπική εξέταση για να με εξετάσει, ανησυχώ μήπως μου προκαλέσει πρόωρο τοκετό εφόσον δεν έχω κάνει ούτε καρδιοτοκογράφημα.

Θα ήθελα την συμβουλή σας μιας και θέλω να μην γεννήσω πρόωρα αλλά να γεννήσω και φυσιολογικά. Υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί πρόωρος τοκετός; και εάν ναι, τι με συμβουλεύετε να πω στον γιατρό μου;

Ευχαριστώ πολύ
Ελευθερία, Πειραιάς
18/10/2013

Αγαπητή φίλη,
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο μηχανικός ερεθισμός του τραχήλου μπορεί να ενεργοποιήσει το μηχανισμό έναρξης τοκετού. Έτσι, η κολπική εξέταση μπορεί να προκαλέσει την έναρξη του τοκετού ο οποίος μπορεί να είναι πρόωρος.

Επίσης, οι άσκοπες κολπικές εξετάσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να μεταφερθούν μικρόβια στον κόλπο και τον τράχηλο και να προκληθεί φλεγμονή.

Για τους λόγους αυτούς, η κολπική εξέταση, στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος και ένδειξη.

Δεν πρέπει όμως να φτάνουμε στο άλλο άκρο και να αποφεύγουμε τις απαραίτητες κολπικές εξετάσεις που μπορεί να δώσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, χρήσιμες πληροφορίες στο γιατρό.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"

Διαβάστε ακόμη:___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP