Η προσωπικότητα της μητέρας σχετίζεται με το χρονικό διάστημα του θηλασμού

Ποια στοιχεία της προσωπικότητας της γυναίκας είναι το «κλειδί» της επιτυχίας στο θηλασμό;


Στοιχεία της προσωπικότητας όπως η εξωστρέφεια ή το άγχος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο αν μια νέα μητέρα θα θηλάσει το μωρό της ή αν θα καταφύγει στο μπιμπερό. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία.


Ο θηλασμός ενισχύει την άμυνα του βρέφους ενάντια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, φλεγμονές, αλλεργίες, παχυσαρκία και άλλες παθήσεις. Σχεδόν τα δυο τρίτα των μητέρων δοκιμάζουν να θηλάσουν στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά πολλές σταματούν τις προσπάθειες τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα στοιχεία της προσωπικότητας της γυναίκας καθορίζουν το χρονικό διάστημα του θηλασμού.

Η Dr. Amy Brown, ερευνήτρια σε θέματα πρώιμης διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Swansea της Ουαλίας, μελέτησε 602 μητέρες με βρέφη ηλικίας 6 έως 12 μηνών, για να διαπιστώσει εάν τυχόν στοιχεία της προσωπικότητας των μητέρων συνδέονταν με τα ποσοστά θηλασμού. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν από 16 έως 45 ετών και ανήκαν σε διαφορετικές κατηγορίες εισοδήματος, μόρφωσης και επαγγελματικής καταξίωσης.

Η Brown διαπίστωσε ότι οι εξωστρεφείς, ευσυνείδητες και συναισθηματικά σταθερές μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν το θηλασμό. Αλλά το ότι συμφωνούν να δοκιμάσουν ή το ότι είναι δεκτικές σε νέες εμπειρίες δεν σημαίνει ότι θα πετύχουν στη προσπάθειά τους, φανερώνουν τα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 6 Αυγούστου στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Advanced Nursing.

Πολλές δοκιμάζουν και πολλές παραιτούνται...

Περισσότερες από το 80 τοις εκατό των γυναικών της μελέτης δοκίμασαν να θηλάσουν, αλλά λιγότερες από τις μισές που ξεκίνησαν την προσπάθεια συνέχιζαν να θηλάσουν έξι μήνες αργότερα. Και οι γυναίκες που κατέληξαν να δίνουν στα μωρά τους μπιμπερό κατέφυγαν πολύ γρήγορα στην επιλογή αυτή. Περίπου 73% των γυναικών που σταμάτησαν το θηλασμό κατέληξαν στην επιλογή αυτή δυο εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Οι γυναίκες που ήταν ευσυνείδητες, έδιναν σημασία στη λεπτομέρεια και ήταν συνεπείς, είχαν αρκετές πιθανότητες να ξεκινήσουν το θηλασμό αλλά και αρκετές πιθανότητες να τον διακόψουν.

Οι μητέρες που συνέχιζαν να θηλάζουν κατά τους πρώτους έξι μήνες ήταν περισσότερο εξωστρεφείς και λιγότερο αγχώδεις από τις μητέρες που χρησιμοποίησαν εξαρχής το μπιμπερό ή κατέληξαν τελικά στη χρήση μπιμπερό και ξένου γάλακτος.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη και οι οποίες σταμάτησαν το θηλασμό ρωτήθηκαν το λόγο που τις οδήγησε στην απόφαση αυτή – εάν, για παράδειγμα, αισθάνονταν άβολα, δυσάρεστα ή αν ντρέπονταν. «Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι εξωστρεφείς γυναίκες πιστεύουν ότι ο θηλασμός είναι λιγότερο δύσκολος.

Η άποψη αυτή είναι υποκειμενική» ανέφερε η Brown η οποία πιστεύει ότι η προσωπικότητα της μητέρας σε συνδυασμό με πολιτισμικές συνιστώσες ευθύνεται για τη μετάβαση από το θηλασμό στο μπιμπερό. Τα ποσοστά των μητέρων που θήλαζαν στις ΗΠΑ και την Αγγλία μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Έως το 1971, μόνο 24% των μητέρων στις ΗΠΑ δοκίμαζαν τον μητρικό θηλασμό. Οι κρατικές καμπάνιες προώθησης του μητρικού θηλασμού βοήθησαν στην αύξηση του ποσοστού αυτού αλλά η Αγγλία βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες.

«Πρόκειται για ένα είδος κουλτούρας χρήσης ξένου γάλακτος και μπιμπερού. Κάθε ένας από εμάς γνωρίζει κάποιον που μεγάλωσε με ξένο γάλα» αναφέρει η Brown. Συχνά τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θέλουν να ταΐσουν το μωρό και οι μεγαλύτεροι, που στην εποχή τους χρησιμοποιούσαν ξένο γάλα, δεν κατανοούν την απόφαση της νέας μητέρας. Και όπως φανερώνουν οι περιπτώσεις μητέρων που διώχθηκαν από καταστήματα ή τραίνα επειδή θήλαζαν, ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει ακόμα αυτή την εικόνα…

Οι εξωστρεφείς και λιγότερο αγχώδεις μητέρες μπορεί να μην κινδυνεύουν τόσο να αποθαρρυνθούν σε αυτή τους τη προσπάθεια και να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς ζητούν βοήθεια και υποστήριξη στη προσπάθειά τους να θηλάσουν. Από την άλλη, οι μητέρες που είναι αγχώδεις μπορεί να ανησυχούν ότι το μωρό δεν τρέφεται καλά ή να ενδώσουν στη πίεση της κοινωνίας, υποστηρίζει η Brown.

Η Brown ελπίζει η μελέτη να βοηθήσει στην υποστήριξη του θηλασμού μέσω της προβολής της ανάγκης για κοινωνική υποστήριξη και πληροφόρηση. Ίσως, μαζί με τις συμβουλές για σωστό θηλασμό, μπορούμε να δώσουμε στις νέες μητέρες ιδέες και λύσεις για τις πρώτες, δύσκολες εβδομάδες του θηλασμού. Επίσης, κάθε γυναίκα χρειάζεται μια «λίστα με όλα όσα μπορεί ευγενικά να πει στη πεθερά της όταν εκείνη της λέει να χρησιμοποιήσει μπιμπερό».

 ΜΘ:  Τα στοιχεία της προσωπικότητας της μητέρας μπορεί σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα να παίζουν ρόλο στα ποσοστά μητρικού θηλασμού ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που καθορίζουν τη συνολική διάρκειά του καθώς εξαρτάται από πολλούς άλλους (συχνά εξωτερικούς) παράγοντες.

Πόσο βάση μπορεί να έχει η συγκεκριμένη μελέτη; Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας! Είσαστε εσωστρεφής και αγχώδης ή εξωστρεφής και ενθουσιώδης; Πόσο νομίζετε ότι επηρέασε η προσωπικότητά σας τον θηλασμό και για πόσο διάστημα θηλάσατε τελικά το παιδί σας;

Δημοσίευση 02/09/2013 
Πηγή: Σοφία Νέτα protothema

Διαβάστε επίσης:

4 σχόλια :

Ανώνυμος ,  17/9/13 16:10  

γεια!εχω 3 παιδια. ο μεγαλος μου γιος ειναι 20 χρονων, η κορη μου 18 χπονων κ ενα αγορακι 7 μηνων. τα δυο μεγαλα παιδια τα θηλασα αποκλειστικα 8 μηνες κ μετα μεχρι 1.5 χρονων. τον μικρο ανδρεα ομως αρχισα να του δινω κρεμα λιγο πριν κλεισει τους 6 μηνες. γιατι? γιατι παρολη την πειρα μου τα πεθερικα μου με πιεζαν κ με γεμισαν ανασφαλειες. φανταστειτε ποσο θα επηρεαζαν μια νεα μαμα...

Ανώνυμος ,  22/6/17 13:38  

Θηλασα το δεύτερο 2.5 χρόνια. Το πρώτο όχι αποκλειστικά 7μηνες έχουν διαφορά 8 χρόνια. Ναι είμαι έξωστρεφης,πολύ ενθουσιωδης και έχω αυτό πεποίθηση.την προσπάθεια μου παρεμποδιζε η μητέρα μου

Ανώνυμος ,  22/6/17 13:51  

Η κόρη μας είναι 17 μηνών, θηλάζει ακόμη· αντιμετωπίσαμε δυσκολία στην αρχή, καμία υποστήριξη στο μαιευτήριο και γρήγορη απόφαση ότι ανήκω στην κατηγορία «δεν έχεις γάλα». Το πρώτο που συνέβαλε ήταν η επιθυμία και η αποφασιστικότητα να θηλάσουμε. Το δεύτερο ήταν η υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον και από μια πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού. Το ζεύγος των χαρακτηριστικών που περιγράφει η έρευνα δεν είναι δεδομένο. Εσωστρεφής δεν σημαίνει κατ' ανάγκη αγχώδης, ούτε τα εξωστρεφή άτομα είναι πάντα ενθουσιώδη. Εγώ για παράδειγμα είμαι μάλλον εσωστρεφής, όμως χωρίς άγχος. Η επιθυμία να θηλάσει μια μαμά και η σταδιακή κατάκτηση αυτού, μπορεί να φέρει τον ενθουσιασμό. Το κλειδί στη δική μας περίπτωση ήταν η επιμονή και η υπομονή, για να εγκατασταθεί ο θηλασμός στην αρχή· στη συνέχεια η πεποίθηση ότι κάνω το καλύτερο για το παιδί μας είναι αυτό που μου δίνει τα ψυχολογικά εφόδια για να συνεχίσω.

Μιχαέλα ,  22/6/17 14:51  

Θεωρώ ότι είμαι εξωστρεφής, ενθουσιώδης, αλλά και σταθερή. Θήλασα τον γιο μου δύο χρόνια και την κόρη μου εδώ και 6 μήνες και συνεχίζουμε παρά την εισαγωγή στις τροφές.
Ο περίγυρος μου δεν ήταν συνηθισμένος στον θηλασμό και άκουγα πολλά που θα μπορούσαν να με επηρεάσουν. Αλλά ήμουν σταθερή και πάνω από όλα έβλεπα τα οφέλη του θηλασμού στα παιδιά μου.
Αξίζει να προσπαθήσετε, μανουλες!!

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP