Τandem nursing ή αλλιώς παράλληλος θηλασμός

Τandem nursing ή αλλιώς παράλληλος θηλασμός

Τandem nursing: Θηλασμός του νεογέννητου και του νηπίου

Το να θηλάζει μια μητέρα την ίδια χρονική περίοδο ή και ταυτόχρονα δύο ή και περισσότερα παιδιά που δεν είναι απαραίτητα δίδυμα ή πολλαπλάσια (πχ νεογνό και μεγαλύτερο αδερφάκι) λέγεται παράλληλος θηλασμός ή tandem nursing όπως είναι ο αγγλικός όρος και συμβαίνει όταν μια μητέρα έχει ήδη ένα παιδί το οποίο συνεχίζει να το θηλάζει κατά τη διάρκεια μιας νέας εγκυμοσύνης και έπειτα, με τη γέννηση του μωρού, θηλάζει και τα δύο παιδιά της.

◼ Συνέχιση του θηλασμού κατά τη διάρκεια μιας νέας εγκυμοσύνης

Στη συχνή ερώτηση των μητέρων: “Είναι ασφαλές να θηλάζω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Υπάρχουν κίνδυνοι για αποβολή ή πρόωρο τοκετό;” η απάντηση είναι πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, όταν δεν συντρέχει ιατρικός ή άλλως σημαντικός λόγος για να διακοπεί ο θηλασμός (πχ ιστορικό αιμορραγίας στο 1ο τρίμηνο, πρόωρων αποβολών ή πρόωρου τοκετού, εμφάνιση πρόωρων συστολών, απώλεια βάρους της μητέρας, δυσκολία ή αποστροφή του θηλασμού από τη μητέρα, κ.λπ.), η μητέρα μπορεί να συνεχίζει τον θηλασμό του πρώτου της παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας της εγκυμοσύνης.

Σε γενικές γραμμές, όσο επιτρέπονται οι ερωτικές επαφές κατά τη διάρκεια μιας ομαλής εγκυμοσύνης επιτρέπεται και ο θηλασμός καθώς και στις δύο περιπτώσεις η μήτρα κάνει μεν συσπάσεις που όμως συνήθως είναι ακίνδυνες. Μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας από το Ιράν, ο θηλασμός κατά τη διάρκεια μιας ομαλής εγκυμοσύνης δεν αυξάνει την πιθανότητα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στη μητέρα ή στο νεογέννητο.

Έτσι λοιπόν, η μητέρα δεν πρέπει να αποθαρρύνεται να συνεχίσει τον θηλασμό αν μείνει έγκυος καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αντένδειξη, ωστόσο θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο που την παρακολουθεί καθ΄όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να κρίνει κατά πόσο είναι εφικτό να συνεχίζεται ο θηλασμός, αν θα πρέπει να περιοριστεί ή αν η μητέρα θα πρέπει να αποθηλάσει (άμεσα ή σταδιακά).

◼ Το μητρικό γάλα της θηλάζουσας μητέρας κατά τη διάρκεια μιας νέας εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της εγκυμοσύνης (σε κάποιες περιπτώσεις και αρκετά νωρίτερα), το γάλα αλλάζει γεύση και σύσταση καθώς μετατρέπεται σε πρωτόγαλα για το νέο μωρό που θα έρθει, ενώ η παραγωγή του σημειώνει μείωση (αλλά συνεχίζει να είναι θρεπτικό για το παιδί που θηλάζει) και ενώ κάποια παιδιά -παρά τις αλλαγές- θα συνεχίσουν να θηλάζουν, κάποια άλλα θα αποθηλάσουν από μόνα τους εξαιτίας αυτής της αλλαγής σε γεύση ή της προσφερόμενης ποσότητας, ωστόσο έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παιδιών που αργότερα επέστρεψαν και πάλι στο στήθος!

Κατά τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του νέου παιδιού, το μητρικό γάλα γίνεται και πάλι ώριμο και συνεχίζει να ωφελεί και τα δύο παιδιά.

◼ Επάρκεια παραγωγής μητρικού γάλακτος κατά το tandem nursing

Το στήθος της γυναίκας μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση και να παράγει περισσότερο γάλα καθώς ο κανόνας του θηλασμού (ζήτηση – προσφορά) συνεχίζει να είναι ο ίδιος: όσο πιο συχνά θηλάζει η μητέρα κατ’ απαίτηση των παιδιών, τόσο πιο πολύ γάλα παράγει, ικανό να καλύψει τις ανάγκες τους (μάλιστα οι μητέρες είναι ικανές να θηλάσουν με επιτυχία τρίδυμα ή και τετράδυμα ακόμα) ωστόσο είναι μια πρόκληση για τη μητέρα το να οργανώσει τα γεύματα και τις ορέξεις όλων των παιδιών της!

Η μητέρα δεν θα πρέπει να παραμελεί τη διατροφή της καθώς οι ανάγκες της είναι αυξημένες (ούτε να κάνει υπερβολές) ενώ οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να της προκαλέσουν μεγάλη ευαισθησία ή πόνο/πληγές στις θηλές της.

◼ Συναισθηματικές προεκτάσεις του tandem nursing

Το tandem nursing είναι μια πρακτική που έχουν εφαρμόσει πάρα πολλές μητέρες ανά τον κόσμο και παρότι είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία για την ίδια τη μητέρα, είναι μια τεράστια ανταμοιβή σε όλα τα επίπεδα καθώς ο παράλληλος θηλασμός δημιουργεί έναν τρυφερό και δυνατό οικογενειακό και ψυχικό δεσμό τόσο ανάμεσα στη μάνα και τα παιδιά της όσο και ανάμεσα στα αδέρφια!

Εικόνα αρχείου από το Ημερολόγιο Θηλασμού 2013 του mitrikosthilasmos.com

Αξίζει να αναφέρουμε πως tandem nursing μπορεί να γίνει και ανάμεσα σε περισσότερα από δύο αδέλφια με διαφορά ηλικίας (αν πχ μεσολαβήσουν δύο επόμενες εγκυμοσύνες χωρίς να έχει αποθηλάσει ακόμη κάποιο προηγούμενο παιδί) ή σε παιδιά που δεν είναι καν αδέλφια (!!) όπως στην περίπτωση της Κατερίνας που θήλασε παράλληλα το 9 μηνών παιδάκι της και το 3 μηνών ανηψάκι της! (δείτε ΕΔΩ το τρυφερό στιγμιότυπο).

Εσείς έχετε ακολουθήσει την τακτική του παράλληλου θηλασμού; Μοιραστείτε μαζί μας της πολύτιμες εμπειρίες σας! Ενθαρρύνετε και άλλες μητέρες να το προσπαθήσουν χωρίς να αναγκαστούν να αποθηλάσουν πρόωρα τα μεγαλύτερα παιδιά τους! Στείλτε μας τις ιστορίες σας στο editor[@]mitrikosthilasmos.com

Σχετικά άρθρα:

1 Σχόλιο

  1. Γεια σας .έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών όπου την θηλάζω αποκλειστικά και ενώ τρώει όλες τις τροφές κανονικά κάνουμε και 2-3 επιπλέον θηλασμός βαρεμάρας στη διάρκεια την ημέρας ακόμη . Θα ήθελα να γίνω πάλι μανούλα αλλά θα ήθελα να ακολουθήσω τον παράλληλο θηλασμό γιατί δεν νιώθω έτοιμη καθόλου για αποθηλασμο .μου αρέσει να τη βλέπω ν με κοιτάει με τόση αγάπη όσο θηλάζει και δεν θέλω ν τ χάσω αυτό . Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη είχα αίμα στο 1ο τρίμηνο αλλά όχι σε όλο τ τρίμηνο και όχι μεγάλες ποσότητες .θα μπορέσω να κάνω παράλληλο θηλασμό αν με το καλό μείνω ξανά έγκυος η λόγο του αίματος θα πρέπει ν αποθηλασω πρώτα και μετά να ξεκινήσω προσπάθειες για το δεύτερο? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *