Τι καθορίζει την διάρκεια θηλασμού στην Ελλάδα;


Ποιοι παράγοντες καθορίζουν στην Ελλάδα και επηρεάζουν την διάρκεια του μητρικού θηλασμού; Αυτό το ερώτημα θέλησαν να διερευνήσουν επιστήμονες στο Αττικό Νοσοκομείο, το ένα από τα δύο Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία στην ΕλλάδαΜετάφραση: Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC | www.pediatros-thes.gr

Η έρευνά δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Child Care τον Μάιο 2013.

Οι ερευνητές έκαναν συνεντεύξεις από 145 μητέρες μέσα στο μαιευτήριο, στην ηλικία των 3 ημερών. Έπειτα παρακολούθησαν αυτές τις γυναίκες με τηλεφωνική συνέντευξη στους 3 και στους 6 μήνες μετά την γέννηση. Έπειτα έκαναν στατιστική ανάλυση των δεδομένων.

Η μελέτη έδειξε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την διάρκεια του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα, που δηλαδή αν υπάρχουν αυξάνεται η πιθανότητα για μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού, είναι:
  • Η γέννηση σε Φιλικό προς τα Βρέφη νοσοκομείο
  • Η παρακολούθηση προγεννητικών μαθημάτων πριν την γέννηση
  • Η αντίληψη της μητέρας ότι είναι ικανή να θηλάσει επιτυχώς το μωρό της
  • Η πρόθεση και απόφαση της μητέρας από την αρχή να θηλάσει το μωρό της για τουλάχιστον 6 μήνες
  • Το αυξημένο επίπεδο μόρφωσης της μητέρας
  • Το αυξημένο επίπεδο μόρφωσης του πατέρα
Παράγοντες που βρέθηκαν να επηρεάζουν αρνητικά και να μειώνουν την πιθανότητα για μεγαλύτερη διάρκεια μητρικού θηλασμού αποδείχθηκε να είναι:

  • Η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών ή άλλων υγρών
  • Η καισαρική τομή
  • Το κάπνισμα της μητέρας
Οι ερευνητές από το Αττικό Νοσοκομείο συμπεραίνουν ότι, για να αυξηθούν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα, απαιτείται να φτιαχτούν για κάθε έγκυο και καινούργια μητέρα δομές που να υποστηρίζουν ειδικά την ενημέρωση των γυναικών πριν την γέννηση, την απόφασή τους να θηλάσουν το μωρό τους, και να τις υποστηρίζουν μετά την γέννηση να συνεχίσουν.

Προσθέτουν ακόμα ότι η πρόβλεψη της μητέρας ήδη από την εγκυμοσύνη ή αμέσως μετά για την διάρκεια που θα θηλάσει το παιδί της συνιστά ένα επιπλέον εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας, ώστε να ανευρίσκονται οι γυναίκες εκείνες με υψηλή πιθανότητα πρόωρου αποθηλασμού.

Με άλλα λόγια, η κατηγορία γυναικών που δεν θέλουν ή δεν πιστεύουν ότι μπορούν να θηλάσουν για πολύ είναι κατηγορία υψηλού κινδύνου, στην οποία το σύστημα υγείας πρέπει να εστιάζει από την εγκυμοσύνη, με περισσότερη ενημέρωση και υποστήριξη, ώστε να αλλάζουν οι πεποιθήσεις και να επιτυγχάνονται μεγαλύτερα ποσοστά θηλασμού.


Πηγή: Bouras G, Mexi-Bourna P, Bournas N, Christodoulou C, Daskalaki A, Tasiopoulou I, Poulios A. Mothers’ expectations and other factors affecting breastfeeding at six months in Greece. J Child Health Care. 2013 May 27. [Epub ahead of print]

Δημοσίευση: 05/06/2013

Σχετικά άρθρα:


___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP