Υπάρχει τρόπος να μην θεωρεί το στήθος πιπίλα και τρόπο για να κοιμηθεί;

Υπάρχει τρόπος να μην θεωρεί το στήθος πιπίλα και τρόπο για να κοιμηθεί;

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Γεια σας. Θα ήθελα την βοήθεια σας σε ένα θέμα που έχω με τον θηλασμό της μικρής μου. Από την ημέρα που έμαθα ότι είμαι έγκυος έλεγα πως θα την θηλάσω όσο περισσότερο μπορώ, όμως η μικρή και το στήθος μου έκαναν άλλα σχέδια.

Η μικρή μου γεννήθηκε πριν από ένα μήνα. Στην αρχή τα πήγαμε πολύ καλά, έμεινα στο νοσοκομείο 7 ημέρες και από την πρώτη στιγμή θηλάζαμε αποκλειστικά.

Όταν γύρισα στο σπίτι -όταν η μικρή ήταν 15 ημερών- αρρώστησα και έκανα και 39 πυρετό με πολύ βήχα και έτσι έδωσα στην μικρή μου κάποια συμπληρώματα από ξένο γάλα σε σκόνη και από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα μας.

Η μικρή αισθάνομαι ότι δεν τρώει πλέον από το στήθος, κάνουμε μαραθώνιους θηλασμούς 3-4 ώρες σερί και μετά 10-15 λεπτά διάλειμμα και ξανά ακόμα 3-4 ώρες. Το αποτέλεσμα; η μικρή κλαίει ασταμάτητα, πεινάει, εγώ βγάζω με το θήλαστρο 60-100μλ και της τα δίνω και πέφτει για ύπνο και πότε της δίνω 30-60μλ συμπλήρωμα γάλα σε σκόνη.

Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, η χρήση του θηλάστρου μπορεί να αυξήσει την ποσότητα γάλακτος έτσι ώστε κάποια στιγμή να θηλάζω αποκλειστικά έστω και με το μπιμπερό; Επίσης υπάρχει κάποιος τρόπος να τρώει η μικρή από το στήθος και να μην το θεωρεί πιπίλα και τρόπο για να κοιμηθεί;

Θα ήθελα την βοήθεια σας για να συνεχίσουμε το ταξίδι που καλά ξεκινήσαμε αλλά κάπου τώρα πάμε να χάσουμε τον προορισμό.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Νικολέττα Β.Γερμανία

19/03/2013
Γεια σου Νικολέτα.
Η εμπειρία του θηλασμού είναι συναρπαστικό αλλά ταυτόχρονα και προκλητικό ταξίδι τόσο για σένα όσο και για το μωράκι σου όπως κάθε εμπειρία ζωής για όλους φυσικά…

Δεν μου είναι ξεκάθαρο γιατί θεωρείς ότι δεν έχεις γάλα αρκετό για το μωρό σου. Το γεγονός ότι το μωράκι σου θέλει να βρίσκεται συνέχεια στο στήθος δεν σημαίνει πως δεν έχεις γάλα αρκετό.

Από τις σύντομες πληροφορίες που έδωσες φαίνεται πως υπήρξαν παράγοντες που επέδρασαν πάνω στις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στο ξεκίνημα της ζωής κάθε νεογνού, επιδρούν στη διαμόρφωση της σχέσης του βρέφους με τη μανούλα του καθώς και την εμπειρία του θηλασμού.

Η καισαρική για παράδειγμα είναι ένας από αυτούς, επίσης δεν αναφέρεις αν μετά τον τοκετό στο νοσοκομείο το μωράκι σου παρέμεινε κοντά σου η βρισκόταν σε αίθουσα νεογνών, αν θήλαζε αποκλειστικά και σύμφωνα με τις ανάγκες του ή με πρόγραμμα. Στο σπίτι πού κοιμάται; Γιατί χρειάστηκε να δώσεις συμπλήρωμα όταν αρρώστησες;

Όλα τα προηγούμενα μπορούν να κάνουν ένα νεογέννητο να αποζητά την επαφή με την μανούλα του και να θηλάζει πολύ πιο συχνά για να αναπληρώσει την αρχική απουσία.

Φαίνεται πως έχεις ένα ζωντανό και διεκδικητικό μωρό που αποζητά δραστήρια αυτό που χρειάζεται στη ζωή, πολύ χρήσιμο στοιχείο του χαραχτήρα γι’ αργότερα!

Αυτή η αρχική περίοδος της ζωής είναι μητροκεντρική, ο θηλασμός πέρα από τροφή είναι χαλάρωση, σχέση, επαφή. Είναι αδύνατον λοιπόν αν πραγματικά θέλεις να θηλάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού σου να μην γίνεσαι και πιπίλα. Όσο άνευ όρων του δοθείς ιδιαίτερα τώρα στο ξεκίνημα της σχέσης τόσο πιο ικανοποιημένο, ανεξάρτητο θα γίνεται όσο μεγαλώνει.

Είναι σύνηθες και φυσιολογικό η μανούλα σε αυτήν την περίοδο να βρίσκεται με το βυζί συνέχεια απ’ έξω. Αυτά που θα βοηθήσουν να βρεθεί πιο σύντομα ένας ρυθμός στο θηλασμό-σχέση είναι:

1. μην διστάζεις να είσαι συνεχώς διαθέσιμη για το μωρό σου, αυτό μπορεί να σημαίνει να ακολουθείς το δικό του ρυθμό ύπνου και εγρήγορσης, να έχεις βοήθεια για τις υπόλοιπες δουλειές, να έχεις διακριτική και σύμφωνα με τις ανάγκες σου συντροφιά από τον σύντροφό σου και όποιον άλλο επιθυμείς, ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΑΦΗ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑ, φροντιζοντας να είναι η θερμοκρασία του καλή.

2. θήλαζέ το όσο ζητάει και αν γίνεται χωρίς συμπλήρωμα και μόνο από το στήθος. Αν κλαίει ενώ θηλάζει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχεις αρκετό γάλα, μπορεί ο τρόπος που θηλάζει να το δυσκολεύει, μπορεί απλά να χρειάζεται να κλάψει στην ασφάλεια της αγκαλιάς σου για να ξεσπάσει τους καημούς που είχε μέχρι τώρα.

Στη δεύτερη περίπτωση αφού κλάψει στην αγκαλιά το μωράκι μετά συνήθως ηρεμεί και θηλάζει, με την προϋπόθεση η μαμά να έχει διατηρήσει την ψυχραιμία της αντέχοντας τα συναισθήματά του. Τα μωρά έχουν πολύ έντονα συναισθήματα!

Επέμενε και θα βρείτε τις ισορροπίες σας στη όμορφη νέα φάση ζωής που μόλις μπήκατε!
Αν συνεχίζεις να δυσκολεύεσαι ζήτησε την βοήθεια κάποιου συμβούλου θηλασμού που θα σας δει.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *