Πρέπει να αποφεύγεται ο σολομός στην εγκυμοσύνη;

Απαντά η Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Ιατρός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

www.dietsecrets.gr
Θα ήθελα να ρωτήσω για τον σολομό, κάποιοι υποστηρίζουν ότι περιέχει Ω3 και είναι καλό για την εγκυμοσύνη ενώ άλλοι θεωρούν ότι περιέχει υδράργυρο και πρέπει να αποφεύγεται. Ποια είναι η άποψή σας;

Δήμητρα Π., Αχαρναί
28/03/2013

Ο σολομός είναι ένα ψάρι πολύ θρεπτικό και υγιεινό. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, λίπους και βιταμίνης D.

Η χρήση του στην εγκυμοσύνη γίνεται με φειδώ γιατί πράγματι υπάρχει κίνδυνος από τη συσσώρευση υδραργύρου (Hg) στους ιστούς. Όσο πιο μεγάλα τα ψάρια τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.  Για το λόγο αυτό προτιμήστε στην εγκυμοσύνη πιο μικρά λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, γαύρο), τοπικής αλιείας.

Συγκέντρωση υδραργύρου (Ηg) στα ψάρια 
(Πηγή: chem.uoa.gr)
Να ξέρετε ότι: Τα μέταλλα δεν είναι πάντα τοξικά αλλά όλα τα μέταλλα μπορούν να γίνουν τοξικά σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση. Υπάρχουν μέταλλα που είναι απαραίτητα σε μικρές ποσότητες (Σίδηρος, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο, Χαλκός, Σελήνιο). Ο υδράργυρος ωστόσο δεν έχει καμιά μεταβολική αξία για τον οργανισμό.

Τα βαρέα μέταλλα π.χ. ο υδράργυρος, επιδρούν άμεσα και μακροπρόθεσμα έχοντας τοξική επίδραση στον άνθρωπο λόγω της βιοσυσσώρευσής τους σε διάφορους ιστούς.

Οι τοξικές ενώσεις αθροίζονται στους ιστούς, δεν εξαφανίζονται με τον θάνατο του οργανισμού αλλά μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας. Ο υδράργυρος συγκεκριμένα προσβάλλει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"
___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP