Το γάλα στο ένα στήθος έχει πετρώσει. Τί κάνουμε;

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC www.paidiatros-info.gr
Το γάλα στο ένα στήθος έχει πετρώσει. Είναι πολύ λίγη η ποσότητα του γάλακτος από το συγκεκριμένο στήθος. Η γυναίκα μου αναγκάζεται να θηλάζει περισσότερο από το άλλο.

Τι μπορεί να κάνει για να λειτουργεί κανονικά;
Τάσος Δ., Λεμεσός
11/01/2013

Αγαπητέ Τάσο
να χαίρεστε το κοριτσάκι σας και μπράβο για την απόφασή σας να θηλάσει!

Το πέτρωμα του στήθους συμβαίνει όταν αυτό δεν αδειάζει επαρκώς γιατί το μωρό δεν θηλάζει σωστά ή παραλείπονται  γεύματα.  Δεν μου έγινε σαφές από το ιστορικό αν το μωρό παίρνει συμπλήρωμα και πόσο συχνά θηλάζει.

Θα συμβούλευα τη μητέρα να μην διακόπτει τα γεύματα του μωρού, να αποφύγει το συμπλήρωμα γιατί αντικαθιστά γεύματα θηλασμού καθώς και τη χρήση μπιμπερό και πιπίλας. Το μωρό είναι ακόμα μικρό, δεν έχει εδραιωθεί ο θηλασμός και υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης θηλών, μαστίτιδας και ελαττωμένης παραγωγής γάλακτος.

Σε αυτή την ηλικία το βρέφος τρώει 8-12 γεύματα την ημέρα μπορεί και παραπάνω, μην προσπαθείτε να προγραμματίσετε τα γεύματά του.

Είναι αρκετά συχνό τα μωρά να δείχνουν προτίμηση στον ένα από τους δύο μαστούς γιατί δεν βολεύονται πολύ από τη συγκεκριμένη πλευρά. Ας δοκιμάσει η μητέρα άλλες στάσεις θηλασμού πχ ξαπλωτή, λαβή ράγκμπυ και ας δοκιμάσει να ξεκινήσει το γεύμα του μωρού από το μαστό με το λιγότερο γάλα όταν το μωρό είναι μισοκοιμισμένο ή πριν αρχίσει να είναι πολύ ανήσυχο από την πείνα, έτσι συνεργάζεται καλύτερα. Αν δεν τα καταφέρνει μόνη της ας δει από κοντά κάποιον σύμβουλο θηλασμού.

Για να υποχωρήσει το πέτρωμα συστήνονται ζεστές κομπρέσσες ή βύθιση του μαστού σε ζεστό-όχι καυτό- νερό για 10-15 λεπτά, στη συνέχεια μαλάξεις στο μαστό και θηλασμός ή άντληση με το χέρι ή το θήλαστρο. Επίσης να γίνονται μαλάξεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή της άντλησης.

Αν υπάρχει πόνος βοηθάνε πολύ τα αντιφλεγμονώδη όπως brufen, nurofen, algofren, ponstan, mesulid, σε συνήθεις δοσολογίες είναι απολύτως συμβατά με το θηλασμό.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια, υπομονή και επιμονή και είμαι στη διάθεσή σας για ότι άλλο χρειαστείτε.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP