Το μητρικό γάλα προστατεύει από μερικές μορφές παιδικού καρκίνου

Ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικά οφέλη για το νεογνό και το βρέφος. Τα οφέλη αυτά δεν αφορούν μόνον την βρεφική και παιδική ηλικία αλλά και την ενήλικη ζωή.


Γράφει o Γεώργιος Λιόσης Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Διευθυντής Νεογνολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου “Έλενα Βενιζέλου” (Baby Friendly Hospital), Μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού


Εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει πλέον αποδειχθεί ότι τα παιδιά που θηλάζουν παρουσιάζουν πολύ λιγότερα ποσοστά λοιμώξεων, έχουν καλύτερη σωματική αλλά και διανοητική ανάπτυξη και παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά αλλεργίας.

Ο θηλασμός επίσης μειώνει την πιθανότητα παχυσαρκίας όχι μόνον στην παιδική ηλικία αλλά και την ενήλικη ζωή. Μειωμένες είναι επίσης οι πιθανότητες τα παιδιά που θήλασαν να εμφανίσουν όταν ενηλικιωθούν υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει η μητέρα στο παιδί με το γάλα της. Όπως έδειξαν οι μελέτες αυτές, το μητρικό γάλα μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης ορισμένων μορφών παιδικού καρκίνου, όπως, τα λεμφώματα, οι λευχαιμίες αλλά και ορισμένους όγκους του εγκεφάλου και του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει πολύ στην έρευνα για να εξακριβώσουν ποια πραγματικά είναι η δράση του μητρικού γάλακτος. Η μελέτη λοιπόν του τρόπου δράσης του μητρικού γάλακτος κατά των καρκινικών κυττάρων έδειξε ότι σημαντικό ρόλο παίζει μια μεγάλο -πρωτεΐνη που λέγεται α- λακταλβουμίνη.

Η πρωτεΐνη αυτή έχει επίσης και άλλες σημαντικές δράσεις στην άμυνα του οργανισμού του βρέφους και επειδή πολλά τμήματα της έχουν την ιδιότητα όταν καταστραφούν να αναγεννώνται ονομάζεται και λερναία Ύδρα.

Η σημαντική αυτή πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο γάλα της μητέρας σχηματίζει με ένα ελεύθερο λιπαρό οξύ που επίσης βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο μητρικό γάλα και καλείται το ολεικό οξύ μια σύμπλοκη ένωση με μοναδικές ιδιότητες η ένωση αυτή εκλήθη από τους ερευνητές κλάσμα Hamlet.

To σύμπλοκο αυτό κλάσμα έχει την ιδιότητα αρχικά να συνδέεται με τα καρκινικά κύτταρα ορισμένων όγκων και κατόπιν μετά την είσοδο της στα κύτταρα αυτά να τα καταστρέφει. Ο μηχανισμός αυτός καταστροφής των καρκινικών κυττάρων δεν είναι πλήρως γνωστός.

Το κλάσμα Hamlet χρησιμοποιήθηκε στην τοπική θεραπεία των κονδυλωμάτων που είναι μια προκαρκινική κατάσταση και το αποτέλεσμα έδειξε 100 % υποχώρηση των βλαβών μέσα σε 15 ημέρες.

Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν επίσης ότι το ίδιο κλάσμα προκάλεσε καταστροφή των καρκινικών όγκων σε γλοιοβλαστώματα που είναι η συχνότερη και από τι πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου και που συνοδεύεται από πολύ μεγάλη θνησιμότητα.

Φαίνεται ότι η θεραπεία με κλάσμα Hamlet ίσως αποτελέσει στο μέλλον μια λύση εκεί που οι άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν πρόσφατες μελέτες έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην θεραπεία καρκινικών όγκων του πνεύμονα του θώρακα των νεφρών του προστάτου και των ωοθηκών αλλά και του μελανώματος και των λευχαιμιών.

Μετά από αυτή την σημαντική δράση του γάλακτος καμιά μητέρα δεν θα πρέπει να στερήσει από το παιδί της από αυτή την μοναδική πηγή υγείας που λέγεται μητρικό γάλα.

Image: ljmu.ac.uk

Διαβάστε ακόμη: 

2 σχόλια :

Φωτεινή ,  15/2/16 14:29  

Εγώ θήλαζα το κοριτσάκι μου 2 χρόνια. 2 χρόνια. Και πριν από ένα χρόνο διαγνώστηκε με λευχαιμία. Μην παρεξηγηθώ... Πιστεύω στο μητρικό θηλασμό και σκοπεύω να θηλάσω και το δεύτερο παιδί μου όσο θέλει και όσο παραπάνω μπορώ. Επίσης καταλαβαίνω ότι εσείς προσπαθείτε να παρουσιάσετε όλα τα οφέλη του μητρικού θηλασμού. Διάβασα όμως το συγκεκριμένο άρθρο με πολύ ανάμεικτα συναισθήματα ιδίως σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Νομίζω ότι ιδίως όσον αφορά τον καρκίνο, και ιδίως τον παιδικό, ο οποίος ακόμη περιβάλλεται με πολλά ερωτηματικά, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Καλός ο μητρικός θηλασμός αλλά κακά τα ψέματα - δεν σε διασφαλίζει από τίποτα. Απλά ο κάθε ένας από εμάς κάνει ότι καλύτερο μπορεί χωρίς να ξέρει αν θα βοηθήσει ή όχι.

Μητρικός θηλασμός.com 16/2/16 13:40  

Αγαπητή φίλη,
Κατανοούμε τα ανάμεικτα συναισθήματά σας διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο, και θα συμφωνήσουμε με τα λεγόμενά σας, εκτός όμως από το σημείο που αναφέρεστε σε "υπερβολές" μας, καθώς να διευκρινίσουμε ότι το άρθρο αναφέρετε σε αποτελέσματα μελετών που έδειξαν ότι το μητρικό γάλα ΜΕΙΩΝΕΙ τα ποσοστά εμφάνισης ορισμένων μορφών παιδικού καρκίνου, χωρίς να υποστηρίζεται σε κανένα σημείο του ότι διασφαλίζεται 100% η καλή πορεία της υγείας και δη η μη εμφάνιση παιδικού καρκίνου, σε όποιο παιδί έχει θηλάσει...

Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σας και σας ευχόμαστε τα καλύτερα, πάντα με υγεία σε σας και την οικογένειά σας.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP