Αποκλειστικός θηλασμός και απουσία κενώσεων

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου Παιδίατρος MB ChB MRCPCH Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Καλημέρα,
έχω ένα μωράκι σχεδόν 3 μηνών. Γεννηθήκαμε πρόωρα αλλά καταφέρνουμε μέχρι και σήμερα να θηλάζουμε αποκλειστικά. 'Ολα πήγαιναν ρολόι μέχρι και πριν μια εβδομάδα όπου σταματήσαμε να κάνουμε κακά. Πρέπει να πω ότι μέχρι τότε είχε 5-6 κενώσεις ημερησίως. Σε κάθε θηλασμό σχεδόν είχε και κένωση. Ξαφνικά και χωρίς να αλλάξω τίποτα στην διατροφή μου αυτό άλλαξε.

Την πρώτη μέρα δεν παραξενεύτηκα. 'Ομως την δεύτερη μέρα το βράδυ είχαμε μια άσχημη νύχτα. Το μωρό δεν μπορούσε να ηρεμήσει, σφιγγόταν και είχε πάρα πολλά αέρια. Ακόμα και στην αγκαλιά μου δεν κατάφερνε να ηρεμήσει ιδιαίτερα. Πρόκειται για ένα κατά τα άλλα πολύ ήσυχο μωρό. Τον έβαζα στο στήθος, έτρωγε λίγο και μετά αποκοιμιόταν για λίγο και πάλι από την αρχή.

Αφού περάσαμε κι άλλη μια παρόμοια νύχτα (με όχι τόσο έντονα συμπτώματα) και χωρίς κενώσεις, την επομένη πήρα τον παιδίατρο. Μου είπε πως είναι φυσιολογικό για παιδιά που θηλάζουν να κάνουν μέχρι και 5 μέρες να κάνουν κακά.

Με συμβούλεψε αν δεν είχαμε καμία κένωση ως το βράδυ (ήταν το 3ο 24ωρο) να του βάλω ένα υπόθετο γλυκερίνης για να δούμε αν θα έχει σκληρά ή μαλακά κακά. Αν έχει μαλακά μου είπε να μην ανησυχώ. 'Οντως το βράδυ βάλαμε υπόθετο και κάναμε μαλακά κακά. Και αυτό ήταν! Από εκείνη την ημέρα (σήμερα είναι το 4ο 24ωρο) πάλι τίποτα. Τα συμπτώματα πάντως είναι πολύ πιο ήπια. 'Εχει μια ανησυχία αλλά δεν μπορώ να πω πως ζορίζεται ιδιαίτερα.

Παρακαλώ τα φώτα σας!

Με εκτίμηση,
Αλεξία Φ., Θεσσαλονίκη
04/10/2012

Αγαπητή Αλεξία
Αυτό που περιγράφεις είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μετά τις πρώτες βδομάδες μωρά που θηλάζουν μπορούν να έχουν κενώσεις και κάθε 10 μέρες.

Εάν το μωρό έχει αρκετές βρεγμένες πάνες μέσα στη μέρα, έχει μπόλικα αέρια και όταν έχει κενώσεις αυτές είναι μαλακές και βάζει βάρος τότε μην ανησυχείς.

Στην αρχή αυτό ίσως φέρει λίγη ανησυχία στο μωρό αλλά μετά συνηθίζει και είναι άνετο με αυτή την συχνότητα.1 σχόλια :

Katerina ,  28/10/12 00:30  

Αγαπητή Αλεξία ο Πετρής μου ειναι πλέον 19μηνών θήλασε αποκλειστηκά μέχρι 18 μηνών όπου και μόνος του με τον τρόπο του μου έδειξε ότι δεν θέλει άλλο. Από 3μηνών και εως 6 μηνών είχε κένωση 1φορα στις 10μέρες και σπανιότερα στο 15μερό ήταν ανήσυχος πριν κοιμηθέι είχε αέρια αλλά μετά κοιμόταν για 12ώρες πάντα με την συμβουλή της παιδιατρου δεν έδωσα τίποτα ούτε καν χαμομήλι δεν άκουσα κανέναν άλλο...μόλις εφαγε ρυζαλευρο 7μηνών άρχισε με 1 την ημερά και μετά όλα ρολόι με κάθε νεα προσθήκη τροφής... να μην ανησυχεις καθόλου και πάντα να συμβουλευεσε πρώτα τον παιδίατρο.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP