Υπάρχει κίνδυνος να μου μειωθεί η παραγωγή γάλακτος;

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά.

Θα ήθελα τη βοήθειά σας, προκειμένου να αντιμετωπίσω το μόνιμο άγχος που έχω για το αν θα συνεχίσω να έχω γάλα και αν θα μπορέσω να θηλάσω το 2 μηνών μωρό μου, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται.

Διαπιστώνω ότι οι φόβοι που έχω οφείλονται σε αντιλήψεις του περιβάλλοντός μου. Οι φόβοι αυτοί, όσο καλή ενημέρωση και να έχω γύρω από το θηλασμό, δεν εκριζώνονται εύκολα.

Το μωρό μου, από τότε που γεννήθηκε, παρουσίαζε κάποιες φορές κατά τον απογευματινό/ βραδινό θηλασμό την εξής συμπεριφορά: Στα μέσα του θηλασμού, άρχιζε να κλαίει, να τραβιέται από το στήθος και να το ξαναπιάνει. Άρχιζε δηλαδή να εκνευρίζεται, πιθανόν γιατί μαλακώνει η θηλή καθώς αδειάζει το στήθος.

Προσπαθούσα να το αντιμετωπίσω αλλάζοντάς το στήθος, κάτι που γινόταν πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ίδιου θηλασμού. Η πρόσληψη του βάρους του ωστόσο, ήταν παραπάνω από ικανοποιητική.

Τις τελευταίες 10 ημέρες παρουσιάζει την ίδια συμπεριφορά στα περισσότερα γεύματα της ημέρας (εκτός των νυχτερινών), με τη διαφορά ότι δεν προσπαθεί πλέον να ξαναπιάσει το στήθος και εκτείνει τον κορμό του προς τα πίσω και κλαίει δείχνοντας απελπισία, όχι εκνευρισμό όπως παλαιότερα.

Όταν συμβαίνει αυτό, ενώ έχω προσπαθήσει να του δώσω γάλα που έχω αντλήσει με μπιμπερό, δεν το δέχεται τις περισσότερες φορές, ενώ παλαιότερα το δεχόταν πιο εύκολα (χρησιμοποιώ μπιμπερό που δεν τρέχει και πρέπει να το ρουφήξει μόνο του το μωρό, όπως στο στήθος).

Λόγω του ότι τεντώνεται και εκτείνει το σώμα του, και τρίβει τα χεράκια του στο πρόσωπο, υπέθεσα ότι έχει εκτεθεί σε πολλά ερεθίσματα και χρειάζεται ύπνο και ησυχία, πράγμα που ακολουθήσαμε τις δύο τελευταίες ημέρες, οπότε και βελτιώθηκε κάπως το πρόβλημα σε μερικούς θηλασμούς. Πιστεύω όμως ότι δεν χορταίνει σε πολλά γεύματα γιατί δεν μπορεί λόγω μαλακής θηλής να ρουφήξει το γάλα, ή το γάλα δεν επαρκεί. Συνήθως δίνω και από τα δύο στήθη.

Τα ερωτήματά μου είναι, εάν κινδυνεύει να μου μειωθεί η παραγωγή γάλακτος λόγω του ότι το στήθος πολλές φορές, εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτής και της άρνησης του μωρού να το πιάσει, δεν αδειάζει και μήπως τελικά η τεχνική μου στο θηλασμό δεν είναι αποδοτική, ή μήπως το μωρό έχει σύγχυση θηλών, δεδομένου ότι του έδωσα πιπίλα για να το ηρεμήσω, μετά όμως την 45η ημέρα;

Θα πρέπει μήπως να χρησιμοποιώ θήλαστρο, το οποίο δεν μου αδειάζει πάντα το στήθος; Σημειωτέον ότι αντλήσεις περιστασιακά, συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες όπου το στήθος είναι πιο γεμάτο, και η μέγιστη ποσότητα άντλησης ήταν 110 ml.

Το μωρό παρόλο που αρνείται να πιάσει το στήθος, δείχνει να μην έχει χορτάσει, γιατί κατά το ρέψιμο μπορεί να πιπιλάει το μπράτσο ή τον ώμο μου, δεν είμαι όμως και σίγουρη, γιατί τελικά κοιμάται.

Τις πιο πολλές φορές ξυπνάει εντός μιας ώρας. Ξέρω ότι το βάρος του είναι ικανοποιητικό, αλλά σε περίπτωση μη ικανοποιητικής πρόσληψης σε γάλα, θα ήθελα να προλάβω το πρόβλημα προτού επηρεάσει το βάρος του. Ο κυριότερος φόβος μου είναι ότι δεν γάλα μου δεν επαρκεί, ή ότι πλέον επειδή μεγάλωσε δεν θα επαρκεί.

Επίσης, θα ήθελα να μάθω εάν σε εγκατεστημένη γαλουχία μπορεί να διακοπεί το γάλα και σε ποιες περιπτώσεις. Τέλος, σε περίπτωση που εμφανιστεί πρόβλημα στην παραγωγή γάλακτος ποια είναι τα βήματα για την αντιμετώπισή του.

Θέλω πάσι θυσία να αποφύγω τη χορήγηση ξένου γάλακτος.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Μαρίνα Β., Χαλκίδα
04/09/2012

Αγαπητή φίλη,
είσαστε αξιοθαύμαστη που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεται συνεχίζετε να προσφέρετε στο παιδί σας το πολύτιμο δώρο του θηλασμού. Φυσικά και θα καταφέρετε να θηλάσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα μια και έχετε κάνει ήδη μια πολύ καλή αρχή!

Από τα στοιχεία που αναφέρετε πιθανολογώ ότι παρουσιάζετε συμπτώματα υπερπαραγωγής. Επιπλέον με τη συχνή αλλαγή του στήθους κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος το μωρό σας δε προλαβαίνει να λάβει το πλούσιο σε λιπαρά γάλα (hindmilk), τη "κρέμα γάλακτος" του θηλασμού και να χορτάσει με αποτέλεσμα να είναι εκνευρισμένο. Επίσης τα συμπτώματα υπερέκτασης του κορμού που περιγράφετε ίσως οφείλονται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Το θήλαστρο δεν θα σας διευκολύνει σε πιθανή περίπτωση υπερπαραγωγής. Μην ανησυχείτε για πιθανή διακοπή της γαλουχίας, είναι πολύ απίθανο να συμβεί εφόσον θηλάζετε συχνά.

Επειδή τα θέματα που αντιμετωπίζετε είναι πολλά και σας εμποδίζουν να απολαύσετε την υπέροχη σχέση θηλασμού θα πρότεινα να συμβουλευτείτε πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας ibclc στη περιοχή σας ώστε να σας βοηθήσει στη ταχύτερη επίλυση τους.

Καλή επιτυχία και αν θέλετε ενημερώστε μας για την εξέλιξη.


Περισσότερες πληροφορίες για την υπερπαραγωγή θα βρείτε εδώ:
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"












___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2016 ▼

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP