Γαλακτόρροια μετά τον αποθηλασμό

Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης
Ενδοκρινολόγος MD, Phd
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.familywellness.gr
Καλημέρα,
συγχαρητήρια για τη σπουδαία δουλειά που κάνετε για όλες εμάς τις μητέρες που θηλάσαμε ή θηλάζουμε τα παιδιά μας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

Είμαι μητέρα ενός 27 μηνών κοριτσιού το οποίο θήλασα για 9,5 μήνες (5 μήνες αποκλειστικά και με τη συμπλήρωση των στερεών τροφών τους υπόλοιπους).

Aποθήλασε φυσικά όταν έχασε το ενδιαφέρον της για το στήθος κι αφού είχα δοκιμάσει ό,τι μπορούσα (επαφή σώμα με σώμα, προσπάθεια θηλασμού κατά τη διάρκεια του ύπνου και με διάφορες στάσεις) και δίχως να έχει προηγηθεί κάτι που να δικαιολογεί πιθανή "απεργία θηλασμού", επικοινώνησα μάλιστα και με πιστοποιημένη σύμβουλο γαλουχίας, η οποία μου επιβεβαίωσε ότι το ταξίδι του θηλασμού έφτασε στο τέλος του!!!Ουδέποτε έλαβα χάπι απογαλακτισμού και τη συμφόρηση την αντιμετώπισα με κάποιες αντλήσεις που έκανα με διπλής άντλησης θήλαστρο.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό μετά από 18 σχεδόν μήνες αποθηλασμού κατά την πίεση των μαστών και μερικές φορές αυτόματα να εξέρχονται κάποιες σταγόνες γάλακτος, χρώματος υποκίτρινου και υφάλμυρης γεύσης.

Αλεξάνδρα Σ., Θεσσαλονίκη

26/04/2012

Αυτό που παρατηρήσατε είναι συχνό, αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Η έκκριση από τους μαστούς μετά την έκθλιψη ή και αυτόματα, μετά τον τοκετό και για πολλούς μήνες να μη σας ανησυχεί. Όσο και να διαρκέσει. Να ανησυχήσετε μόνο αν συνοδεύεται με έλλειψη ή μεγάλη αραίωση των εμηνορρυσιακών κύκλων ή αν το χρώμα του υγρού είναι ροζ ή κόκκινο.

Πάντως δεν είναι λάθος να μετρήσετε σε πρώτη ευκαιρία (όχι επειγόντως…) στο αίμα την TSH και την PRL, ορμόνες που έχουν κάποια σχέση με την έκκριση των μαστών.

Με εκτίμηση

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP