Δίνουμε γάλα γαιδούρας μή παστεριωμένο σε παιδιά;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου Παιδίατρος MB ChB MRCPCH Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Διάβασα πριν λίγο καιρό για τις "ευεργετικές" ιδιότητες του γάλακτος από γαϊδούρα!

Έψαξα στην αγορά να βρω για τις κόρες μου και το μόνο που κατάφερα να βρω είναι κατεψυγμένο γάλα και αυτό διότι από ότι μου είπε ο παραγωγός, το γάλα αμέσως μετά το άρμεγμα και αφού έχει ελεγχθεί από χημικό, καταψύχετε γιατί δεν έχει καθόλου συντηρητικά. Προφανώς λοιπόν δεν παστεριώνεται.

Πόσο ασφαλές μπορεί να είναι κάτι τέτοιο; (με το σκεπτικό βέβαια του ότι ελέγχετε από χημικό).

Σοφία Σ., Μαρούσι
31/08/2012

Αγαπητή Σοφία
Όπως και να έχουν τα πράγματα δεν θα έδινα μη παστεριωμένο γάλα στα παιδιά.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"


2 σχόλια :

Maria Toumpi 12/9/12 15:01  

Ο λόγος που επιτρέπεται η κατανάλωση γάλακτος όνου χωρίς παστερίωση, είναι η αυξημένη περιεκτικότητά του σε "αντιμικροβιακές" ουσίες (μεταξύ άλλων προστατευτικών παραγόντων) όπως η λακτοφερρίνη και η λυσοζύμη, οι οποίες εμφανίζονται κατά το ήμισυ στο αγελαδινό γάλα και σε ίχνη αντιστοίχως. Σε γενικές γραμμές, έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες του εξωτερικού, αλλά και σε μια πρόσφατη εγχώρια του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, το χαμηλό μικροβιακό φορτίο του γάλακτος όνου, γεγονός που το καθιστά πόσιμο χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια θερμική επεξεργασία.

Ανώνυμος ,  24/11/12 13:38  

Καλησπέρα Σοφία,
Επειδή είμαι κτηνίατρος που ασχολείται με τα ιπποειδή θέλω να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελεγμένη, τυποποιημένη παραγωγή γάλακτος όνου. Γάλα που καταναλώνεις χωρίς θερμική επεξεργασία σημαίνει πως εμπιστεύεσαι απόλυτα την καθαριότητα των χεριών του ανθρώπου που αρμέγει και την υγιεινή κατάσταση του μαστού της γαιδούρας που αρμέγεται. Μπορείς?? Εγώ όχι, για να έχεις μια ιδέα σε σοβαρές χώρες πως γίνεται η παραγωγή γάλακτος γαιδούρας προς πόση επισκέψου www.lattediasina.it, www.asinus.fr καθώς και πολλά άλλα site που θα βρεις με έρευνα στο internet. Τέλος αναρωτήσου γιατί οι Ελληνες παραγωγοί δεν έχουν τιμοκαταλόγους στα site τους, ούτε σου δίνουν γραπτές με email πληροφορίες, παρά μόνο μετά από τηλ. επικοινωνία. Εύχομαι να σε βοήθησα.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP