Η καισαρική τομή επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Μακροχρόνια επίπτωση στον εγκέφαλο φαίνεται να έχει η γέννηση δια καισαρικής τομής, τουλάχιστον στα πειραματόζωα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.


Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό παρήγαγαν την εγκεφαλική πρωτεΐνη UCP2, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ιππόκαμπου, περιοχή που ευθύνεται για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη.

Ωστόσο, στα πειραματόζωα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή η παραγωγή της UCP2 ήταν εξασθενημένη, με αποτέλεσμα τα τρωκτικά να έχουν λιγότερη πρωτεΐνη στον εγκέφαλό τους, συγκριτικά με εκείνα που είχαν γεννηθεί φυσιολογικά.

Επίσης οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά να μην παράγουν την πρωτεΐνη UCP2, είχαν μειωμένο αριθμό και μέγεθος νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, όπως επίσης και αριθμό συνάψεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Όταν τα πειραματόζωα μεγάλωσαν είχαν εξασθενημένη επίδοση σε δοκιμασία λαβυρίνθου που μετρούσε την μνήμη και τη γνωστικότητά τους.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ταμας Χορβαθ η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της πρωτεΐνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά. Η αυξανόμενη συχνότητα των καισαρικών τομών (με γνώμονα την άνεση και όχι την ιατρική αναγκαιότητα) μπορεί να έχει διαρκείς επιπτώσεις στην εξέλιξη του εγκεφάλου και την λειτουργία και των ανθρώπων.

Ο ερευνητής τονίζει ότι η μελέτη θα πρέπει να επαναληφθεί σε ανθρώπους, καθώς ακόμη κι αν η καισαρική τομή επηρεάζει την παραγωγή της πρωτεΐνης UCP2 στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το είδος των αλλαγών συμπεριφοράς που παρατηρείται στους ανθρώπους μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που διαπιστώθηκε στα πειραματόζωα.

Οι κλινικές μελέτες θα πρέπει να θέσουν υπό μακροχρόνια παρατήρηση τους εθελοντές ώστε να καταγραφούν οι τυχόν διαφορές στη μάθηση και τη μνήμη αυτών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή, συγκριτικά με εκείνους που γεννήθηκαν φυσιολογικά. Πάντως, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ο Δρ Χορβαθ που μελετά χρόνια την πρωτεΐνη UCP2 σημειώνει ότι η παραγωγή της επηρεάζεται από το στρες και πιστεύεται ότι βοηθά τα κύτταρα να επιβιώσουν σε στρεσογόνα περιβάλλοντα. Το σωματικό στρες που συνεπάγεται η κάθοδος του εμβρύου από το γεννητικό κανάλι μπορεί να προάγει την UCP2 στα νεογνά. Επίσης η πρωτεΐνη βοηθά τα κύτταρα να μεταβολίσουν το λίπος, βασικό συστατικό του μητρικού γάλακτος. Ο ερευνητές εικάζει λοιπόν ότι η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθά τα βρέφη στην μετάβασή τους στον θηλασμό.

Πηγή: myhnews, Image: newsmessinia

Διαβάστε ακόμη

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP