Πώς μπορώ να αυξήσω το γάλα μου;

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου Παιδίατρος MB ChB MRCPCH Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Καλησπέρα σας.
Ονομάζομαι Μαρία και έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών. Μέχρι τώρα τρέφεται αποκλειστικά με θηλασμό. Θηλάζω και από τους δύο μαστούς σε κάθε γεύμα.

Τον 1ο μήνα θήλαζε περίπου 8 - 10 φορές και έβαλε 920γρ, τον 2ο μήνα ο γιατρός μου είπε να μην την ξυπνάω το βράδυ και έτσι τα γεύματα μειώθηκαν σε 6, στο τέλος του μήνα είχε βάλει 700γρ. Το μωρό κοιμάται το βράδυ κατά μέσο όρο 10 ώρες συνεχόμενα, έτσι τον 3ο μήνα τα γεύματα της μειώθηκαν σε 4 ανά 3-4 ώρες. στο τέλος του μήνα έβαλε μόνο 300γρ. Τον 4ο μήνα αύξησα τα γεύματα σε 5, μετά από οδηγίες του παιδιάτρου, το μωρό μου όμως έκλαιγε σε κάθε γεύμα.

Πήγα στις 20 μέρες για να τη ζυγίσει και είχε βάλει 160γρ. Για τις επόμενες 8 ημέρες την θήλαζα 8 φορές μόνο από τον ένα μαστό κάθε φορά. μετά το τέλος του γεύματος τραβούσα με θήλαστρο για 20 λεπτά από τον μαστό που θήλαζε, μάζευα 20 - 30γρ. τα οποία τα έδινα στο επόμενο γεύμα, επιπλέον ξυπνουσα μία φορά το βράδυ και τραβούσα το γάλα και από τους δύο μαστούς, μάζευα συνολικά 70γρ.

Η κατάληξη είναι μετά από 8 μέρες το μωρό έχει πάρει 30γρ. μετά και πάλι από οδηγίες του γιατρού σήμερα ξεκινάω συμπλήρωμα 120γρ. σε 5 γεύματα, θηλασμό ανά 2-3 ώρες και μία φορά το βράδυ θήλαστρο.

Ερώτηση: μετά την αποτυχία να αυξηθεί η ροή με το θήλαστρο, υπάρχει άλλος τρόπος; πώς μπορώ αυξήσω το γάλα μου και να κόψω το συμπλήρωμα;

Σημείωση: πονάνε πολύ πλέον οι θηλές μου όταν χρησιμοποιώ το θήλαστρο.

Ευχαριστώ
Μαρία Π., Πτολεμαΐδα
19/06/2012

Αγαπητή Μαρία
Μπράβο για την επιμονή σου αλλά λυπάμαι που χρειάστηκε να δώσεις συμπλήρωμα.

Είναι περίεργο το ότι μειώθηκε τόσο πολύ η παραγωγή σου αλλά κάποιες φορές συμβαίνει όταν ένα παιδί μειώσει τα γεύματα σε τόσο λίγα και εκεί πρέπει αν δεν βάζει βάρος το παιδί να ενθαρρύνουμε πιο συχνά γεύματα.

Δεν αυξάνεται η παραγωγή όταν σε κάθε γεύμα ταΐσεις από ένα μαστό και βγάλεις γάλα από τον ίδιο γιατί αυτό αφήνει το άλλο στήθος γεμάτο για πολύ ώρα και αυτό μειώνει την παραγωγή.

Επίσης ίσως να χρειάζεται να δοκιμάσεις να ενοικιάσεις ένα πιο αποτελεσματικό νοσοκομειακό και ίσως διπλό θήλαστρο.

Για να αυξηθεί το γάλα χρειάζεται όταν σταματά η ροή από το στήθος να συνεχίζεις ακόμη μερικά λεπτά με το θήλαστρο και αφού το γάλα παράγεται σύμφωνα με το προσφορά και ζήτηση να αδειάζεις και τα δυο στήθη όσο πιο συχνά γίνεται.

Ακόμη θα σε συμβούλευα να μειώσεις σιγά σιγά το συμπλήρωμα και να βάζεις το μωρό πιο συχνά στο στήθος κάνοντας συνέχεια μαλάξεις για να βοηθήσεις τη μεταφορά γάλακτος στο παιδί.

Καλό είναι να διαβάσεις και τις οδηγίες για επαναγαλακτισμό.

Καλή επιτυχία

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"


3 σχόλια :

παρασκευή ,  22/6/12 02:08  

αγαπητή Μαρία,,"μια άλλη περιπέτεια θηλασμού" είναι η δική μου ιστορία,,ρήξε μια ματιά στο κομματι που το γάλα μου μειώθηκε,, και διάβασε επίσης "η τέχνη του θηλασμού",,άσε το ένστικτο σου ελεύθερο και τη φύση να σε καθοδηγήσουν. είναι κρίμα από λάθος συμβουλές να δίνεις ξένο γάλα στο μωράκι σου.
Δίώξε σταδιακά και άμεσα το θήλαστρο από την καθημερινότητα σου και πάρε αγκαλιά γυμνό το μωράκι σου και βάλτο στο στήθος.
Αν πιστεύεις στη φιλοσοφία του θηλασμού θα τα καταφέρεις, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στο μωρό σου. Είναι εφόδιο για όλη του τη ζωή.

Sally Sk 28/6/16 23:01  

Το μωρο μου ειναι παρα 4 μερες ενα μηνων απο λαθος οδηγίες παιδιάτρου,η οποια μου ειπε να του δεινω συμπλιρωμα γιατι μονο με το γαλα μου έπαιρνε 22γρ την ημερα, το γαλα μου μιωθηκε παρα πολύ σε βαθμο τωρα να φοβαμαι να σταματήσω το συμπλιρωμα γιατι δεν ξερω αν θα φαει σωστα το μωρο μου. Παλεύω τοσο πολυ για να μην κοπει κ είμαι τοσο στεναχωρημενη. Ως πρωτο μωρο άκουσα κ εγω τον γιατρο και τωρα το μετάνιωσα που την ακουσα. Παρολα αυτα αφου τον εχω στο στυθος κ τον σηκωνω ρευεται αυτο ειναι σημαδι οτι τρωει καλα?

Μητρικός θηλασμός.com 29/6/16 09:22  

​​​​​​​​​​Να σας ζήσει το μωράκι και συγχαρητήρια που επιμένετε με το θηλασμό παρά την αρχή μετ' εμποδίων!

Το ρέψιμο δεν είναι ένδειξη επαρκούς σίτισης.

Για να αυξήσετε την παραγωγή σας και σταδιακά να κόψετε το συμπλήρωμα ώστε να επιστρέψετε σε αποκλειστικό θηλασμό θα πρέπει να κάνετε επαναγαλακτισμό ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο αντλήσεων. (βλ. εδώ: Πώς να κόψω το συμπλήρωμα και να θηλάσω αποκλειστικά: Πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού) Ιδανικά, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με κάποιον ειδικό σε θέματα θηλασμού/γαλουχίας που να γνωρίζει και τη φυσιολογική ανάπτυξη των βρεφών που θηλάζουν, για να σας βοηθήσει εξατομικευμένα στην προσπάθειά σας και να αποφύγετε άλλες περιττές περιπέτειες.

Με υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρετε!
Καλή συνέχεια! Καλούς θηλασμούς!

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP