Πρώιμη αποτυχία στον θηλασμό μετά από καισαρική ρουτίνας

H προγραμματισμένη καισαρική τομή συνδέεται
με σημαντικό κίνδυνο αποτυχίας του μητρικού θηλασμού

Ο τρόπος τοκετού και οι κρίσιμες πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την επιτυχία ή όχι του μητρικού θηλασμού.


Ερευνητές από την Ιταλία θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση που μπορεί να έχει η καισαρική τομή ρουτίνας ή προγραμματισμένη, πρώτη ή δεύτερη για μια γυναίκα, στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού κατά το εξιτήριο από το μαιευτήριο.

Η έρευνα έγινε σε τέσσερα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Πάντοβα, την Μπρέσια, την Λ’ Ακουίλα και την Ούντινε. Οι τοκετοί κατηγοριοποιήθηκαν ως φυσιολογικοί κολπικοί, καισαρικές τομές προγραμματισμένες (πρώτες και επαναλαμβανόμενες) και ως επείγουσες καισαρικές τομές.

2296 βρέφη (24.7%) γεννήθηκαν με καισαρική τομή, από τα οποία ένα 35% γεννήθηκαν με προγραμματισμένη πρώτη καισαρική και ένα 35% με προγραμματισμένη δεύτερη ή τρίτη καισαρική. Ένα 30% αυτών των προγραμματισμένων καισαρικών τομών διενεργήθηκε πριν την συμπλήρωση 39 εβδομάδων εγκυμοσύνης.

Βρέθηκε ότι κατά το εξιτήριο από το μαιευτήριο, 6.9% των μητέρων που γέννησαν φυσιολογικά δεν θήλαζαν καθόλου, 83% των μητέρων με επείγουσα καισαρική δεν θήλαζαν καθόλου, ενώ για τις μητέρες που γέννησαν με καισαρική ρουτίνας, το ποσοστό μη θηλασμού αποδείχθηκε τριπλάσιο – 18.6%.

Στην κατηγορία αυτή, 23.3 των μητέρων με πρώτη καισαρική προγραμματισμένη έδιναν αποκλειστικά ξένο γάλα, ενώ 13.9% των μητέρων με επαναλαμβανόμενη καισαρική έδιναν αποκλειστικά ξένο γάλα στο μωρό τους.

Μετά από στατιστική επεξεργασία φάνηκε ότι η πρώτη προγραμματισμένη καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο μη θηλασμού κατά τρεις με τέσσερις φορές, η γέννηση σε εβδομάδα εγκυμοσύνης πριν τις 39 αυξάνει τον κίνδυνο μη θηλασμού κατά 10 με 20%.

Οι Ιταλοί ερευνητές συμπεραίνουν ότι η προγραμματισμένη καισαρική τομή συνδέεται με σημαντικό κίνδυνο αποτυχίας του μητρικού θηλασμού, ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται σε πρωτότοκο και όταν προγραμματίζεται πριν την συμπλήρωση των 39 εβδομάδων εγκυμοσύνης.

Πηγή: Zanardo V et al. Early lactation failure and formula adoption after elective caesarean delivery: cohort study. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2012 Apr 19. [Epub ahead of print]

Μετάφραση: Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας | pediatros-thes.gr
Image: mihp


___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP