Η τετρακυκλίνη μπορεί να «σκοτώσει» το σπέρμα

Επίδραση της τετρακυκλίνης στα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά των αρσενικών

Η τετρακυκλίνη -ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος- φαίνεται ότι μπορεί να «σκοτώσει» το σπέρμα. Μάλιστα η τοξική επίδρασή της δείχνει να περνά από πατέρα σε γιο!


Η τετρακυκλίνη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως προσθετικό σε ζωοτροφές, ως θεραπεία σε αρθρόποδα που έχουν «πληγεί» από βακτήρια όπως το Wolbachia αλλά και ως αντιμικροβιακήθεραπείαγια ανθρώπους σύμφωνα με μελέτη αμερικανών ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Οικολογίας, Εξέλιξης και Βιολογίας Διατήρησης στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο Ντέιβιντ  Ζεχη οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Scientific Reports» μπορεί να «σκοτώσει» το σπέρμα!

Η μελέτη που είναι η πρώτη που διερευνά την επίδραση της τετρακυκλίνης στα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά των αρσενικών πολλών γενεών του ίδιου είδους, διεξήχθη σε ψευδοσκορπιούς (Cordylochernes scorpioides). Οι ερευνητές χορήγησαν το αντιβιοτικό τόσο σε αρσενικούς όσο και σε θηλυκούς ψευδοσκορπιούς και συνέκριναν το αναπαραγωγικό δυναμικό τους σε σύγκριση με άλλα αρθρόποδα του είδους που δεν έλαβαν τετρακυκλίνη.

Επίδραση στη βιωσιμότητα των σπερματοζωαρίων

Όπως προέκυψε, η λήψη του φαρμάκου δεν είχε επίδραση στο μέγεθος του σώματος ούτε στα αρσενικά ούτε στα θηλυκά, ενώ παράλληλα δεν επηρέασε τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά των θηλυκών. Σε ό,τι αφορούσε όμως τα αρσενικά, παρότι δεν εμφανίστηκε επίδραση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, παρουσιάστηκε σημαντική πτώση στη βιωσιμότητά τους σε σύγκριση με τα αρσενικά που δεν είχαν λάβει το αντιβιοτικό.

Ήταν μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η τοξική αυτή επίδραση της τετρακυκλίνης μεταφέρθηκε στην επόμενη γενεά. Οι γιοι των ψευδοσκορπιών παρουσίασαν σημαντικό πρόβλημα στη βιωσιμότητα των σπερματοζωαρίων τους παρότι δεν έλαβαν το αντιβιοτικό – δεν συνέβη πάντως το ίδιο και στους εγγονούς τους.

Με βάση αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές σημειώνουν ότι η τετρακυκλίνη πιθανότατα προκαλεί επιγενετικές αλλαγές στα αρσενικά και ζητούν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την επίδρασή της στην ανδρική αναπαραγωγική λειτουργία.

Image: inquisitr, Πηγή: myhnews

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP