Διαβήτης κύησης: Είναι απαραίτητο να κάνω το τεστ γλυκόζης;

Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης
Ενδοκρινολόγος MD, Phd
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.familywellness.gr
Διανύω την 25 εβδομάδα κύησης και θέλοντας να ελέγξω το σάκχαρο μου, έκανα κάποιες μετρήσεις από μόνη μου με μηχανάκι μέτρησης σακχάρου.

Οι τιμές το πρωί νηστικιά ήταν γύρω στο 90mg +-5. Oι μετρήσεις μια ώρα μετά το φαγητό ήταν γύρω στο 90 με 120, με εξαίρεση τις παρακάτω τιμές, 144, 150, 158, 165. Συνολικά έχω κάνει 20 μετρήσεις.

Με βάση αυτές τις τιμές, πιστεύετε πώς είναι απαραίτητο να κάνω το τεστ γλυκόζης; Ζω στην Αγγλία, όπου το τεστ αυτό γίνεται μόνο άμα θεωρηθεί πως η έγκυος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, και δε τηρώ τα κριτήρια.

Δέσποινα Π., Αγγλία

25/04/2012

Αγαπητή κυρία,
Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να βγει κάποιο συμπέρασμα για το αν έχετε πρόβλημα με διαβήτη κυήσεως ή όχι. Το ανακλασίμετρο μέτρησης του σακχάρου δεν δίνει ιδιαίτερα ασφαλείς πληροφορίες, κυρίως όμως δεν βάζει διάγνωση. Είναι απλώς ενδεικτικό. Η διάγνωση γίνεται αποκλειστικά με την δίωρη καμπύλη σακχάρου, 75 γρ.

Όμως, πιθανότατα να υπάρχει λόγος για να κάνετε την καμπύλη, π.χ. οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης διαβήτη εγκυμοσύνης είναι:
  1. Οικογενειακό ιστορικό
  2. Ηλικία κυήσεως πάνω από 35 ετών
  3. Σωματικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη
  4. Σωματικό βάρος κατά την εγκυμοσύνη
  5. Εξωσωματική γονιμοποίηση
Αν λοιπόν έχετε έστω και ένα από αυτά τα 5, δικαιούστε να υποβληθείτε στην  εξέταση. Αν δεν έχετε τίποτε από τα ανωτέρω, τότε μόνον αν ο γυναικολόγος βλέπει στο υπερηχογράφημα του εμβρύου κάποια στοιχεία που σχετίζονται με διαβήτη κυήσεως μπορεί να συστήσει την καμπύλη (π.χ. μεγάλο έμβρυο, μεγάλη κοιλιά του εμβρύου, αυξημένο αμνιακό υγρό).

Επειδή δεν έχω άλλα στοιχεία του ιστορικού σας σε γνώση μου, δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα αν πρέπει να κάνετε την καμπύλη ή όχι. Όμως σε πολλές χώρες γίνεται και σαν screening test σχεδόν σε όλες τις εγκύους. Άρα, μάλλον κλείνω στο να την κάνετε.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP