Θηλασμός και διατροφικές απαιτήσεις

Γράφει η:
Ευα Λεουνάκη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μόλις φέρατε στο κόσμο το παιδάκι σας και είστε έτοιμη να του δώσετε το πολυτιμότερο αγαθό, το μητρικό γάλα!!! Τί πρέπει να προσέξετε όμως στη διατροφή σας για να είστε υγιής για να μη παρουσιαστούν διατροφικές ελλείψεις;

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού οι θερμιδικές απαιτήσεις αυξάνονται κατά 500 θερμίδες ημερησίως, σε σχέση με την κατανάλωση πριν από τη εγκυμοσύνη. Και μην παίρνεται θάρρος... 500 θερμίδες δεν είναι και τόσες πολλές! Ένα τοστ με τυρί-γαλοπούλα και 1 ποτήρι γάλα 1,5% αρκούν για να τις καλύψουν.

Σημαντικό είναι εκτός από την ποσότητα των θερμίδων να προσέξετε την ποιότητά τους όσο αφορά τα θρεπτικά συστατικά.

Η συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 65γρ. κατά τους 6 πρώτους μήνες του θηλασμού και 62γρ. κατά τους 6 επόμενους. Οι γυναίκες βέβαια τις περισσότερες φορές καταναλώνουν αυτές τις ποσότητες ίσως και περισσότερες, ακόμα και πριν την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Καταναλώστε 4 φρούτα ημερησίως κατά προτίμηση διαφορετικά μεταξύ τους, και σαλάτα σε κάθε γεύμα! Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E και β-καροτένιο που βοηθούν στη άμυνα του οργανισμού.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως το φυλλικό οξύ συμμετέχει στη σύνθεση γενετικού υλικού, με αποτέλεσμα η ανεπάρκειά του να μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές αιματολογικές  ανωμαλίες. Οι καλύτερες πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν το πορτοκάλι και τον χυμό του, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σαν τη ρόκα και το σπανάκι, τα φυστίκια, τα φασόλια και το συκώτι.

Το πιο σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για το νεογέννητο και την μητέρα που θηλάζει είναι το ασβέστιο, το οποίο συμμετέχει στο χτίσιμο γερών οστών και παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Με τον θηλασμό, η μητέρα προσφέρει υγρή τροφή στο νεογέννητο, με αποτέλεσμα η ίδια να κινδυνεύει από αφυδάτωση. Προκειμένου  να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να αναπληρώνει τα χαμένα υγρά καταναλώνοντας άφθονο νερό, χυμούς φρούτων ή λαχανικών.

Τέλος οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν τη κατανάλωση οινοπνεύματος και καφέ. Τα οινοπνευματώδη μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες στην κινητική ανάπτυξη του νεογέννητου και η καφεΐνη εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου και έχει παρατηρηθεί ότι μερικά νεογέννητα γυναικών που πίνουν καφέ, παρουσιάζουν ευερεθιστότητα και αϋπνίες.
Image: myfirstbaby


___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP