Γέννησε μετά από κατάψυξη και μεταμόσχευση της ωοθήκης της

Μόνο 15 περιστατικά κατάψυξης 
και επανεμφύτευσης ωοθήκης 
έχουν στεφθεί παγκοσμίως με επιτυχία
Για πρώτη φορά στην Γερμανία, μια γυναίκα έμεινε έγκυος και γέννησε μετά από κατάψυξη και μεταμόσχευση της ωοθήκης της.

Η εν λόγω κυρία υποβλήθηκε σε αφαίρεση και κατάψυξη τμήματος των ωοθηκών της, πριν προχωρήσει σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για τον έλεγχο καρκίνου των λεμφαδένων – το αποκαλούμενο λέμφωμα.

Η λογική της συντήρησης των ωοθηκών βασίστηκε στο γεγονός ότι, αφενός τα φάρμακα και η ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψουν μόνιμα τις ωοθήκες μιας νέας γυναίκας και, αφετέρου ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι καλής πρόγνωσης και με καλά ποσοστά ίασης.

Μετά την πάροδο 5ετίας χωρίς κανένα σημείο υποτροπής του καρκίνου, η γυναίκα χειρουργήθηκε ξανά, ώστε τα κομμάτια της ωοθήκης να εμφυτευτούν μέσα στην κοιλιά της. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής και η γυναίκα έμεινε έγκυος μόνη της και γέννησε πρόσφατα με καισαρική τομή.

Η ανάπτυξη τέτοιων μοντέρνων τεχνικών δίνει πια ελπίδα σε πολλές νέες γυναίκες που για σοβαρούς λόγους υγείας μπορεί να στερηθούν ακόμα και τη γονιμότητά τους. Παρόλα αυτά, μια τέτοια παρέμβαση δεν πρέπει να θεωρείται και πανάκεια. Χαρακτηριστικά, μόνο 15 περιστατικά κατάψυξης και επανεμφύτευσης ωοθήκης έχουν στεφθεί παγκοσμίως με επιτυχία. Βέβαια, κάθε νέα γυναίκα της οποίας ο καρκίνος χτυπάει την πόρτα, έχει πια την επιλογή να προσπαθήσει να διατηρήσει τη μελλοντική της γονιμότητα.

Από την άλλη μεριά, μια τέτοια καινούργια και χαμηλής επιτυχίας τεχνική σίγουρα δεν είναι κατάλληλη – τουλάχιστον επί του παρόντος - για τις γυναίκες που επιθυμούν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους.

Θάνος Παπαθανασίου MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

Πηγή: zouglaImage: parentingclan

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP