Όταν το μητρικό γάλα έχει δυσάρεστη γεύση ή οσμή

Μερικές φορές παρατηρείται το μητρικό γάλα κάποιον γυναικών, μετά την απόψυξή του, να έχει μεταλλική γεύση ή/και άσχημη μυρωδιά (να έχει μια πολύ ξεχωριστή ξινή γεύση και οσμή - σαν το ξινισμένο γάλα αγελάδας ή σαν ψάρι).

Για την κατάσταση αυτή μπορεί να ευθύνεται είτε ο τρόπος αποθήκευσης ή κάποια ένζυμα που εμπεριέχονται στο μητρικό γάλα -κυρίως η λιπάση-, που προκαλούν αλλαγή στη δομή του λίπους, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τη γεύση ή την οσμή του.

Η λιπάση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, που βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο γάλα και έχει πολλές γνωστές ευεργετικές λειτουργίες. Το ένζυμο αυτό ενεργοποιείται από τα χολικά άλατα που εκκρίνονται κατά την πέψη των λιπών και συμβάλλει σημαντικά στην υδρόλυση των τριγλυκεριδίων και κατά προέκταση στην καλή πέψη του γάλατος.

Πιθανολογείται πως κάποιες μητέρες έχουν αυξημένη λιπάση στο γάλα τους, και ότι αυτό ευθύνεται για την αλλαγή της μυρωδιάς η οποία κάποιες φορές παρουσιάζεται ακόμα κι όταν το γάλα μπαίνει μόνο στο ψυγείο κι όχι στην κατάψυξη.

Ακόμη και αν συμβαίνει αυτό, το γάλα είναι ασφαλές για το μωρό και μάλιστα τα περισσότερα μωρά το πίνουν χωρίς πρόβλημα, όμως υπάρχουν και κάποια μωρά που αντιδρούν στη γεύση αυτή και αρνούνται να το πιουν!

Εάν παρατηρήσετε ότι επανειλημμένα το αποθηκευμένο γάλα σας δεν έχει φρέσκια οσμή και το μωρό σας δεν το δέχεται, αρχικά βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε σωστά όλες τις διαδικασίες αποθήκευσης και δείτε αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε για να βελτιώσετε την οσμή/γεύση του:
  • Καταρχήν δοκιμάστε να αποθηκεύσετε εναλλακτικά το μητρικό γάλα σε γυάλινα δοχεία, σε πλαστικά δοχεία και σε ειδικά σακουλάκια φύλαξης μητρικού γάλακτος για να δείτε αν υπάρχει διαφορά.
  • Καταψύξτε το γάλα όσο πιο σύντομα μπορείτε μετά την άντληση, και ταΐστε το μωρό σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε μετά την απόψυξή του.
  • Επίσης, ελέγξτε πως τα υπόλοιπα δοχεία που έχετε στην κατάψυξη είναι όλα καλά κλεισμένα για να μην περάσει και σε αυτά η μυρωδιά.
Αν δεν βελτιώνεται έτσι η κατάσταση ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:
  • Αμέσως μετά την άντληση, ζεστάνετε το γάλα σας στους 82º C χωρίς όμως να το αφήσετε να βράσει γιατί τότε καταστρέφονται πολύτιμα συστατικά. Πρακτικά, ζεσταίνετε το γάλα μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες στις άκρες του σκεύους και αποσύρετε από τη φωτιά. 
  • Αδειάστε το γάλα στο δοχείο που θέλετε να το αποθηκεύσετε
  • Κρυώστε το γρήγορα, πχ κάτω από τρεχούμενο νερό και
  • Άμεσα βάλτε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη
Με τη διαδικασία αυτή, τα ένζυμα αυτά και κυρίως η λιπάση, αδρανοποιούνται, οπότε δεν καταστρέφουν τα λίπη και δεν αλλάζουν τη γεύση του γάλακτος.

Επίσης διαβάστε:
Παπαποστόλου Μαρία
www.mitrikosthilasmos.com

Δημοσίευση: 31/01/2012
Πηγές: kellymom,
mitrikosthilasmos.com
Image: ahealthy

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP