Μπουκιά λαχανικών και αυτοκόλλητο!

Τα λαχανικά δεν είναι η αδυναμία του παιδιού σας και εσείς ψάχνετε τρόπους να το πείσετε να φάει έστω και μία μπουκιά. Τι κάνετε; Εφαρμόζετε ένα σύστημα επιβράβευσης που θα βασίζεται σ’ ένα αυτοκόλλητο!

Μη σας φαίνεται περίεργο, η ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων.

Πρόκειται για την επιβράβευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας με κάτι μικρό π.χ. με ένα αυτοκόλλητο για κάθε μπουκιά ή μικρό κομμάτι φρούτου ή λαχανικού που τρώνε, σε μια προσπάθεια να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής.

Η ιδέα έχει δεχθεί κριτική, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί τελικά να αποστρέψει τα παιδιά από τα λαχανικά. Φαίνεται όμως, όπως αποκαλύπτει η βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», ότι τελικά το σύστημα της ανταμοιβής είναι αποτελεσματικό και μάλιστα πολύ περισσότερο από ό,τι η λεκτική επιβράβευση (π.χ., μπράβο που έφαγες τα λαχανικά σου!).

Σε σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 173 οικογένειες, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά στα οποία χρησιμοποιήθηκε το σύστημα της έμπρακτης ανταμοιβής με αυτοκόλλητα για κάθε μικρή μπουκιά λαχανικού που έτρωγαν, σταδιακά αυξήθηκε η κατανάλωση λαχανικών από 5 γρ. την ημέρα στα 10 γρ. και στη συνέχεια στα 12 γρ.

Η επίδραση του συστήματος της ανταμοιβής στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών φάνηκε να έχει και μακροπρόθεσμη διάρκεια, δεδομένου ότι τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας τα παιδιά εξακολουθούσαν να καταναλώνουν περισσότερα από τα κάποτε «μισητά» λαχανικά.

Πηγή: vita
 Image: kidfitonline


___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP