Τί μπορεί να κάνει ένα παιδί 0-12 μηνών (ορόσημα)

Image: finewallpaper
Γράφει η:
Σοφία Μ. Κουλούρη Εργοθεραπεύτρια S.I. www.anaptixipaidiou.com
0-3 μηνών    
Image: canstockphoto
 • Τα περισσότερα βρέφη γεννιούνται γνωρίζοντας πώς να ρουφούν γάλα από το στήθος ή το μπιμπερό. Αν πλησιάσετε ένα βρέφος κοντά στο στήθος της μητέρας του ή του χαϊδέψετε το μάγουλο, αμέσως ανοίγει το στόμα του. Αυτό λέγεται «αντανακλαστικό θηλασμού».
 • Στο άκουσμα ενός δυνατού θορύβου ή όταν το ακουμπήσετε γρήγορα και απότομα στην κούνια, το νεογέννητο ανοίγει τα χέρια και τα πόδια προσπαθώντας να γραπωθεί από τον αέρα.
 • Αν τοποθετήσετε το δάχτυλό σας μέσα στην παλάμη ενός νεογέννητου, το μωρό θα το σφίξει με δύναμη και θα το εγκλωβίσει μέσα της.
 • Αν κρατήσετε  ένα νεογέννητο μωρό από τις μασχάλες, αυτό θα προσπαθήσει να βηματίσει. Πολύ σύντομα θα σταματήσει να αντιδρά με τον τρόπο αυτό και θα μάθει να περπατά κανονικά μερικούς μήνες αργότερα.

3-6 μηνών 
Image: babyhold
 • Κατά την διάρκεια των τριών αυτών μηνών, τα περισσότερα μωρά κρατούν το κεφάλι τους όρθιο κάθε φορά που θέλουν να παρατηρήσουν κάτι ενδιαφέρον.
 • Αρχίζουν να παράγουν θορύβους, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «βαβούλισμα». Οι άναρθρες αυτές κραυγές αποτελούν την αρχή του έναρθρου λόγου.
 • Μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να κρατούν αλλά και  να σηκώνουν αντικείμενα. 
 • Μαθαίνουν να κυλιούνται και να μετακινούνται από την άκρη του πατώματος μέχρι την άλλη, ενώ μπορούν να σταθούν όρθια εφόσον τα σταθεροποιήσετε κρατώντας τα περιμετρικά του στήθους τους. 

6-12 μηνών
Image: health.howstuffworks
 • Μετά τους  έξι πρώτους μήνες, τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να δοκιμάσουν στερεά τροφή. Μέχρι και τους δώδεκα μήνες της ζωής τους μπορούν να τρώνε αρκετές τροφές, κομμένες σε μικρά κομματάκια. 
 • Τα μωρά βελτιώνουν κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα χέρια τους, ενώ μαθαίνουν πώς να συναρμολογούν και να αποσυναρμολογούν συγκεκριμένα αντικείμενα.
 • Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός μωρού αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους εντονότερα. Είναι πιθανό να υπάρξουν στιγμές που θα απογοητευτούν και δε θα διστάσουν να δηλώσουν το θυμό τους.
 • Τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν να μπουσουλάνε σε ηλικία εννέα περίπου μηνών. Είναι πιθανό να αρχίσουν να σκαρφαλώνουν και να κινούνται τόσο γρήγορα, που θα εντυπωσιαστείτε. 
 • Μερικά παιδιά αρχίζουν να περπατάνε πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα περισσότερα όμως κάνουν τα πρώτα τους ασταθή βήματα μόνο στην περίπτωση που τα κρατάτε από το χέρι.      

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP