Νινίδα ή Σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής

Γράφει η 
Τάλια Τσιβιτανίδου- Κάκουρου
Παιδίατρος- Παιδοδερματολόγος,
Σύμβουλος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Παιδοδερματολογικής Εταιρείας

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι η πιο συχνή δερματίτιδα της βρεφικής ηλικίας. Εμφανίζεται από τη γέννηση και υποχωρεί περίπου στον 6ο μήνα της ζωής.

Εκδηλώνεται συνήθως με ξηροδερμία ή με λεπτή πιτυρίδα ή ακόμη με παχιά κιτρινωπά λέπια ή κρούστα στο τριχωτό κεφαλής. Αυτό ονομάζεται και νινίδα. Το μωρό μπορεί να έχει επίσης κοκκινίλα και μικρό ξεφλούδισμα ανάμεσα στα φρύδια , πίσω από τα αυτιά, στο λαιμό, τις μασχάλες, στην έσω επιφάνεια των χεριών και στην περιοχή της πάνας.

Είναι άγνωστο που οφείλεται. Σίγουρα, δεν πρόκειται για αλλεργία
αφού το μωρό δεν έχει φαγούρα που χαρακτηρίζει την αλλεργική ή ατοπική δερματίτιδα. Σημειώνεται ότι αλλεργία και ατοπία είναι συνώνυμες λέξεις.

Πώς αντιμετωπίζεται
Για να αντιμετωπιστεί η νινίδα κάνετε μασάζ στο κεφαλάκι του μωρού με ειδικό λάδι ή ακόμη και με λάδι φαγητού μία ώρα περίπου πριν το καθημερινό του λούσιμο/μπάνιο και στο λούσιμο τρίψτε το απαλά ώστε να απομακρυνθούν τα λέπια. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κτενάκι γιατί μπορεί να γδάρετε το κεφαλάκι του μωρού και να υπάρξει μόλυνση. Επαναλάβετε τη θεραπεία με το λαδάκι μόλις δείτε ξηροδερμία στο κεφαλάκι του μωρού.

Αν χρησιμοποιήσετε λάδι για τη νίνίδα σε καθημερινή βάση για τουλάχιστο μία εδομάδα και η νινίδα επιμένει τότε να ενημερώσετε τον παιδίατρο σας. Επίσης ενημερώστε τον παιδίατρο σας όταν το μωρό εκτός από την νινίδα έχει και κοκκινίλες στο δερματάκι του ή αν έχει εικόνα σμηγματορροϊκής δερματίτιδας μετά τον 6-8 μήνα της ζωής.
Πηγή: dromostherapeia
Image: webmd


___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP