Έλα να ζωγραφίσουμε τις γραμμές! Ένα παιχνίδι που βοηθά σταδιακά στην κατάκτηση της γραφής

Γράφει η 
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος Ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών – δυσλεξίας
dyslexiaathome
                 

Η γραφή είναι μια σύνθετη διαδικασία στην οποία παίρνουν μέρος πολλοί μηχανισμοί: οπτικοί, κιναισθητικοί, αυτόματης μηχανικής μνήμης κτλ.

Έχει ως προϋπόθεση την εξάσκηση των λεπτών κινήσεων και τον συντονισμό χεριού-ματιού του παιδιού. Επομένως είναι απαραίτητο από νωρίς το παιδί να αποκτήσει άνεση με τις γραφικές κινήσεις. Είναι ένα παιχνίδι που δεν απαιτεί φυσική δραστηριότητα και μπορεί να γίνει εύκολα από όλους.

Δραστηριότητα:
Σε ένα φύλλο χαρτί (μεγάλου τετραδίου, Α4, χαρτόνι) φτιάχνουμε με ένα μολύβι γραμμές οι οποίες προοδευτικά θα δυσκολεύουν. Ξεκινάμε με λοξές γραμμές, ίσιες μακριές γραμμές, ίσιες με κενά γραμμές, καμπύλες, κυκλικές, σπείρες, συνδυασμό αυτών και ζητάμε από το παιδί να "περάσει" με χοντρό χρωματιστό μαρκαδόρο τις γραμμές από πάνω. Κάθε φορά θα κάνουμε ένα στυλ γραμμών έστω και αν η δραστηριότητα διαρκεί λίγο κάθε φορά. Στα μικρά παιδιά μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουμε λίγο το χεράκι τους.

Υλικά:
Φύλλο χαρτί (μεγάλο τετράδιο, χαρτί εκτυπωτή, χαρτόνι) και χοντροί χρωματιστοί μαρκαδόροι.

Στοχεύει:
Εξάσκηση στις γραφικές κινήσεις και απόκτηση προοδευτική άνεση. Επίσης δίνει την δυνατότητα να γίνει μια πρώτη διερεύνηση για την ικανότητα της λεπτής κινητικότητας του παιδιού (πιάσιμο μαρκαδόρου) και συμβάλλει στην συγκέντρωση της προσοχής.

Απευθύνεται:
Σε όλα τα παιδιά από 3 ετών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε παιδιά που παρουσιάζουν μια ανωριμότητα στις κινήσεις τους, δυσγραφία και διάσπαση προσοχής.


Photo: alegriphotos


1 σχόλια :

Βάσια 23/9/11 17:13  

τα μωρα μας .... μαθητουδια!
πιανουν το μολυβι .... μολυβι για εμας .... πολυτιμος συμμαχος των ονειρων για αυτα!

Υπεροχο αρθρο!
Ευχαριστουμε πολυ!

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP