Νυχτερινοί θηλασμοί και ύπνος στο στήθος

Απαντά ο Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC Σύμβουλος θηλασμού LLL
www.gabi.gr
Γεια σας,
θηλάζω σχεδόν 10 μήνες τον γιο μου. Ξυπνάει 2-3 φορές μέσα στη νύχτα και για να ξανακοιμηθεί θέλει μόνο το στήθος. Δοκίμασα να του δώσω και ξένο γάλα, άλλες φορές το παίρνει, άλλες όχι, γενικά δεν είναι αρνητικός με το μπιμπερό (πιπίλα δεν παίρνει). Αφού τελειώσει το τάισμα με το μπιμπερό όμως, ψάχνει το στήθος για να κοιμηθεί.

Το πρόβλημα μου είναι πως για κάποιους λόγους θα χρειαστεί να τον αφήσω κάποια βράδια στη γιαγιά του. Αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα πως θα ξανακοιμηθεί εφόσον δεν θα έχει το στήθος; Θέλω να κόψω τα νυχτερινά ταΐσματα και τη συνήθεια να κοιμάται με το στήθος.

Εδώ και μερικά βράδια έχω βάλει τον πατέρα του να τον κοιμίζει. Τα καταφέρνει, αλλά μετά από πολύ κλάμα και τσιρίδα.

Τον λυπάμαι να τον ακούω να κλαίει, αλλά πως θα μάθει να
αποσυνδέει εμένα με τον ύπνο και να νανουρίζεται μόνος του;

Ευχαριστώ!
Τέτα Τ.,  Θεσσαλονίκη
06/07/2011


Καλημέρα Τέτα,

Ο θηλασμός για το μωρό, πέρα από τροφή, είναι και μια τρυφερή επαφή με την μαμά του. Για αυτό, ο απογαλακτισμός είναι κάτι που πρέπει να γίνει πολύ σταδιακά, με υπομονή και αγάπη...

Είναι απολύτως φυσιολογικό που ξυπνάει την νύχτα και δεν είναι ανάγκη να πάρει ξένο γάλα. Για τον πρώτο χρόνο η πιο σημαντική τροφή είναι το μητρικό γάλα.

Τα μωρά δεν είναι φτιαγμένα από την φύση να κοιμούνται πολλές ώρες συνεχόμενα. Ο ενήλικας περνάει από ελαφρύ ύπνο σε βαθύ ύπνο, και πάλι πίσω σε ελαφρύ ύπνο σε περίπου 90λεπτα. Τα μωρά περνάνε τις ίδιες φάσεις του ύπνου σε μόνο σε 50-60 λεπτά και έτσι έχουν μια περίοδο ελαφριού ύπνου περίπου κάθε μια ώρα η και συχνότερα.

Στην περίοδο του ελαφριού ύπνου τα μώρα είναι σε θέση να ελέγξουν εάν όλα είναι καλά, δηλαδή εάν πεινάνε, διψάνε, κρυώνουν ή απλά τους λείπει μια ζεστή αγκαλιά. Εάν τους λείπει κάτι ξυπνάνε. Είναι απολύτως φυσιολογικό και βοηθά το μωρό στο να επιζήσει. Δηλαδή δεν είναι ο στόχος σου να κάνεις το μωρό να κοιμάται πιο πολλές ώρες συνεχόμενες γιατί είναι κόντρα στην φύση του.

Ξυπνάει γιατί όντως έχει κάποια ανάγκη. Δεν σημαίνει όμως αναγκαστικά ότι πεινάει. Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά συνήθως βγάζουν δοντάκια και πονάνε, βλέπουν όνειρα, επεξεργάζονται καινούριες εντυπώσεις και ερεθίσματα.

Καταλαβαίνω ότι είσαι κουρασμένη και για να μπορείς να χαρείς το μωρό σου πρέπει να ξεκουράζεσαι. Έχω κάποιες προτάσεις που θα μπορούσες να δοκιμάσεις:

  • Προσπάθησε να θηλάσεις σε ξαπλωμένη θέση για να ξεκουράζεσαι
  • Προσπάθησε να περνάς πολύ ώρα μέσα στην ημέρα με το μωρό σου και να το θηλάζεις συχνά. 
  • Βάλε ένα δικό σου ρούχο δίπλα του όταν κοιμάται για να σε αισθάνεται κοντά του. 
  • Όταν βλέπεις ότι περνάει μια φάση ελαφριού ύπνου, χάιδεψε την πλατούλα του η τραγούδα του (μπορεί να βοηθήσει και ο μπαμπάς). 
  • Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τον κοιμίζει ο μπαμπάς, όπως άλλωστε δοκιμάσατε, και όταν ξυπνάει να πηγαίνει εκείνος και να τον νανουρίσει πάλι.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ


___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP