Αποθήλασε το μωρό και δεν πίνει άλλο γάλα

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
pediatriki on line 
Καλημέρα σας.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το εξής:

Θήλασα το μωράκι μου αποκλειστικά για 12 μήνες και στη συνέχεια προχώρησα σταδιακά στον απογαλακτισμό (έκοψα για μία εβδομάδα το πρωινό γεύμα και στη συνέχεια το βραδινό).

Κατά το διάστημα αυτό έδινα μπιμπερό στο μωρό -αρχικά με γάλα σε σκόνη και στη συνέχεια φρέσκο, χωρίς ωστόσο το μωρό να ανταποκρίνεται. Μόλις έβαζα το μπιμπερό στο στόμα του έκλαιγε με λυγμούς. Τελικά το μωρό δε θέλει καθόλου το μπιμπερό, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα που είναι πλέον 15 μηνών, να έχει κόψει τελείως το γάλα (προσπαθώ να το αντικαθιστώ με γιαρτουράκια και γάλα μέσα στην κρέμα).

Πραγματικά το θέμα με απασχολεί πάρα πολύ και δυσκολεύομαι να το χειριστώ, φοβάμαι ότι το μωρό δε θα ξαναπιεί γάλα. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να συμπαθήσει το μωρό μου το γάλα.

Φωτεινή Κ., Αθήνα
08/07/2011


Αγαπητή Φωτεινή

Είναι αρκετά συνηθισμένο τα παιδιά που έχουν θηλάσει αρκετά να μην θέλουν να πιουν με μπουκάλι και να μην δέχονται άλλο γάλα.

Δυστυχώς η κοινωνία που ζούμε προωθεί αυτές τις πεποιθήσεις ως φυσιολογικές και προκαλεί άγχος στους σημερινούς γονείς. Αλήθεια θα έπρεπε; Δηλαδή πριν 200 χρόνια που δεν υπήρχαν μπιμπερό και ξένο γάλα, πώς μεγάλωναν τα παιδιά; Έπασχαν άραγε από χαμηλό ασβέστιο; Όχι φυσικά! Μάλλον το αντίθετο συνέβαινε.

Γι' αυτό μην πιέζεις το μωράκι σου. Εστιάσου στο να τρώει ποικιλία και ποιότητα όλων των τροφών. Όσο αφορά το γάλα, υπάρχουν παιδιά που ζουν και χωρίς γάλα. Το ασβέστιο το παίρνουν από άλλες τροφές και δεν έχουν πρόβλημα.

Ακόμη, το μπουκάλι στην ηλικία των 12 μηνών αποτελεί υπερβολή και θα έπρεπε να προωθείται η αντίθετη γνώμη δηλαδή να κόβεται η χρήση του από την ηλικία των 12 μηνών. Μπορείς να δοκιμάσεις ποτηράκι, καλαμάκι και μετά κανονικό ποτήρι.

Καλή συνέχεια!


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ


2 σχόλια :

Χρυσάνθη ,  8/7/11 19:42  

Προς Φωτεινή Κ, Αθήνα
Άρθρο "Αποθήλασε το μωρό και δεν πίνει άλλο γάλα"
Αγαπητή Φωτεινή
είχαμε εντελώς το ίδιο πρόβλημα και εμείς μετά από 10 μήνες αποκλειστικό θηλασμό! Δοκίμασα όλες τις σκόνες και τίποτα!
Αυτό που μας έσωσε στο τέλος ήταν το παιδικό εβαπορέ! Αραιώνεις 1 μέρος γάλακτος με 1 μέρος νερού!
Δοκίμασέ το και εύχομαι να αρέσει στο μωράκι σου!
Φιλικά
Χρυσάνθη, Κύπρος

Ανώνυμος ,  4/6/14 11:17  

Επίσης, μπορεί το μωρό να είναι αλλεργικό σε κάποιο συστατικό του ξένου γάλακτος. Ο δικός μας που είχε το ίδιο θέμα, τελικά απεδείχθη αλλεργικός στην πρωτεΐνη του ξένου γάλακτος. Αλλά επειδή τρώει τα πάντα, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Και εσύ, αν δεν δείξουν κάτι οι εξετάσεις αίματος, μην αγχώνεσαι...

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP