Δίνουμε φρέσκο αγελαδινό γάλα πριν το έτος;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr
Καλησπέρα,
O μικρός μου είναι 11 μηνών και 3 ημερών, θήλασε αποκλειστικά μέχρι τον 7ο και έπειτα κάναμε σταδιακή εισαγωγή στερεών χωρίς κανένα πρόβλημα και συνεχίζοντας τον θηλασμό ανεμπόδιστα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Έχει περίπου 15 μέρες που βλέπει τη μεγάλη να πίνει γάλα με το εκπαιδευτικό ποτηράκι και τρελαίνεται, μια δυο τον άφησα να δω τι θα κάνει, το πήρε και νομίζω ότι του άρεσε πολύ η γεύση από το ξένο γάλα (τη συγκεκριμένη μέρα ήταν φρέσκο αγελαδινό -ξέρει να πίνει γιατί πίνει νερό και χυμό).


Αλλεργίες σαν μωρό δεν παρουσίασε γι' αυτό και το "διακινδύνευσα" να τον αφήσω να πιει, έτσι και αλλιώς τρώει πλέον κανονικό κατσικίσιο ή αγελαδινό τυράκι, φρέσκο σπιτικό τραχανά και άλλα υποπροϊόντα που περιέχουν αγελαδινή πρωτεΐνη.

Δεν έχω σκοπό να αποθηλάσω, μας αρέσει ο θηλασμός και τον απολαμβάνουμε, όμως όταν "ζητάει" από τη αδερφή του που πίνει γάλα να τον αφήνω να δοκιμάζει; μήπως θα τον αποπροσανατολιστεί από το στήθος;

Να σημειώσω ότι ποτέ δεν είναι πεινασμένος, πάντα είναι χορτάτος από μητρικό. Να τον αφήσω να ακολουθεί τη περιέργεια του που θέλει να δοκιμάζει;

Να σημειώσω ότι περπάτησε πριν 2 εβδομάδες και τις ίδιες μέρες έβγαλε και το πρώτο δοντάκι, είναι πολύ ήρεμο και καλόβολο μωρό!!

Ευχαριστώ πολύ!
Βίκυ Π., Καστοριά
09/05/2011


Αγαπητή Βίκυ,

το φρέσκο αγελαδινό γάλα προτείνεται να χρησιμοποιείται σε παιδιά άνω του έτους. Αυτό γιατί κάτω του έτους έχει δειχτεί ότι η πρωτεΐνη του φρέσκου γάλακτος είναι δύσπεπτη και μπορεί να προκαλέσει μικροαιμορραγίες στον γαστρεντερικό σωλήνα, αυξάνοντας πιθανώς και κινδύνους αλλεργίας, κολίτιδας κλπ. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν ισχύουν για επεξεργασμένα παράγωγα γάλακτος, όπως το γιαούρτι και το τυρί.

Επομένως κάνετε καλά που αφήνετε τον μικρό να εξερευνά, αλλά συγκεκριμένα για το φρέσκο γάλα είναι καλύτερο να περιμένετε ακόμα έναν μήνα.Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη "Ρώτα τον Ειδικό"
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ


___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP