Το μητρικό γάλα κατά την εγκυμοσύνη και τον παράλληλο θηλασμό

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH

Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας
IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας και συγχαρητήρια για την προσφορά σας στον θηλασμό!

Είμαι 4 μηνών έγκυος και δεν έχω σταματήσει να θηλάζω την 19 μηνών κόρη μου. Το τελευταίο διάστημα έχω παρατηρήσει ότι το γάλα μου δεν είναι όπως πριν τόσο στην εμφάνιση (είναι πιο διαυγές) όσο και στην ποσότητα του (είναι λιγότερο και όταν πιέζω το στήθος δεν βγαίνει πια γάλα).Να σημειώσω ότι το παιδί μου θηλάζει πάνω από 3 φορές την ημέρα και δεν έχω δώσει ποτέ ξένο γάλα.

Θέλω να κάνω μερικές ερωτήσεις για να μου δώσετε τα "φώτα" σας:

1) Είναι φυσιολογικό να αλλάζει το γάλα της εγκύου;
2) Το παιδί μου παίρνει το ασβέστιο που πρέπει;
3) Το δεύτερο μωράκι μου θα πιει πρωτόγαλα;
4) Ξέρω ότι το μητρικό γάλα προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδιού καθώς μεγαλώνει, τι γίνεται στην περίπτωση που το ένα παιδί είναι νεογέννητο και το άλλο 2 ετών;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
φιλικά

Κατερίνα Ε.
, Αθήνα

Το γάλα αλλάζει σε γεύση και σύσταση αλλά συνεχίζει να είναι θρεπτικό και ανεκτίμητο. Ο κανόνας συνεχίζει να είναι ότι όσο πιο συχνά θηλάζει τόσο πιο πολύ παράγεται (ζήτηση - προσφορά).

Εφόσον το παιδί θηλάζει συχνά, παίρνει βάρος, λαμβάνει και κάποια γαλακτοκομικά στην διατροφή του (γιαούρτι, τυρί, τζατζίκι κλπ) και παίρνει και άλλες τροφές με ασβέστιο (πράσινα λαχανικά, ψάρι, πορτοκάλι κλπ), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το δεύτερο μωράκι θα πιει πρωτόγαλα από την άποψη της υψηλής περιεκτικότητας σε αντισώματα κλπ. Πολύ σύντομα όμως και σε μερικές μέρες από την γέννα το γάλα θα γίνει το ώριμο γάλα του εγκατεστημένου θηλασμού - το οποίο φυσικά συνεχίζει να παρέχει αντισώματα. Από εκεί και έπειτα το ώριμο γάλα είναι το ίδιο με το αν θηλάζατε ένα παιδί, δηλαδή οφελεί και τα δύο.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP