Θέσεις θηλασμού με μάρσιπο sling

Το να φοράμε το μωρό μας σε sling ευνοεί πολύ το θηλασμό. Η επαφή που έχουμε σώμα με σώμα βοηθάει τόσο την εύκολη πρόσβαση του μωρού στο στήθος, όσο και την ικανότητα της μαμάς να «διαβάζει» καλύτερα τα «μηνύματα» του μωρού της, να αντιλαμβάνεται από την αρχή τα πρώτα σημάδια ότι το μωρό της θέλει να φάει. Επίσης, αυτή η στενή επαφή, βοηθάει την έκκριση ωκυτοκίνης, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για το θηλασμό!
Εκτός απ’ αυτό όμως, με ένα μάρσιπο sling, μπορούμε να διευκολύνουμε ιδιαίτερα το θηλασμό σε κάποιες θέσεις που κατά τα άλλα μπορεί να είναι άβολες ή να απαιτούν πολλά μαξιλάρια.

Φυσικά, οι στιγμές του θηλασμού είναι πανέμορφες και αξίζει τον κόπο η μαμά και το μωρό να αφοσιώνονται σ’ αυτό και μόνο.

Ωστόσο, μιας και δεν έχουμε όλες την πολυτέλεια να θηλάζουμε άνετα καθισμένες στον καναπέ μας, και αν λάβει κανείς υπόψη του το συνολικό χρόνο που μαμά και μωρό περνούν θηλάζοντας μέσα στην ημέρα, καταλαβαίνει εύκολα πόσο σημαντικό είναι να μπορεί η μαμά, την ώρα που θηλάζει, να πιει ένα ποτήρι νερό, να σηκώσει το τηλέφωνο που χτυπά, να βοηθήσει το μεγαλύτερο παιδί της, ή να ανοίξει την πόρτα, χωρίς να χρειαστεί να διακόψει το θηλασμό.

Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο συνηθισμένες θέσεις θηλασμού σε ring sling:


Κλασσική θέση 
Ξαπλωμένο μωρό με το κεφάλι απέναντι απ’ τους κρίκους
Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη θέση θηλασμού σε μάρσιπο sling. Είναι κατάλληλη για μωράκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους ως δύο χρονών περίπου.

Πρόκειται επίσης για τη θέση που προσφέρει τη μεγαλύτερη ευελιξία: μπορούμε να σηκώσουμε το κεφάλι του μωρού ξεχωριστά από τα πόδια, και να πετύχουμε ακριβώς τη θέση που μας εξυπηρετεί (ανάλογα με το μέγεθος του μωρού ή του στήθους της μητέρας, κλπ.).

Το μωρό είναι στραμμένο εντελώς προς τη μαμά (κοιλιά με κοιλιά), το χεράκι του μωρού είναι συνήθως είτε κάτω απ’ το σώμα του είτε κάτω απ’ το στήθος της μαμάς και το αυτί ο ώμος και ο μηρός του μωρού βρίσκονται σε ευθεία.

Παρόλο που όπως φαίνεται και πιο πάνω η μαμά θα μπορούσε να έχει τα χέρια της ελεύθερα θηλάζοντας, για πολύ μικρά μωράκια που δε στηρίζουν το κεφάλι τους και που ακόμα μαθαίνουν να θηλάζουν (όπως το δικό μου στη φωτογραφία που είναι 5 ημερών), είναι σημαντικό η μαμά να βεβαιώνεται ότι το μωρό «πιάνει» τέλεια στο στήθος.

Γι’ αυτό προτείνουμε στα μικρά μωράκια να μην μπαίνει το κεφάλι μέσα στο sling, αλλά η μαμά να το κρατά με το χέρι της ή με το εσωτερικό του αγκώνα της.

Σ’ αυτή τη φάση (και σ’ αυτή την ηλικία), η ακρίβεια είναι μερικές φορές θέμα χιλιοστού και μ’ αυτόν τον τρόπο η μαμά έχει ακριβώς τον έλεγχο, παρόλο που εξακολουθεί να έχει ένα τουλάχιστον χέρι ελεύθερο, να είναι άνετη (το sling σηκώνει το βάρος του μωρού), να μπορεί να κινηθεί και να εξυπηρετηθεί όπως θέλει.

Σε περίπτωση θηλασμού σε δημόσιο χώρο, αν η μαμά το επιθυμεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει την ουρά για κάλυψη. Θα μπορούσε να καλύψει όλο το κεφάλι του μωρού ή να καλύψει μόνο το πάνω μέρος τους στήθους.

Έτσι μπορεί με άνεση να παρακολουθήσει το μωρό της να θηλάζει και να βεβαιώνεται ότι τρώει καλά, χωρίς να νιώθει εκτεθειμένη. (Όποιο τρόπο κι αν επιλέξετε για να χρησιμοποιήσετε την ουρά του sling σας για κάλυψη, πρέπει ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να διατηρείτε οπτική επαφή με το μωρό σας!).

Θέση football hold 
Παραμάσχαλα, με την κοιλιά του μωρού να ακουμπά
στα πλευρά της μαμάς.
 
Κανονικά η θέση αυτή απαιτεί πολλά μαξιλάρια, σε sling όμως είναι πανεύκολη και πολύ άνετη και προσφέρει αρκετά μεγάλη ακρίβεια στην τοποθέτηση.

Είναι βολική για μαμάδες που γέννησαν με καισαρική και θέλουν ν’ αφήσουν την κοιλιά τους εντελώς ελεύθερη, είναι ιδανική για μαμάδες που μαθαίνουν να θηλάζουν και είναι επίσης κατάλληλη για νυσταγμένα ή ανήσυχα μωρά.

Ακόμα, σε περιπτώσεις μαστίτιδας ή μπλοκαρισμένων πόρων, όπου χρειάζεται το μωρό να θηλάζει με το πηγούνι να ακουμπά στο ερεθισμένο σημείο, η θέση αυτή μπορεί να είναι μια πολύ καλή λύση!

Γενικότερα, είναι καλή ιδέα να θηλάζει το μωρό σε διαφορετικές θέσεις, ενεργοποιώντας έτσι πολύ καλά το στήθος.

Όπως και στην προηγούμενη θέση, εφόσον χρειάζεται, ίσως η μαμά προτιμά να στηρίζει το κεφάλι του μωρού με το χέρι της στην αρχή, μέχρι να εξοικειωθούν και οι δυο με το θηλασμό σ’ αυτή τη θέση. Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για μωράκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους μέχρι 3 μηνών περίπου.

Όρθιο μωρό
κάτω απ’ το στήθος της μαμάς
Ξεκινώντας από την καθιστή θέση με τα πόδια έξω, το μωράκι κατεβαίνει χαμηλότερα και τοποθετείται στην ευθεία κάτω απ’ το στήθος της μαμάς, από όπου θηλάζει σε όρθια θέση. 

Είναι θέση ιδανική για μωράκια με παλινδρόμηση που πρέπει να τρώνε όρθια, ή για μωράκια που φορούν διπλή πάνα ή πρέπει να έχουν τα ποδαράκια τους ανοιχτά για τα ισχία τους. 

Και πάλι, όσο το μωρό δε στηρίζει το κεφάλι του, είναι σημαντικό η μαμά να βεβαιώνεται ότι η τοποθέτηση του μωρού στο στήθος είναι σωστή (το πηγούνι του μωρού ακουμπά σωστά στο στήθος της μητέρας και το κεφάλι δε γέρνει μπροστά).

Η θέση αυτή είναι κατάλληλη για μωράκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους ως δύο ετών περίπου. 


 Ξαπλωμένο μωρό
Με το κεφάλι στην ίδια πλευρά με τους κρίκους
Μερικές μαμάδες βρίσκουν ότι σ’ αυτή τη θέση είναι ευκολότερο να έχουν τα χέρια τους εντελώς ελεύθερα και να ελέγξουν καλύτερα τη θέση του κεφαλιού του μωρού. 

Ωστόσο, σ’ αυτή τη θέση, η μαμά δεν έχει έλεγχο της θέσης του σώματος του μωρού (π.χ. δεν μπορεί να ανεβάσει ή να κατεβάσει τα πόδια) και συχνά το πόσο άνετα νιώθει η κάθε μαμά μ’ αυτή τη θέση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του στήθους. 

Είναι πάντως μια εύκολη θέση, κατάλληλη για μωράκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους μέχρι 3 μηνών περίπου.

Σημ.: Για όλες τις παραπάνω θέσεις, είναι σημαντικό να ακολουθούνται όλες οι γενικές οδηγίες τοποθέτησης του μωρού για θηλασμό.

Πηγή & φωτό: Αστεράκι Slings


___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP