Συμβουλές για το πώς να μιλάμε με ένα παιδί που τραυλίζει


Γράφει η Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου
Λογοθεραπεύτρια MSc SLT


Μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί που τραυλίζει να αναπτύξει μια πιο άνετη συμπεριφορά για την ομιλία.
Ο στόχος είναι να δουν την ομιλία τα παιδιά ως κάτι εύκολο και φυσικό και όχι ως δύσκολο. Η διαπαιδαγώγηση και η συναναστροφή των παιδιών αυτών απαιτεί υπομονή και διαρκή ενθάρρυνση.
 
1. Δώστε μία παύση στο παιδί, μία μικρή αναπνοή αφού τελειώνει μία πρόταση. Καθυστερείστε λίγο να σχολιάσετε τα λεγόμενά του: με τον τρόπο αυτό του δίνετε χρόνο και δεν αναγκάζεται να βιαστεί για να σας απαντήσει.

2. Επιτρέψτε στο παιδί να ολοκληρώσει την πρότασή του χωρίς διακοπή.
 

3. Δημιουργείστε στην οικογένεια αρχές για την προώθηση της ομιλίας στα γεύματα ή τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Δώστε την ευκαιρία σε όλους μέσα στην οικογένεια να μιλήσουν χωρίς διακοπή.
 

4. Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας για να μιλήσετε μαζί του.

5. Αποφύγετε κριτικές του στυλ ‘Σταμάτα αυτό’ , ‘Μην βιάζεσαι’, ‘Σκέψου τι θέλεις να πεις’. Οι συμβουλές αυτές δεν βοηθούν το παιδί.
 

6. Αποφύγετε καταστάσεις που κάνουν το παιδί σας να νιώθει ότι πιέζεται. Κάποια παιδιά τραυλίζουν περισσότερο όταν του κάνουν πολλές ερωτήσεις, όταν βρίσκονται σε αφιλόξενο χώρο ή τους ζητούν να επαναλαμβάνουν χωρίς να το θέλουν.
 

7. Ξοδέψτε περισσότερο χρόνο σε πράγματα-καταστάσεις που το παιδί νιώθει άνετα. Εκμεταλλευτείτε στιγμές που το παιδί σας νιώθει άνετα να μιλήσει και συζητείστε μαζί του για πράγματα που του αρέσουν και βρίσκει ενδιαφέρον.
 

8. Δουλέψτε προσεκτικά με τον λογοθεραπευτή, στην περίπτωση που η κατάσταση απαιτεί την παρέμβαση κλινικού. Η σωστή συνεργασία μεταξύ γονέων και λογοθεραπευτή βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.
 

9. Κάντε τη συζήτηση διασκεδαστική, ευχάριστη και εύκολη, μιλώντας απλά και κατανοητά στο παιδί σας.
 

10. Ενημερώστε το δάσκαλο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί, στην περίπτωση που πηγαίνει σε κάποιο παιδικό σταθμό ή σχολείο.


Photo:
wickenden 

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP