Θέλω να αποθηλάσω γιατί κοιμάται μόνο στο στήθος

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας
IBCLC
www.gabi.gr

Θηλάζω τον γιο μου εδώ και 10 μήνες. Θέλω όμως να σταματήσω.

Έχω αρχίσει να του δίνω ξένο γάλα το βράδυ, 200 ml τα οποία πίνει ενώ του κάνω διάφορα παιχνίδια αλλά τελικά τα πίνει και μετά τον θηλάζω για να τον κοιμίσω (γύρω στις 10 αμέσως μετά το ξένο γάλα).

Μέσα στη νύχτα μου ξυπνάει 3-4 φορές όπου πάντα τον θηλάζω όλες τις φορές γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να τον κοιμίσω και τελευταία φορά τον θηλάζω 7 με 8 το πρωί.

Πώς θα τα καταφέρω να το κόψει; Δεν κοιμάται με κανέναν άλλο τρόπο.
Σπυριδούλα Μ. Πρέβεζα

Γεια σου Δέσποινα,

Ο θηλασμός για το μωρό, πέρα από τροφή, είναι και μια τρυφερή επαφή με την μαμά του. Για αυτό, ο απογαλακτισμός είναι κάτι που πρέπει να γίνει πολύ σταδιακά, με υπομονή και αγάπη...

Είναι απολύτως φυσιολογικό που ξυπνάει την νύχτα και δεν είναι ανάγκη να πάρει ξένο γάλα. Για τον πρώτο χρόνο η πιο σημαντική τροφή είναι το μητρικό γάλα.

Τα μωρά δεν είναι φτιαγμένα από την φύση να κοιμούνται πολλές ώρες συνεχόμενα. Ο ενήλικας περνάει από ελαφρύ ύπνο σε βαθύ ύπνο, και πάλι πίσω σε ελαφρύ ύπνο σε περίπου 90λεπτα. Τα μωρά περνάνε τις ίδιες φάσεις του ύπνου σε μόνο σε 50-60 λεπτά και έτσι έχουν μια περίοδο ελαφριού ύπνου περίπου κάθε μια ώρα η και συχνότερα.

Στην περίοδο του ελαφριού ύπνου τα μώρα είναι σε θέση να ελέγξουν εάν όλα είναι καλά, δηλαδή εάν πεινάνε, διψάνε, κρυώνουν ή απλά τους λείπει μια ζεστή αγκαλιά. Εάν τους λείπει κάτι ξυπνάνε. Είναι απολύτως φυσιολογικό και βοηθά το μωρό στο να επιζήσει.

Δηλαδή δεν είναι ο στόχος σου να κάνεις το μωρό να κοιμάται πιο πολλές ώρες συνεχόμενες γιατί είναι κόντρα στην φύση του. Ξυπνάει γιατί όντως έχει κάποια ανάγκη. Δεν σημαίνει όμως αναγκαστικά ότι πεινάει. Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά συνήθως βγάζουν δοντάκια και πονάνε, βλέπουν όνειρα, επεξεργάζονται καινούριες εντυπώσεις και ερεθίσματα.

Καταλαβαίνω ότι είσαι κουρασμένη και για να μπορείς να χαρείς το μωρό σου πρέπει να ξεκουράζεσαι. Έχω κάποιες προτάσεις που θα μπορούσες να δοκιμάσεις (δεν συνιστώ όμως να δώσεις ξένο γάλα).

- Προσπάθησε να θηλάσεις σε ξαπλωμένη θέση για να ξεκουράζεσαι.

- Προσπάθησε να περνάς πολύ ώρα μέσα στην ημέρα με το μωρό σου και να το θηλάζεις συχνά.

- Βάλε ένα δικό σου ρούχο δίπλα του όταν κοιμάται για να σε αισθάνεται κοντά του.

- Όταν βλέπεις ότι περνάει μια φάση ελαφριού ύπνου, χάιδεψε την πλατούλα του η τραγούδα του (μπορεί να βοηθήσει και ο μπαμπάς).

- Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τον κοιμίζει ο μπαμπάς και όταν ξυπνάει να πηγαίνει εκείνος και να τον νανουρίσει πάλι.
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2019 (free) ▼

___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP